Προεκλογική δέσμευση Δημήτρη Χριστόφια : « Θα αξιοποιήσουμε ορθολογικά το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς όφελος ιδιαίτερα των χαμηλά αμειβομένων στρωμάτων του λαού».

Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα κινήτρων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στηρίζεται πάνω σε μια λαθεμένη αντίληψη, που συνιστά μορφή κοινωνικής αδικίας και ανισότητας, αλλά και κακής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι: οι χιλιάδες καταναλωτές καταθέτουν επί σειρά ετών μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ και του ειδικού τέλους των €0.222 / kwh στο ταμείο προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Μέχρι τα μέσα του 2008, το ταμείο είχε εισπράξει ποσά ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ. Είχαν δοθεί σε διάφορες χορηγίες 18 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της Υπηρεσίας Ενέργειας, από το 2010 θα καταβάλλονται 6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στην παραγόμενη ενέργεια από αιολικά πάρκα (εάν μόνο 100 MW από τα εγκεκριμένα μέχρι σήμερα 400 περίπου MW εγκατασταθούν μέχρι τότε). Η χορηγία αυτή θα πολλαπλασιάζεται χρόνο με τον χρόνο.

Ουσιαστικά, οι πολίτες θα χρηματοδοτούν την επένδυση ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα αιολικά πάρκα (το 2012 θα πληρωθούν από το ταμείο 14 εκατομμύρια ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, που αναμένεται να παράξουν τα μεγάλα αιολικά πάρκα).

Είναι λοιπόν σημαντικό – και από κοινωνική άποψη – ν’ αλλάξουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του σχεδίου παροχής κινήτρων. Να στραφούν, δηλαδή, σε επιδότηση δράσεων, που ν’ αφορούν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και πολίτες (φωτοβολταϊκά και αιολικά σε οικιακό επίπεδο, βιομάζα κλπ)

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός πραγματικά αποτελεσματικού, δίκαιου και οικολογικού σχεδίου παροχής κινήτρων για ανάπτυξη των ΑΠΕ. Απευθυνθήκαμε ακόμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, υπενθυμίζοντας του τις προεκλογικές του δεσμεύσεις 

Υπογραμμίζεται ότι: με πρόσφατη απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από τα κράτη-μέλη να προωθήσουν τις ΑΠΕ και να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης της «ενεργειακής πενίας», δηλαδή μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του λαού από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης 

Ένα χαρακτηριστικό της αδράνειας των αρμοδίων είναι η στάση τους έναντι της πρότασης των Οικολόγων για δωρεάν εγκατάσταση 5000 ηλιακών στεγών σε σπίτια πολυτέκνων, αναπήρων ή απόρων οικογενειών. Το πρόγραμμα αυτό – παρόμοιό του μαθαίνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία – θα μπορούσε να προσφέρει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε δυσπραγούντες συμπολίτες μας – να προσφέρει, δηλαδή, κοινωνικό έργο – αντιμετωπίζοντας έτσι την «ενεργειακή πενία», όπως ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη μαθαίνουμε ότι για τον σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει προγράμματα επιχορηγήσεων. Από την άλλη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, θα τονώσει την αγορά των ανανεώσιμων πηγών στην Κύπρο, θ’ αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, θα βοηθήσει στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μειώσει τη ρύπανση από τις εκπομπές των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Εδώ θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι: για το γεγονός της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 2%, για ν’ αντισταθμίσει το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ, που πλήρωσε για την αγορά ρύπων η ΑΗΚ, ευθύνη έχει το κράτος, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει ν’ αναπτύξει επαρκώς  και εγκαίρως μια αποδοτική πολιτική απεξάρτησης από το πετρέλαιο, ούτε εφάρμοσε ευέλικτα προγράμματα στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αποτέλεσμα να καλείται τώρα ο πολίτης να πληρώσει τα σπασμένα λαθεμένων χειρισμών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;