Όταν ο θρύλος της soul, James Brown, τραγουδούσε το κομμάτι «This is a men’s world», προφανώς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η συνέχεια θα τον διέψευδε πανηγυρικά. Για εκείνους, λοιπόν, που επιμένουν να θεωρούν τη γυναίκα ασθενές φύλο, το κείμενο που ακολουθεί μάλλον θα τους προσγειώσει ανώμαλα. Τέσσερεις εκπρόσωποι αυτού του «ασθενούς» φύλου, κατάφεραν με το ταλέντο και τη γνώση τους να υποτάξουν το φαλλοκρατικό επαγγελματικό προπύργιο, επιβάλλοντας στο χώρο της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης, τη δική τους πρωτοποριακή αισθητική, από την οποία αναδύεται… άρωμα γυναίκας!

Zaha Hadid, Amanda Levete, Lise Anne Couture και Khuan Chew, είναι οι γυναίκες που αυτή τη στιγμή κρατούν τα ινία ενός ριζοσπαστικού σχεδιασμού, ο οποίος ενσωματώνει τις καμπύλες, τις ελλειπτικές γραμμές και τις οργανικές φόρμες, προσωποποιώντας απαράμιλλα την μυστηριώδη και αινιγματική γυναικεία φύση.

ZAHA HADID

Η diva της ρευστής γεωμετρίας

Η μεγάλη κυρία του design υποδομεί την ορθολογική αρχιτεκτονική χωρίς ενοχές και νόρμες, δημιουργώντας κτίρια που θυμίζουν γλυπτά, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι κινούνται. Αντλώντας ιδέες από τον οργανικό κόσμο και παίζοντας με τη σκιά και την ασάφεια, επινοεί μια αρχιτεκτονική απόλυτης πρωτοποριακής αισθητικής, που χαρακτηρίζεται από ρευστές και ελικοειδείς φόρμες, οι οποίες αιωρούνται ελεύθερες στο χώρο. Τα τολμηρά και φουτουριστικά της οικοδομήματα -αυτά τα περίεργα κτίρια με τις καμπύλες οροφές και τους δαιδαλώδεις ορόφους- έχουν πια αποκτήσει, όχι μόνο ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα, αλλά και παγκόσμια φήμη.

Ανάμεσα στα έργα της που συνεχίζουν να αναλύονται εξαντλητικά, τόσο σε μεγάλες αρχιτεκτονικές σχολές, όσο και στα ειδικά περιοδικά του χώρου, ξεχωρίζουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σιντσινάτι των ΗΠΑ, ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στο Στρασβούργο, μία άκρως τρομακτική -αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή- πλατφόρμα για άλματα σκι στην Αυστρία, το ξενοδοχείο Puerta America στην Μαδρίτη και το London Aquatics Center, το οποίο θα είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2012.

AMANDA LEVETE

Προκαλώντας τα τετριμμένα…

Η χαριτωμένη Βρετανίδα αρχιτέκτονας με το δυναμικό look, Amanda Levete, έχει απίστευτο πάθος για τη δουλειά της. Περιγράφει τον εαυτό της ως «ενστικτώδη, ειλικρινή, δημιουργικό, συχνά δύσκολο, αλλά με πολύ χιούμορ». Επιθυμεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους με ένα, όσο γίνεται, πιο άριστο design, ανεξαρτήτως κόστους. Στην εξέλιξη της πορείας της θεωρεί ότι τα έργα της έγιναν πιο οργανικά, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ελευθερία, και λιγότερη στην τεχνική αρτιότητα. Από την παλιά σχολή αρχιτεκτόνων εκτιμά ιδιαίτερα τον Frank Lloyd Wright, ενώ από τους σύγχρονους, την Zaha Hadid.

Ίδρυσε μαζί με τον Jan Kaplický τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλέον Future Systems, μια εταιρεία που βρίσκεται στην αρχιτεκτονική agenda του 21ου αιώνα, και που προκαλεί τις παραδοσιακές αρχές της αρχιτεκτονικής, ενώ παράλληλα προβάλλει έντονα τον περιβαλλοντικό προβληματισμό. Τιμήθηκε με το βραβείο RIBA Stirling Prize για το Lord’s Media Centre (το Κέντρο Τύπου μέσα στο γήπεδο Lord’s Cricket, στο Λονδίνο) που αποτέλεσε και το πρώτο κτίριο στον κόσμο, φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο.

LISE ANNE COUTURE  

The «Asymptote»

Το Asymptote είναι ένα γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο έρευνας και design, το οποί έχει τη βάση του στο Μανχάταν. Δημιουργοί του είναι η Lise Anne Couture από τον Καναδά και ο Hani Rashid. Η δουλειά τους είναι γεμάτη έμπνευση, καθώς αντλούν ιδέες από ένα ευρύτατο φάσμα πηγών, που παραδοσιακά δεν συνδέονται με την αρχιτεκτονική, όπως το εσωτερικό design των αεροδρομίων, τον αθλητικό εξοπλισμό, τις οργανικές φόρμες των κοχυλιών, τις κυψέλες, και τα διάφορα μέσα επικοινωνίας και διάδοσης πληροφοριών.

Τα projects τους θεωρούνται φωτεινά, με αίσθηση ταχύτητας και ρευστότητας, που υπερβαίνουν τα πραγματικά όρια της γεωμετρίας και της δόμησης. Αντιτίθενται στη γραμμικότητα και συχνά στη βαρύτητα, δημιουργώντας έτσι κτίρια, που δίνουν την αίσθηση μιας καμπύλης που τείνει στο άπειρο.

Στα πρωτοποριακά έργα των δύο δημιουργών συγκαταλέγονται μουσεία όπως το ΜΟΜΑ στη Νέα Υόρκη, το SFMOMA στο San Francisco, το Καναδικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, το Ολλανδικό Ίδρυμα Αρχιτεκτονικής και το World Business Center Solomon Tower στη Νότια Κορέα. Το «κτίριο μέσα στο κτίριο», ονόματι Incubator, ενσωματώνει την πιο προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία με οπτικές ίνες και συστήματα HVAC στην πρόσοψη. Επιπλέον, έχουν αναλάβει ένα αξιοθαύμαστο έργο που θα κοσμήσει την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για τον ουρανοξύστη Strata Tower, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στο Abu Dhabi το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011 

Khuan Chew

Αισθητική ύψους 321μ.!

Απαιτείται ένα μίγμα προσόντων για μια επιτυχημένη εσωτερική διακόσμηση, κι εκείνη διαθέτει δημιουργικό πνεύμα και ισχυρή προσωπικότητα ώστε να κατέχει τη θέση της επικεφαλής του γραφείου design, της διεθνούς εμβέλειας εταιρείας, KCA International, στο Λονδίνο.

Η Khuan Chew, για περισσότερα από 20 χρόνια ειδικεύεται σε θέματα εσωτερικής διακόσμησης στη βιομηχανία των οικοδομικών κατασκευών, και διαθέτει ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο σε τέσσερεις ηπείρους. Είναι αδύνατο να κυκλοφορεί ινκόγκνιτο όπως η ίδια επιθυμεί, καθώς η ποικιλία των εργασιών της περιλαμβάνει από ιδιωτικές κατοικίες, εξοχικά, θαλαμηγούς, βασιλικά παλάτια (Sultan of Brunei’s Palace), μέχρι και διεθνείς αερολιμένες (αεροδρόμιο του Ντουμπάι και τερματικός του Gulf), δημόσια κτίρια και ξενοδοχεία πολλών αστέρων -όπως το Four Seasons στο Χονγκ Κονγκ.

Η σχεδιάστρια έχει επιμεληθεί το ξενοδοχείο -σημείο αναφοράς για το Ντουμπάι- Burj Al Arab. Πρόκειται για έναν «πολυτελή πύργο» -όπως η ίδια χαρακτηρίζει το πρώτο επτάστερο ξενοδοχείο στον κόσμο- που έφερε το όνομά της στο διεθνές προσκήνιο του interior design. Από αέρος μοιάζει με θεόρατο κατάρτι ύψους 321 μ. Διαθέτει μόνο σουίτες, ένα πλήρες ελικοδρόμιο στον 29ο όροφο και υποβρύχιο εστιατόριο. Η Khuan Chew επέλεξε κατά βάση ανοικτά χρώματα -όπως κίτρινο και έντεκα αποχρώσεις του λευκού- αλλά και κάποια πιο έντονα, όπως το βαθύ κόκκινο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;