Το ευλογημένο αυτό αγαθό που λέγεται νερό, ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να συμμετέχει -και μάλιστα έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο- σε μια αλματώδη πρόοδο της αρχιτεκτονικής, αλλά και γενικότερα της οικοδομικής επιστήμης… Οι αρχιτέκτονες, λοιπόν, εκμεταλλευόμενοι τις ευεργετικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου, ετοιμάζουν τα θαύματα του τρίτου millennium!  Αριστουργήματα πάνω στο νερό που μεταφράζονται σε πλωτές πολιτείες, οικοπόλεις μέσα στη φύση, νησιά εν πλω, και υπερσύγχρονα σκάφη που προορίζονται για τον καθαρισμό ποταμών.

Η πλωτή πολιτεία

Ο αρχιτέκτων, Vincent Callebaut, συνέλαβε την ιδέα ενός υδάτινου κόσμου, που θα αποτελέσει λύση στις συνεχείς κλιματικές αλλαγές, που ήταν το αποτέλεσμα μιας ασύδοτης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τις λιγότερο αρνητικές προβλέψεις του GIEC, το επίπεδο των ωκεανών θα αυξηθεί από 20 με 90 εκατοστά κατά τον 21ο αιώνα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C, θα οδηγήσει σε αύξηση του ύψους των υδάτων κατά ένα μέτρο. Αυτή η αύξηση θα επιφέρει απώλεια εδαφών κατά προσέγγιση 0.05% στην Ουρουγουάη, 1% στην Αίγυπτο, 6% στην Ολλανδία, 17.5% στο Μπαγκλαντές και πάνω από 80% στην Majuro της Ωκεανίας (νησιά Marshall και Kiribati).

Σ’ όλο αυτό το κλίμα εγρήγορσης, έρχεται να παρουσιαστεί το νέο, εξαιρετικά ελπιδοφόρο project του Βέλγου καταξιωμένου αρχιτέκτονα, Vincent Callebaut. O 32χρονος αρχιτέκτονας με το πλούσιο βιογραφικό και τις έντονες οικολογικές ανησυχίες, έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και εργασίες στα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει πραγματοποιήσει και πολλές εκθέσεις παγκοσμίως. Το νέο του project ονομάζεται Lilypad και είναι στην ουσία ένας πλωτός μικρόκοσμος! Μια πλωτή οικολογική πόλη που θα είναι πλήρως αυτάρκης και θα παράγει η ίδια, περισσότερη ενέργεια απ’ όση θα χρειάζεται να καταναλώνει.

Η μορφολογία του εδάφους θα διαμορφώνεται από μια κεντρική λιμνοθάλασσα για τον καθαρισμό του νερού της βροχής, η οποία θα περιβάλλεται από τρεις μαρίνες και από τρία βουνά, που το καθένα θα είναι αφιερωμένο στην εργασία, τα καταστήματα και την ψυχαγωγία. Το νησί θα φιλοξενεί 50.000 κατοίκους, και οι κατοικίες θα συνδέονται με ένα δίκτυο δρόμων με οργανικό περίγραμμα. Η πόλη θα περιβάλλεται από ένα διπλό κάλυμμα πολυεστερικών ινών, και από ένα στρώμα διοξειδίου του τιτανίου, το οποίο θα αντιδρά με τις υπεριώδεις ακτίνες και θα απορροφά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Η Lilypad, σύμφωνα με τον Callebaut, θα καταφέρνει να έχει θετικό ισοζύγιο ενέργειας, γεγονός που θα την καθιστά έναν αληθινό βιότοπο. Θα αξιοποιείται κάθε είδους ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, και θα παράγονται οι απαιτούμενες ποσότητες οξυγόνου και ηλεκτρικής ενέργειας, ανακυκλώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και κάθε είδους απόβλητα.

Tο εντυπωσιακό δημιούργημά του, το εμπνεύστηκε από ένα υδρόβιο φυτό της Αμαζονίας, με το όνομα Amazonia Victoria Regia, που ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό βοτανολόγο, Ταντέους Χένκε, το δέκατο ένατο αιώνα, και το οποίο αφιέρωσε στη Βασίλισσα Βικτωρία. Ο Callebaut μεγέθυνε το ιδιόμορφο αυτό νούφαρο κατά 250 φορές, και το βασικό σχέδιο για το Lilypad ήταν έτοιμο. Για τις επόμενες γενιές, λοιπόν, που θα βιώσουν την αντίδραση της φύσης, η καλύτερη προοπτική είναι να προσπαθήσουν να τη μιμηθούν.

Οικόπολη

Το πρόγραμμα αφορά την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο, το Χονγκ Κονγκ, στο οποίο αντιστοιχούν 30.000 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η πόλη μοιάζει με αστική ζούγκλα από τσιμέντο, ατσάλι και γυαλί, που έχει αποκοπεί τελείως από τη φύση εδώ και πάρα πολύ καιρό, με τη ρύπανση να φτάνει σε πραγματικά ανησυχητικά επίπεδα.

Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, η δημοτική διοίκηση αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτή την κατάσταση, αναθέτοντας στην εταιρεία αρχιτεκτόνων, «Vincent Callebaut», την εκπόνηση ενός σχεδίου, το οποίο θα μετατρέψει το Χονγκ Κονγκ σε μια αναγεννημένη παραθαλάσσια πόλη.

Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και αποσκοπεί σε μια ριζική παρέμβαση. Ουσιαστικά προτείνεται η δημιουργία ενός ποταμού που θα διασχίζει όλο το κέντρο της πόλης, σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Θα είναι έναν σύμπλεγμα φύσης και αστικής ζωής, καθώς θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα μέσα μεταφοράς, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργεί πραγματικά ζωντανά κύτταρα, δομικά και λειτουργικά τμήματα, που μέσα τους θα περιέχουν ζωή, όπως λίμνες, μαρίνες και βιολογικές περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτών των ζωογόνων δομικών στοιχείων, προγραμματίζουν να συμπεριλάβουν και κτίρια κοινής χρήσης, όπως μουσεία, θέατρα κλπ. Η νέα αυτή «τοπογραφία» αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα, ένα νέο περιβάλλον, που θα περιέχει όλων των ειδών τα ζωντανά που απαρτίζουν την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Ωστόσο το ποτάμι δεν θα είναι μία μεμονωμένη υποδομή, αλλά θα δρα σε συνεργασία με μια συστάδα πύργων, τους οποίους ονομάζουν «τεχνο-οργανικούς», διότι περιέχει και τις δύο ιδιότητες αυτού του σύνθετου χαρακτηρισμού, καθώς θα είναι τεχνητά κατακόρυφες κοιτίδες ζωής οι οποίες θα αναπτύσσονται. Οι πύργοι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για κατοικίες, γραφεία ή υπηρεσίες. Θα είναι καλυμμένοι με οργανικές ουσίες επιφανειακής δράσης, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης, μέχρι και του σημείου να δημιουργηθούν στην κυριολεξία κρεμαστοί κήποι.

Νησί… πρόσω ολοταχώς!

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο, κόστους τουλάχιστον 2 δις δολαρίων. Το όνομά του είναι AZ Island, και θα είναι το πρώτο τεχνητό νησί που θα κινείται. Εμπνευστής του AZ Island είναι ο Jean-Philippe Zoppini, ο οποίος συνεργάζεται με την εταιρεία Alstom Marine, προκειμένου να κάνει το όραμά του πραγματικότητα.

Το πλωτό αυτό θαύμα θα είναι τεράστιο, αφού αν ποτέ πραγματοποιηθεί, θα έχει διαστάσεις 400μ Χ 300μ και θα μπορεί να φιλοξενεί 10.000 επιβάτες περίπου. Θα διαθέτει 29 ορόφους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ θα αντέχει τυφώνες και κύματα ύψους 20 μέτρων. Ωστόσο, οι μεγάλες του διαστάσεις του θέτουν ένα ζήτημα ως προς την ταχύτητα κίνησής του, αλλά και της αναγκαιότητας χρήσης βαπορέτων, ελικοπτέρων και επιβατηγών πλοίων που θα το προσεγγίζουν. Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται μελέτες τεχνικής και οικονομικής εγκυρότητας, αλλά και θεμάτων που αφορούν τη βιωσιμότητα και χρήση του AZ Island.

Physalia… η σκούπα των ποταμών!!

Η Physalia είναι ένα αρχιτεκτονικό πρότυπο που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών της αμοιβαιότητας των γνώσεων στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Πρόκειται για ένα τολμηρό και πρωτοποριακό έργο, μία ιδέα των αρχιτεκτόνων Vincent Callebaut Architectures, που προέκυψε μετά από τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

H Physalia, της οποίας το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη φυσαλίδα, είναι ένα 100% ενεργειακά αυτόνομο σκάφος που θα ταξιδεύει στα κύρια ευρωπαϊκά ποτάμια, με σκοπό τον καθαρισμό τους.

Η αρχιτεκτονική της με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι οικολογικά σχεδιασμένη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ αυτή που θα καταναλώνει. Έτσι, η οροφή της περιλαμβάνει μία διπλή αεροκίνητη μεμβράνη, η οποία είναι σκαλισμένη με λεία φωτοβολταϊκά ηλιακά κύτταρα, ενώ κάτω από τη γάστρα του σκάφους, οι υδρο-στρόβιλοι μετατρέπουν την ενέργεια του ρεύματος των ποταμών, σε υδροηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, διαθέτει ένα υδραυλικό δίκτυο, το οποίο φιλτράρει το νερό των ποταμών και το καθαρίζει βιολογικά. H εσωτερική σκηνογραφία της Physalia χωρίζεται σε τέσσερεις θεματικούς κήπους:

– O κήπος-νερό σηματοδοτεί την κύρια είσοδο του Physalia, μεταξύ της εισόδου και της πλατείας, και θα είναι αφιερωμένος σε προσωρινές εκθέσεις.

– O κήπος-γη αποτελεί την καρδιά του εργαστηρίου, και προορίζεται για διεθνείς ερευνητές που θα αναλύουν το υδάτινο οικοσύστημα που διασχίζεται από το πλοίο.

– O κήπος-φωτιά αποτελεί την υποβρύχια αίθουσα αναμονής, στην οποία θα φιλοξενούνται μόνιμες εκθέσεις σχετικά με τα υδατικά οικοσυστήματα.

– O κήπος-αέρας αποτελεί ένα οικολογικό αμφιθέατρο που θα ανοίγει προς το εξωτερικό τοπίο, και θα αποτελεί σημείο συνάντησης και συζήτησης των επισκεπτών. 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;