Ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά κάθε χώρου. Για το σχεδιασμό του φωτισμού ενός χώρου απαιτείται ειδική μελέτη με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, δεδομένου ότι κάθε χώρος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Είναι φανερό, ότι η σωστή εφαρμογή του φωτισμού στη ζωή μας, μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη δημιουργία άνετου φωτεινού περιβάλλοντος, αλλά και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ψυχοσωματική μας ισορροπία και διάθεση.

Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως τι σημαίνει σωστός φωτισμός; Σωστός φωτισμός σημαίνει: Πρώτον, Οπτική άνεση, δηλαδή επάρκεια φωτισμού που επιτρέπει στην όραση μας να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, όπως ο διάχυτος φωτισμός που φωτίζει ομοιόμορφα ένα δωμάτιο. Δεύτερο, σωστή προβολή του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής του χώρου και τέλος, αισθητική θεατρικότητα και σκηνική παρουσία του χώρου.

Παρόλα αυτά όμως, ο φωτισμός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για ν” ανανεώσετε ένα δωμάτιο και να προσθέσετε ζεστασιά και στυλ στο σπίτι σας. Αρχικά, πρέπει να προσδιορίσετε τα σημεία του σπιτιού, που χρειάζεται να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε φωτισμό. Υπάρχουν χώροι του σπιτιού που είναι δύσκολο να εργαστείτε, εξαιτίας του φτωχού φωτισμού ή μέρη που είναι έντονα φωτισμένα και θα μπορούσαν να μετατραπούν για να γίνουν πιο ζεστά και φιλόξενα. Ο κάθε χώρος του σπιτιού πρέπει να φωτιστεί ανάλογα με τη λειτουργία του, αλλά και με βάση την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε. 

Εντούτοις, ο κάθε χώρος διέπεται από τις παρακάτω γενικές αρχές φωτισμού:

1. Καθορισμός των αναγκών των ατόμων που εξυπηρετεί ο χώρος.

2. Επιλογή των επίπλων πριν την αγορά φωτιστικών. Η επιλογή των φωτιστικών πρέπει να έχει σχέση με τα έπιπλα που υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο.

2. Ο φωτισμός να είναι επαρκής και σε διαβάθμιση (όσο πιο σκούρο το περιβάλλον, τόσο πιο πολύ φως χρειάζεται).

3. Κάθε χώρος πρέπει να περιλαμβάνει γενικό φωτισμό και τοπικό φωτισμό.

4. Αποφυγή έντονων αντιθέσεων στο φωτισμό.

5. Η λαμπρότητα του φωτός και των φωτιζόμενων αντικειμένων πρέπει να είναι ομαλά κατανεμημένη, ώστε να μην κουράζει το μάτι.

7. Δεν υπάρχει ένα είδος φωτιστικού ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες φωτισμού ενός σπιτιού. Για να πετύχουμε άριστο επίπεδο ικανοποίησης, τόσο από πλευράς χρηστικότητας όσο και από πλευράς διακόσμησης, απαιτείται η ταυτόχρονη χρήση πολλών ειδών φωτιστικών, σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

Με μια σωστή αξιολόγηση των πολλών διαθέσιμων επιλογών, μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα :

1. Κεντρική πηγή φωτός (φωτιστικό οροφής)

2. Χωριστές πηγές (σειρά από σποτ)

3. Συγκεντρωτική πηγή (σποτ, απλίκα τοίχου)

4. Ρυθμιζόμενη πηγή (ντίμερ)

5. Φωτορυθμική πηγή (φωτιστικά με relay)

6. Αυτόματη πηγή (φωτιστικά με ανιχνευτή κίνησης ή χρονοδιακόπτη)

7. Έγχρωμη πηγή (έγχρωμοι λαμπτήρες)

8. Πηγή δέσμης (προβολέας, λαμπτήρες φθορίου)

Επιλογή, επίσης, είναι το ύψος της διαθέσιμης δαπάνης. Η εγκατάσταση χωνευτών φωτιστικών οροφής είναι ακριβότερη από την αλλαγή των γλόμπων ή την τοποθέτηση ενός κινητού φωτιστικού εδάφους. 

Υπάρχει μεγάλη γκάμα από φωτιστικά στην αγορά, όπως οροφής (κρεμαστά, πλαφονιέρες, χωνευτά σποτ, σποτ σε ράγα, κρυφός φωτισμός σε εσοχές, φωτιζόμενα βιτρώ),τοίχου (απλίκες), επιτραπέζια (πορτατίφ, φωτιστικά γραφείου) και

δαπέδου (στήλες, λαμπατέρ).

Κάθε δωμάτιο πρέπει να έχει την απαιτούμενη στάθμη φωτισμού, ανάλογα με τη χρήση του, φωτεινό, λαμπερό, σκοτεινό και απαλό. Με τον τοπικό φωτισμό, η εργασία γίνεται περισσότερο ξεκούραστη και άνετη και αποφεύγονται ατυχήματα. Έχοντας προβλέψει εναλλακτικούς τρόπους φωτισμού, μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά, δημιουργώντας ποικιλία εντυπώσεων. Πιο κάτω, σας δίνουμε κάποιες ιδέες, για το πώς να φωτίσετε και εσείς τους δικούς σας χώρους, έξυπνα και οικονομικά.

Η πρώτη εντύπωση μετράει πάντα σε όλους τους τομείς. Ο φωτισμός στην είσοδο πρέπει να είναι ζεστός και ευπρόσδεκτος, δημιουργώντας μια θετική πρώτη εντύπωση. Εμείς, σας προτείνουμε να τοποθετήσετε στην είσοδο ένα φωτιστικό με κατευθυνόμενη ακτίνα στο πλατύσκαλο της εισόδου και να βάλετε στους διαδρόμους συνεχόμενες σειρές από φωτιστικά φθορίου. Στο προχώλ μπορούμε να δημιουργήσουμε φωτιστικά εφέ, με τη χρήση σποτς που θα φωτίζουν πίνακες ή φυτά. Σε εσωτερικούς διαδρόμους και σε χώρους με ψηλές οροφές, σειρές από χωνευτά σποτ.

Στο σαλόνι και την τραπεζαρία υποδεχόμαστε φίλους και επισκέπτες, γι’αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε ευελιξία, ποιότητα και ποσότητα φωτισμού έτσι ώστε να επιλέγεται ο επιθυμητός φωτισμός για κάθε περίπτωση. Απλίκες στους τοίχους που δημιουργούν διακοσμητικές φωτοσκιάσεις, αλλά και επιτραπέζια φωτιστικά ή φωτιστικά δαπέδου παρέχουν την ευελιξία στην επιλογή του ιδανικού για κάθε περίπτωση φωτισμού.

Η κουζίνα ίσως αποτελεί το πιο δραστηριοποιημένο δωμάτιο στο σπίτι. Ο ανεπαρκής φωτισμός ενδέχεται να προκαλέσει ατυχήματα, όταν μαγειρεύετε ή καθώς τεμαχίζετε ή ψιλοκόβετε τα διάφορα τρόφιμα. Για την κουζίνα, επαρκής θεωρείται ο φωτισμός που προέρχεται από φώτα δέσμης ή λάμπες φθορίου κρυμμένες κάτω από τα ντουλάπια ή στο επάνω μέρος τους πάγκου.

Όταν η κουζίνα χρησιμοποιείται και ως τραπεζαρία, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα κρεμαστό φωτιστικό, ώστε να διαχέεται ο φωτισμός στο χώρο. Οι πάγκοι της κουζίνας και ο νεροχύτης, καλό θα ήταν να έχουν δικό τους φωτισμό για καλύτερη λειτουργικότητα.

Ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός χώρος του σπιτιού είναι το υπνοδωμάτιο. Η τοποθέτηση μικρών απλικών τοίχου δίνουν μια αίσθηση ρομαντισμού και ξεκούρασης. Η χρήση σποτ, για φωτισμό κάποιου πίνακα τονίζει και προσδίδει μια ιδιαίτερη αίγλη στο χώρο. Πορτατίφ ή μία απλίκα, πάνω από το κρεβάτι παρέχει επαρκεί φως για διάβασμα. Σποτ στα ντουλάπια χρησιμεύουν στην ευδιακρισία των διαφόρων χρωμάτων ρουχισμού.  

Ο φωτισμός στο μπάνιο θα πρέπει να είναι διπλής επιλογής. Το απαλό φως παρέχει την επιλογή για ένα χαλαρό και ξεκούραστο περιβάλλον. Ο έντονος φωτισμός διευκολύνει το ξύρισμα και την περιποίηση προσώπου. Φωτίστε τους καθρέπτες με απλίκες, είτε από πάνω, είτε πλάγια με σκοπό τη μείωση των σκιών και την επίτευξη επαρκούς φωτισμού του καθρέφτη. Για την οροφή επιλέξτε φωτιστικά που ανακλούν το φως για να δημιουργήσετε σκιές και να μειώσετε το άπλετο, εκθαμβωτικό φως χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί  με τη χρήση φωτιστικών τοίχου ή ακόμα και τον συνδυασμό φωτιστικού οροφής και τοίχου.

Τέλος, δεν υπάρχει ένα είδος φωτιστικού που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες φωτισμού ενός σπιτιού. Το άριστο επίπεδο ικανοποίησης τόσο από πλευρά διακόσμησης όσο και από χρηστικότητας, απαιτεί ταυτόχρονη χρήση πολλών ειδών φωτιστικών σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Το φως είναι ζωή, βάλτε το στη ζωή σας!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;