Το όνομά του έχει συνδεθεί με την απόλυτη εκκεντρικότητα, χωρίς ωστόσο να χάνει ούτε για ένα λεπτό, την καλαισθητική του αντίληψη. Ο Αιγυπτιοβρετανός σχεδιαστής αντικειμένων και εσωτερικών χώρων, Karim Rashid, αποτελεί τον παραγωγικότερο – ίσως – interior designer της εποχής του και μια καλλιτεχνική ιδιοφυία στο χώρο του.

Οι φόρμες του εμπνευσμένες από οτιδήποτε απασχολεί και περιβάλλει τον παγκόσμιο πολίτη του σήμερα, ντύνονται με χρώμα και παιδικότητα, απωθώντας το αρνητικό πρόσημο ακόμη κι από τις πιο απαισιόδοξες πηγές της έμπνευσής του. 

Ο Karim Rashid έχει ολοκληρώσει πέραν των 3000 σχεδίων, έχει πάρει 300 περίπου διεθνή βραβεία, και δουλεύει για εταιρείες σε περισσότερες από 35 χώρες.

Ανάμεσα στα βραβευμένα του σχέδια περιλαμβάνονται, το πανταχού παρόν «Garbo» (πρόκειται για ένα πρωτότυπο σχέδιο που δόθηκε στο αποκρουστικό – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – σκουπιδοτενεκέ), η καρέκλα «Oh» της εταιρείας Umbra, εσωτερικοί χώροι διαμορφωμένοι από τον ίδιο, όπως το εστιατόριο Morimoto, τα ξενοδοχεία Philadelphia και Semiramis (Αθήνας), και παρουσιάσεις για την Deutsche Bank και την αυτοκινητοβιομηχανία Audi. Επίσης έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες, Method and Dirt Devil, την επιπλοβιομηχανία Artemide and Magis, την Citibank και την Hyundai. Ανάμεσα στα έργα του… και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για τις εταιρείες LaCie και Samsung, αλλά και πολυτελή αντικείμενα για τους οίκους Veuve Clicquot και Swarovski.

Το μέχρι ήμερα έργο του Rashid παρουσιάζεται σε 20 συλλογές οι οποίες εκθέτονται κατά καιρούς σε διάφορες  γκαλερί παγκοσμίως. Οι κατηγορίες στις οποίες, ο βραβευμένος interior designer, επικεντρώνει όλη του τη φαντασία, είναι το έπιπλο, τα μικρά προϊόντα ιδιωτικών και επαγγελματικών χώρων, φωτιστικά, μόδα, καλές τέχνες, και κάθε είδους επιφάνεια. Ωστόσο, λατρεύει τη διαμόρφωση χώρων, και το σχεδιασμό παρουσίασης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω των ΜΜΕ, όπου και καταφέρνει πάντοτε να αφήνει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα και άποψη.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα βραβεία που του έχουν απονεμηθεί, είναι το Red Dot, το Chicago Athenaeum Good Design, το I.D. Magazine Annual Design Review, και το IDSA Industrial Design Excellence.

Διαθέτει Διδακτορικό από το Κολέγιο Τέχνης και Σχεδίου του Οντάριο, καθώς επίσης και του Corcoran College of Art & Design, ενώ παραδίδει διαλέξεις ως Λέκτορας σε διάφορα Πανεπιστήμια και συνέδρια ανά το παγκόσμιο, επισημαίνοντας κάθε φορά την αξία της παρουσίας του design στην καθημερινή μας ζωή.  

Με το φαινόμενο Karim Rashid έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί μερικά από τα σημαντικότερα περιοδικά του κόσμου, όπως για παράδειγμα, οι Times, οι Financial Times, NY Times, το Esquire, το GQ και πολλά άλλα.

Η τελευταία σειρά του Rashid παρουσιάσθηκε πέρυσι από την εταιρεία Rizzoli και είχε τον τίτλο «KarimSpace». Σ’ αυτήν περιλαμβάνονταν συνολικά 36 αρχιτεκτονικά έργα εσωτερικού σχεδιασμού.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Karim δεν τον κράτησε μακριά ούτε από τη συγγραφή, αφού ήδη έχει εκδώσει πέντε βιβλία, με θέματα το design και τις σχεδιαστικές του κατευθύνσεις. Πιο αναλυτικά, ο διάσημος σχεδιαστής κυκλοφόρησε το 2003 το βιβλίο του, με τίτλο «International Design Yearbook 2003 #18», ενώ ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύτηκε το έργο του, «Evolution». Το 2005 κάνει την παρουσία του, το «Digipop», και το 2009 παρουσιάσθηκε σε δύο εκδόσεις (μία Αγγλική και μία Ιταλική) το «KarimSpace» από την ομώνυμη σειρά αντικειμένων για εσωτερικούς χώρους.

Παρά το βαρύ του πρόγραμμα, ο κατά το ήμισυ Αιγυπτιακής καταγωγής σχεδιαστής, δεν παραλείπει να αφιερώσει χρόνο και για τις αγαπημένες του ασχολίες, που δεν είναι άλλες, από την μόδα, την μουσική και τις τέχνες.

 

Vdara Silk Road Hotel

Ένα από τα ωραιότερα έργα του, είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Vdara Silk Road», στο Λας Βέγκας. Πρόκειται για έναν άνετο χώρο μοναδικής διακοσμητικής αισθητικής, με έντονα χρώματα και «φιλήδονες» καμπύλες.

Διαφορετικά υλικά, όπως ξύλο, fiberglass, μέταλλο, γυαλί, συναντιόνται, δίνοντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

 

Majik Cafe

 

Ακόμη μια ξεχωριστή δημιουργία του εκκεντρικού καλλιτέχνη, μπορεί να χαρακτηριστεί και ο χώρος του «Majik Café», που βρίσκεται στη Σερβία, και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι. Εδώ η αγάπη του Karim Rashid στις αισθησιακές γραμμές και τις λαμπερές αποχρώσεις γίνεται ακόμη πιο έντονη μέσα από την όλη δυναμική που αποπνέει ο χώρος.

Η εφαρμογή της ψηφιακής τέχνης, μέσα από τα RGB LED panels, περιμετρικά του μπαρ, κάνουν το μαγαζί ευδιάκριτο από μεγάλη απόσταση έξω στο δρόμο.

Το γυαλί που έχει τοποθετηθεί πάνω στο μπαρ, είναι ακόμη μία πρωτοποριακή του επιλογή, αφού μπορεί και αλλάζει χρωματισμούς, ανάλογα με τη διάθεση των πελατών του., ενώ το εξωτερικό είναι επενδυμένο από γυαλισμένο ανοξείδωτο ατσάλι και μωσαϊκό.

Μήνυμα του όλου δημιουργήματος, είναι η επιτυχής συνένωση της ευρωπαϊκής ανατολής με τη δυτική ψηφιακή ελευθερία, καθώς και οι θετικές προεκτάσεις της στην καθημερινή ζωή των πολιτών του σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;