Αν θα έπρεπε να καθορίσουμε επακριβώς τι είναι ο architectural designer θα λέγαμε πως είναι ένας αρχιτέκτονας ο οποίος ασχολείται κυρίως με το σχεδιασμό κτιρίων ή αστικών τοπίων, έχοντας πάντα ως στόχο, να προσαρμόζει την κατασκευή στο σχέδιο που έχει συλλάβει, όσο ευφάνταστο κι αν είναι αυτό.

Οι architectural designers συνήθως είναι άνθρωποι εξαιρετικά δημιουργικοί, με οργιώδη φαντασία και -κυρίως- πολύτιμης καλλιτεχνικής φλέβας.

Αρκετά μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν architectural designers οι οποίοι καθορίζουν αυτό που θα πρέπει οι πελάτες τους να αντιλαμβάνονται ως το γενικότερο ύφος των έργων τους. Μπορεί μάλιστα να διαθέτουν και διάφορα groups τέτοιων επιστημόνων -διάφορα design studios – τα οποία να λειτουργούν ανάλογα με την κατηγορία στην οποία το κάθε project εντάσσεται (εκπαίδευση, υγεία, οικιστικές μονάδες κτλ.).

Σε μικρότερα αρχιτεκτονικά γραφεία οι architectural designers στόχο έχουν να παραμείνουν συμμέτοχοι στην όλη πορεία του έργου μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Ουσιαστικά έχουν ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό του έργου αρχικά, και στη διαδρομή προς την υλοποίησή του στη συνέχεια (επίβλεψη έργου).

Αξίζει -τέλος- να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι διάσημοι αρχιτέκτονες, έγιναν γνωστοί μέσα από τις εξαιρετικές τους ικανότητες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό (architectural design).

Design Museum Holon

Ron Arad

Το Design Museum Holon σχεδιασμένο από τον Ron Arad συμμετέχει ενεργά στην πορεία του design ως κτίριο – αντικείμενο design. Το συγκεκριμένο έργο ήταν το αποτέλεσμα της πρόκλησης του αρχιτέκτονα-designer να δημιουργήσει “μία δομή που θα ενσωματώνει και θα εκφράζει τις αρχές του design”.

Οι πέντε λωρίδες από υλικό COR-TEN του μουσείου ελίσσονται, ορίζοντας πορείες, παράγοντας ποιότητες χώρων και θεάσεων και ενσωματώνοντας τα χαρακτηριστικά της γλυπτικής προσέγγισης του Arad. Η εξωτερική αυτή γλυπτική ράμπα συνδέει τους χώρους του μουσείου, ενώ η περιπλάνηση του επισκέπτη μέσα στο μουσείο γίνεται περισσότερο βιωματική -μία συλλογή εμπειρικών θεάσεων των μερών του. Η αντίθεση των εξωτερικών δυναμικά ρεόντων στο χώρο, λωρίδων, με τους καθαρούς χώρους – κουτιά του μουσείου, αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα του σχεδιασμού του.

Beijing National Theater

Paul Andreu 

Το Εθνικό Θέατρο του Πεκίνου με μία πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι θυμίζει διαστημόπλοιο που έχει προσγειωθεί στο νερό. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για ένα τεράστιο θέατρο από τιτάνιο και γυαλί, του οποίου η αξία ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια δολάρια!

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του -μήκους 213 μέτρων, πλάτους 144 μέτρων και ύψους 46 μέτρων- κτιρίου του Εθνικού θεάτρου της κινεζικής πρωτεύουσας, είναι έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Paul Andreu, του οποίου έργο είναι και οι φουτουριστικές μορφές του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι. Η εν λόγω κατασκευή αποτελεί ένα από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα και σύμβολα της πόλης, ενώ τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωσή του, έχουν καλυφθεί με τιτάνιο και γυαλί, με αποτέλεσμα τις νύχτες ο ενσωματωμένος φωτισμός πρόσοψης να δημιουργεί ένα υπέροχο όραμα. Οι υαλοπίνακες είναι τοποθετημένοι υπό την μορφή μιας διάφανης κουρτίνας, ενώ εκθαμβωτική είναι και η επιφάνειά του -περίπου 200.000τ.μ.- όπου και υπάρχει μια αίθουσα όπερας η οποία διαθέτει 2.416 θέσεις, μια αίθουσα συναυλιών με χωρητικότητα 2.017 θέσεων με εφαρμοσμένο μουσικό όργανο 6500 σωλήνων, και  ένα θέατρο για 1.040 θεατές.

Εξάλλου, το Εθνικό Θέατρο του Πεκίνου περιβάλλεται με νερό κάνοντας τον καθένα να αναρωτιέται βλέποντάς το, πού ακριβώς βρίσκεται η είσοδος; Και εδώ έρχεται να συμπληρώσει την τελειότητα της συγκεκριμένης κατασκευής, η τελευταία λεπτομέρεια της μοναδικότητάς της, που είναι η υποβρύχια είσοδος, η οποία εκτείνεται κατά μήκος του βυθού της τεχνίτης λίμνης!

The Pod Pavilion

Studio Nicoletti Associati

Το Pod Pavilion σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο “Studio Nicoletti Associati”, για να κοσμήσει την πρωτεύουσα της εξωτικής Μαλαισίας, Κουάλα Λαμπούρ. Αντιπροσωπευτικό έργο ενός σύγχρονου αστικού κέντρου, εξωτερικά θα έλεγε κανείς πως θυμίζει σκουλήκι, ενώ εναρμονίζεται σχεδόν τέλεια η όλη όψη του, με το τοπίο που το περιβάλλει.

Το Pod Pavilion είναι χωρισμένο σε δύο περιοχές: η μια απ’ αυτές φιλοξενεί μόνο γραφεία, ενώ η άλλη μόνο εμπορικά καταστήματα.

Το κτίριο είναι επίσης περιτριγυρισμένο από μια μοντέρνα υδάτινη κατασκευή που βοηθά στην ομαλή ενσωμάτωση του σύγχρονου αρχιτεκτονικού του σχεδίου με οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω του.

CCTV tower in Beijing

Rem Koolhass and Ole Scheeren 

Ο πύργος του Κινέζικου καναλιού CCTV μπορεί να μην παραπέμπει ιδιαίτερα σε ουρανοξύστη, άλλα αποδεικνύει περίτρανα ότι ένα κτίριο δεν χρειάζεται να είναι πανύψηλο για να είναι και εντυπωσιακό. Έτσι με ύψος μόλις 233 μέτρων και 370.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, αποτελεί το μεγαλύτερο επαγγελματικό κτίριο στον κόσμο, αφού στεγάζει 10.000 μόνιμους υπαλλήλους και καθημερινά δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Το κόστος κατασκευής της τηλεοπτικής -αρχιτεκτονικής-κατασκευαστικής υπερπαραγωγής ανήλθε στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Burnham Pavilion

 

Zaha Hadid

Το Burnham Pavilion ήταν μία από τις εντυπωσιακότερες παρουσιάσεις της πασίγνωστης αρχιτέκτονα Zaha Hadid, στο Millennium Park του Chicago, το 2009, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την πρώτη απόπειρα σύγχρονου σχεδιασμού της πόλης.

Αποτελούμενο από μία καμπυλόγραμμη αλουμινένια κατασκευή,  περιτυλιγμένη από ένα σφιχτά εφαρμοσμένο ύφασμα, το εσωτερικό του “δέρμα” χρησιμοποιήθηκε και σαν οθόνη για προβολή ντοκιμαντέρ που απεκάλυπταν το παρελθόν και το μέλλον της πόλης που κοσμούσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;