Κι εκεί που νομίζαμε πως η οικολογική αφύπνιση βαίνει καλώς, κι είχαμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος, χωρίς να θεωρούμε δεδομένη τη λύση του, μία έκρηξη σε πλωτή εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού, ήταν αρκετή για να προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.
Η εταιρεία Transocean Ltd, στο μνημόνιο που ετοίμασε για σχετική ακρόαση, στο Κογκρέσο, υποστήριξε πως βασική αιτία για τη διαρροή που έγινε, ήταν η αστοχία του σκυροδέματος στο κάλυμμα της υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ, το οποίο μετά την έκρηξη στην πλωτή εξέδρα, απέτυχε να συγκρατήσει τη διαρροή. Η μαρτυρία της BP, από την άλλη, επιρρίπτει στην Transocean την ευθύνη για το εν λόγω κάλυμμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως υπεύθυνη για τη διαρροή πετρελαίου είναι η ίδια η εταιρεία ΒΡ, και γι” αυτό θα πρέπει να πληρώσει, κάτι στο οποίο δεν έφερε αντίρρηση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τόνι Χέιγουορντ. Το κόστος αυτής της απορρύπανσης υπολογίζεται -σύμφωνα με μια πρώτη ανακοίνωση της BP- να ξεπεράσει τα 350 εκ. δολάρια.
Η πετρελαϊκή εταιρεία είχε καταφέρει αρχικά να αντλήσει μέρος του πετρελαίου που διέρρεε στον Κόλπο του Μεξικού, χάρη σ” ένα κανάλι μεταφοράς που συνδεόταν με πλοίο στην επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς -όμως- να επιτύχει το σταμάτημα της διαρροής.
Πλέον η BP έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην κατασκευή ανακουφιστικών γεωτρήσεων(relief well), οι οποίες, όμως, θα είναι έτοιμες τον Αύγουστο. Μέχρι τότε η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, πιθανό να συνεχιστεί.
Άλλωστε, η Κάρολ Μπράουνερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη αυτού του τραγικού ενδεχομένου, διαβεβαίωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο.
Η παγκόσμια οικολογική οργάνωση, Greenpeace, δια του συντονιστή εκστρατειών της στο ελληνικό γραφείο, Δημήτρη Ιμπραήμ, ανακοίνωσε πως η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, απειλεί μερικά από τα σημαντικότερα είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως ο ερυθρός τόνος, αλλά και το είδος των καφέ πελεκάνων, που επίσης ζει και αναπαράγεται στην περιοχή. Πέντε από τα εφτά είδη θαλάσσιας χελώνας παγκοσμίως, ζουν και αναπαράγονται στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ θαλάσσια είδη, όπως καρχαρίες, φάλαινες και δελφίνια, απειλούνται άμεσα. Εξίσου σημαντική απειλή αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες είδη αποδημητικών πουλιών.
Πέραν, όμως, των άμεσων δυσμενών συνεπειών, η οικολογική αυτή καταστροφή θα έχει και έμμεσες τραγικές επιπτώσεις, καθότι η διαρροή μεταφράζεται -εκτός των άλλων- σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τοπική κοινωνία και την οικονομία της περιοχής, η οποία συντηρείται από την αλιεία, τον τουρισμό και τον αθλητισμό. Καταλήγοντας, ο κ. Ιμπραήμ τόνισε ότι είναι αποδεδειγμένο πως η περιοχή θα χρειαστεί δεκαετίες για να αποκατασταθεί, κατά συνέπεια, και το πραγματικό κόστος σε βάθος χρόνου, είναι ανυπολόγιστο!