Έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρέφεται κάθε λεπτό!
Ο σημαντικότερος σταθεροποιητικός παράγοντας του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος, αφού εκεί βρίσκονται περισσότερα από τα μισά τροπικά δάση όλου του κόσμου, έχει μπει πλέον στον αναπνευστήρα.
Αυτά εν ολίγοις ήταν κάποια απ’ τα μηνύματα S.O.S, που έστελνε πριν τρία χρόνια σε σχετική έκθεσή του, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), όπου και υπολόγιζε μεταξύ άλλων, ότι περίπου 60% των δασών του Αμαζονίου θα έχει καταστραφεί μέσα στα επόμενα 23 χρόνια.
Η συγκεκριμένη έκθεση υπολόγισε ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου θα οδηγήσει στην απελευθέρωση 55,5 έως 96,5 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των σημερινών εκπομπών σε διάστημα δύο χρόνων.
Οι επιστήμονες από την πλευρά τους διεμήνυαν ότι, εάν συνεχιστεί η τάση επέκτασης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι φωτιές, η ξηρασία και η υλοτομία, το 55% των δασών του Αμαζονίου θα έχουν, είτε εξαφανιστεί, είτε καταστραφεί μέχρι το 2030, ενώ άλλο ένα 4% θα καταστραφεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία και θα προκαλέσει μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10%.
Αυτή η καταστροφή των δασών της περιοχής είναι ικανή, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, να επηρεάσει δυσμενώς, εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων, κι άλλα σημεία του πλανήτη, όπως για παράδειγμα την Ινδία, την Κεντρική Αμερική, και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τις ζώνες των δημητριακών στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία..
Παρά το γεγονός ότι πέρασαν τρία χρόνια από τις πιο πάνω αποκαρδιωτικές προβλέψεις, το σήμερα εξακολουθεί να είναι δυσοίωνο.
Μελέτη που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το περιοδικό «Science», κάνει λόγο για αύξηση κατά 59%, των πυρκαγιών που καταστρέφουν τα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
Σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω μελέτη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων του Βρετανικού Πανεπιστημίου Exeter, και από το Εθνικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας για τη Διαστημική Έρευνα.
Ο Δρ. Aragao, της ομάδας των επιστημόνων του Βρετανικού Πανεπιστημίου, δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, τους άφησαν έκπληκτους, καθώς περίμεναν μείωση των πυρκαγιών, ως αποτέλεσμα της μείωσης της αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου.
Σημείωσε επίσης την ανάγκη, όπως αλλάξει η χρήση της γης στην εν λόγω περιοχή, με ένα σύστημα στο οποίο δεν θα χρησιμοποιείται φωτιά.
Αξίζει να πούμε ότι οι πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζόνιου απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τέτοια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, ικανή για να θέσει σε κίνδυνο κάθε προηγούμενη προσπάθεια μείωσης των εκπομπών του αερίου αυτού. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως!