Ανάμεσα στον Ήλιο, και τους οκτώ περιστρεφόμενούς του πλανήτες, αλλά και σε πολλά άλλα ουράνια σώματα (π.χ. κομήτες), διενεργείται εδώ και χρόνια -άτυπα- ένας διαστημικός αγώνα, τον οποίο οι ίδιοι οι επιστήμονες ξεκίνησαν, και πλέον αποτελεί μία από τις προσφιλέστερες απασχολήσεις τους. Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον αγώνα -όπως και σε κάθε αγώνα- σημειώνονται ρεκόρ…

Η μεγαλύτερη σε έκταση οροσειρά

Βρίσκεται στο φυσικό δορυφόρο της Γης, τη Σελήνη. Ονομάζεται Κολδιέρες και παρατηρείται στα όρια της Ανατολικής Θάλασσας. Το μήκος της είναι 1500 χλμ. Δηλαδή 1,5 φορά μεγαλύτερο των Απεννίνων (600 χλμ.) και του Καυκάσου (520) μαζί!

Το υψηλότερο όρος

Είναι το όρος Όλυμπος που τυγχάνει να είναι και ηφαίστειο. Βρίσκεται στον πλανήτη Άρη και έχει ύψος 25 χλμ., δηλαδή τριπλάσιο του ύψους του Έβερεστ. Αν ο Όλυμπος του Άρη βρισκόταν στη Γη, η βάση του θα κάλυπτε όλο τον ελληνικό ηπειρωτικό χώρο μαζί με το Αιγαίο.

Η μεγαλύτερη θερμοκρασία επιφάνειας πλανήτη

Είναι αυτή που παρατηρείται στην Αφροδίτη, όπου η μέση θερμοκρασία φθάνει τους 480 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα την μικρότερη τέτοια θερμοκρασία κατέχει ο δορυφόρος Τρίτων (του πλανήτη Ποσειδώνα), του οποίου η θερμοκρασία επιφάνειάς του φθάνει τους μείον 235 βαθμούς Κελσίου.

Η μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας

Απαντάται στον μικροσκοπικό Ερμή, όπου η μέγιστη φθάνει τους 427 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά την «Αρειανή» νύκτα κατέρχεται στους μείον 183, με αποτέλεσμα η διαφορά να αγγίζει τους 600 βαθμούς!

Οι ισχυρότεροι άνεμοι

Έχουν παρατηρηθεί στον πλανήτη Ποσειδώνα, και η ταχύτητά τους φθάνει τα 2.200 χλμ. την ώρα!

Ο μεγαλύτερος πλανήτης

Είναι φυσικά ο Δίας. Στο εσωτερικό του θα μπορούσαν να χωρέσουν όλοι οι άλλοι πλανήτες και οι δορυφόροι τους, αφού ο όγκος του είναι 1.319 φορές μεγαλύτερος της Γης. Η διάμετρός του φθάνει τα 143.884 χλμ., ενώ η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη της Γης. Αντίθετα ο μικρότερος πλανήτης είναι ο Πλούτωνας που έχει και την μικρότερη μάζα, η οποία φθάνει μόλις τα δύο χιλιοστά της γήινης.

Η μεγαλύτερη ημέρα

Δηλαδή διάρκεια μίας πλήρους περιστροφής περί τον άξονα, παρατηρείται στην αργοκίνητη Αφροδίτη, και φθάνει τις 243,16 γήινες ημέρες. Αντίθετα την μικρότερη ημέρα κατέχει ο ταχυκίνητος Δίας, ο οποίος ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή περί τον άξονά του, σε 9 ώρες, 50 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα γήινου χρόνου.

Το μεγαλύτερο έτος

Δηλαδή διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής περί τον Ήλιο, κατέχει ο πλέον απομακρυσμένος πλανήτης Πλούτωνας, που ολοκληρώνεται σε 247,7 γήινα χρόνια. Αντίθετα την μικρότερη διάρκεια περιστροφής περί τον Ήλιο, (μικρότερο έτος) κατέχει ο Ερμής, και αντιστοιχεί σε 87,97 γήινες ημέρες.

Η μεγαλύτερη ταχύτητα περιφοράς γύρω από τον Ήλιο

Σημειώνεται στον «φτεροπόδαρο» Ερμή, όπου η μέση ταχύτητά του είναι 172.332 χλμ. την ώρα. Αντίθετα, ο πιο αργοκίνητος πλανήτης είναι ο Πλούτων, με μέση ταχύτητα τα 16.920 χλμ. την ώρα.

Η πλουσιότερη βροχή διαττόντων που έχει παρατηρηθεί

Ήταν η βροχή των Λεοντιδών στις 17 Νοεμβρίου του 1966, όταν ο νυκτερινός ουράνιος θόλος καλύφθηκε για 40 λεπτά της ώρας, από περίπου 1000 πεφταστέρια -όπως λέγονται κοινώς- το λεπτό. 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;