Περισσότεροι από 1,600 νεκροί και σχεδόν 10 εκατομμύρια άστεγοι. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα του απολογισμού που κάνει το Πακιστάν, μετά και τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία του Πακιστανικού λαού, «και ως προς τον αριθμό των θυμάτων, και ως προς τον τρόπο της αντιμετώπισής της από τη διεθνή κοινότητα».
Ωστόσο τα χειρότερα για τη χώρα του κασμιριού έπονται, αφού οι πληγέντες, μη έχοντας πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ζουν καθημερινά υπό την απειλή θανατηφόρων επιδημιών. Ήδη έχουν καταγραφεί 36,000 περιπτώσεις -πιθανώς – θανατηφόρας οξείας διάρροιας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, προειδοποίησε ότι για την ανάκαμψη της χώρας του μετά από αυτή την ανηλεή επίθεση της φύσης, «μπορεί να χρειαστούν ακόμη και τρία χρόνια».
Σε μια άλλη εξέλιξη, το γραφείο της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε με ανακοίνωσή του, τα κράτη – μέλη να «αναλάβουν τις ανθρωπιστικές ευθύνες τους» μετά από αυτό το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο πολύπαθος λαός του Πακιστάν.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η γενναιοδωρία των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των μεμονωμένων ατόμων, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν ήταν εξαιρετική. Το γραφείο ελπίζει ότι το ίδιο θα γίνει για τις πλημμύρες στο Πακιστάν».
Στην ανακοίνωσή του το γραφείο τονίζει παράλληλα, ότι «μία επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να είναι αναγκαία για τα άτομα που επλήγησαν πιο άμεσα από τις πλημμύρες» και πως «οι μελλοντικές προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει ο τοπικός πληθυσμός μετά από την καταστροφή των μέσων επιβίωσής του, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν».
Άλλωστε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, σε δηλώσεις του εκτίμησε πως το ύψος των ζημιών στις σοδειές της χώρας, από τις τελευταίες πλημμύρες, πιθανό να έχει ήδη αγγίξει το 1 δις δολάρια!