Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στα σκαριά την ιδέα δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, μετά τον αντίκτυπο που είχε στην Ευρωζώνη η περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Με βάση τα πιο πάνω, ετοιμάζεται «πακέτο» προτάσεων για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, που επιτίθενται σε χώρες της Ευρωζώνης, στενότερη επιτήρηση των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κρίσεων.

Συγκεκριμένα, πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ως μηχανισμού στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης επεξεργάζεται η Κομισιόν σε συνεργασία με το Eurogroup και με τις χώρες του ευρώ.

Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα προωθηθεί καταρχήν στις 16 χώρες της Ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν υπάρξει συμφωνία και σε επίπεδο «27», τότε η συμμετοχή θα αφορά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Κεντρικό ρόλο στο ΕΝΤ θα έχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ΕΝΤ θα επεμβαίνει για τη διάσωση μιας χώρας με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η σύσταση του ΕΝΤ θα συνοδεύεται από αυστηρότερη εποπτεία των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης και την εισαγωγή πρόσθετων κυρώσεων, πέραν εκείνων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ωστόσο, όσον αφορά περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, δε δόθηκαν, μόνο ότι ο χαρακτήρας του εν λόγω μηχανισμού θα είναι προληπτικός και παρεμβατικός, όταν χρειάζεται, καθώς η Επιτροπή βρίσκεται στο πρωταρχικό στάδιο διαβούλευσης με τις χώρες του ευρώ και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συνάμα, όμως, ξεκαθαρίστηκε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση ενός ΕΝΤ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου ο σκοπός δεν είναι να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, αλλά να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ, αφού από την ελληνική κρίση διδαχθήκαν ότι είναι μεγάλη ανάγκη να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ.

Την ιδέα για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης υποστήριξαν η Γαλλία, μετά τη στήριξη του προέδρου Nicolas Sarkozy, η Γερμανία αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφού, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης, Ζακ-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ ζητήθηκε από τον κ. Ρεν και τον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, να επιταχύνουν τη διαδικασία υποβολής των προτάσεων. Μάλιστα, η Κομισιόν, εμφανίστηκε αποφασισμένη να συνθέσει νέα θεσμικά όργανα και οργανισμούς προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον στους κόλπους της Ευρωζώνης μια κρίση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από οποιαδήποτε συμφωνία, όπως « Τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τον εαυτό της; Νομίζω ότι πρόκειται για καλή ιδέα, θα πρέπει να διευκρινιστούν θέματα όπως ποιος θα συνεισφέρει στο Ταμείο και πόσο ανεξάρτητο θα είναι. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να αλλάξει η συνθήκη (ΕΕ). Θα χρειαστεί αλλαγή της συνθήκης».Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι να είναι ένα στατικό σύστημα. Πρέπει να ανταποκρίνεται στις νέες καταστάσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε την ανάληψη δράσης σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Συνεχίζοντας, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι βλέποντας στο παράδειγμα της Ελλάδας, το πως εκδηλώθηκε μία κερδοσκοπική επίθεση ενάντια στο ευρώ. Δεν μπορούμε να τα απαγορεύσουμε (τα Credit Default Swaps), αλλά πρέπει να επιβάλλουμε κανόνες, όρους διαφάνειας στη λειτουργία αυτής της αγοράς και τους αναγκαίους περιορισμούς. Η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί βαθμηδόν με τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων που πήρε η ελληνική κυβέρνηση. Η προοπτική της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν είναι εξ αντικειμένου άμεση και χρειάζεται ακόμα πολύ ζύμωση 

Η γερμανική Αρχή Εποπτείας Χρηματοοικονομικών Αγορών (BaFin), η οποία έχει ξεκινήσει έρευνα για κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές ομολόγων και CDS, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις «μαζικών κερδοσκοπικών επιθέσεων» έναντι των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα, όμως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αγορές χρέους της Ευρωζώνης, αλλά και στις αγορές πιστωτικών παραγώγων.  

Οι Γερμανοί και Γάλλοι, όσον αφορά  την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, ζητούν από την Επιτροπή την υποβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου με επικέντρωση στα παράγωγα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των περιβόητων CDS, δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου στα κρατικά ομόλογα. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί και η πώληση ενός επενδυτικού προϊόντος, που ο πωλητής δε διαθέτει.

Παράλληλα, οι Γερμανοί  ζητούν να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες, οι οποίες δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιπλέον να αναστέλλονται οι κοινοτικές  χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας, αλλά και αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο για τις χώρες που έχουν κατ” επανάληψη παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ) για πολλοστή φορά.

Μάλιστα, έχουν υποβληθεί και εντελώς ακραίες εισηγήσεις, που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, όπως η προσωρινή αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη μέχρι να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση. Οι όλες προωθούμενες αλλαγές θα απαιτήσουν τροποποιήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και ενδεχομένως της Συνθήκης, κάτι το οποίο δεν απέκλεισε ο Ολι Ρεν.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η δήλωση του επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ, Γίργκεν Σταρκ, που αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι «θα έδινε λάθος μηνύματα και λάθος κίνητρα και, σε τελευταία ανάλυση θα επιβάρυνε εκείνες τις χώρες που έχουν υγιείς οικονομίες».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;