Οι εποχές αβεβαιότητας των παγκόσμιων χρηματαγορών  ντοπάρουν τον τελευταίο καιρό το χρυσό, σε μια συνεχή ανοδική πορεία.

Πιο αναλυτικά, στις συναλλαγές η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ, διασπώντας και το επίπεδο των 1.340 δολ. ανά ουγγιά, καθώς η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζήτηση στο κίτρινο μέταλλο.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, κέρδισε 23,50 δολ. ή 1,8%, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.340,30 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας και νέο ρεκόρ καθώς το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του ευρώ. Σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 1.342,60 δολ. ανά ουγγιά.

Ο Simon Derrick της Bank of New York Mellon τόνιζε στις 6 Αυγούστου πως ο χρυσός στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα ότι θα φτάσει τα 1.330 δολάρια ανά ουγγιά το αμέσως ερχόμενο διάστημα.  «Οι αγορές χρυσού δείχνουν ότι υπάρχει αστάθεια και αβεβαιότητα στην αγορά. Τα θέματα που υπάρχουν επάνω στο τραπέζι είναι πολλά και επιφέρουν την αβεβαιότητα. Το ράλι του χρυσού θα συνεχιστεί», σημείωνε ο Derrick.

Σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στην επαλήθευση των προβλέψεών του. Μήπως όμως το χρυσάφι μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο για το μέλλον; Ο οικονομικός αναλυτής της Commerzbank, Eugen Weinberg και ο Dan Brebner, αναλυτής της Deutsche Bank,, αν και πιο επιφυλακτικοί, υπολόγιζαν στα τέλη Αυγούστου ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα φτάσει τα 1.500 και τα 1.550 δολάρια – αντίστοιχα – ανά ουγγιά στο τέλος του 2010, ενώ οι δηλώσεις των ίδιων των χρυσωρύχων ήταν το ίδιο ενθαρρυντικές.

Η εταιρεία AngloGold Ashanti, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στην Αφρική, δια στόματος του προέδρου της, Russell Edey, πρότεινε στους επενδυτές να στηρίξουν επενδυτικά συμβόλαια στο χρυσάφι. «Η τιμή στο χρυσάφι θα είναι 10% πάνω τον προσεχή Φεβρουάριο», δήλωσε το ίδιο διάστημα ο πρόεδρος της εταιρείας εξορύξεων Onexim Group, Mikhail Prokhorov.

Από την άλλη η μετοχική επένδυση φαίνεται για την ώρα να απομονώνεται, αφού η αβεβαιότητα στις αγορές κάνει πλέον τις μετοχές ανελκυστικές. Οι αποδόσεις των ομολόγων δέχονται μεγάλες παρεμβάσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες για να ελεγχθούν οι δημοσιονομικές εκτραχύνσεις των χωρών ανά τον πλανήτη, με αποτέλεσμα ο χρυσός να αποπνέει περισσότερη σιγουριά στον επενδυτή.

Ο Wang Tao, Ιάπωνας αναλυτής με έδρα το Τόκιο, χρησιμοποιώντας την ακολουθία Fibonacci, και αναλύοντας τεχνικά το διάγραμμα ανόδου του χρυσού, εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλλο θα κινηθεί στα 1.539 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος του έτους, προβλέποντας μία «διόρθωση» στα μέσα Οκτώβρη κοντά τα 1.234 δολάρια ανά ουγγιά, που θα είναι όμως προσωρινή.

Ο Tosa Anastasious, στρατηγικός τεχνικός αναλυτής της UBS στην αγορά των αγαθών, περιμένει ο χρυσός να κάνει μια μικρή… στάση στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά. «Τα 1.300 δολάρια είναι ψυχολογικό μαξιλαράκι. Το momentum είναι υπέρ του χρυσού, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Μελετάμε την πορεία της τιμής του χρυσού από τον Οκτώβριο του 2008. Είχαμε δώσει πρόβλεψη για 1.300 δολάρια ανά ουγγιά στα τέλη Οκτώβρη του 2010 πριν από ακριβώς δύο χρόνια.

Κι επειδή πάντα υπάρχει η αντίθετη άποψη, ο John Schofield, τεχνικός διευθυντής της Tempus Investment Corp, δεν συμφωνεί. «Γνωρίζουμε όλοι ότι ο χρυσός αποτελεί τη σίγουρη επένδυση, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το ράλι θα συνεχιστεί. Είναι πολύ πιθανό η τιμή του χρυσού να συναντήσει μεγάλη αντίσταση στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά. Όταν οι χρηματαγορές αποκτήσουν και πάλι θετικό κλίμα και ανοδική τροχιά, ο κόσμος θα στραφεί στις μετοχές. Κάτι τέτοιο θα συμβεί καθώς οι αγορές κινούνται κυκλικά, από bullish σε bearish και αντίστροφα. Δεν υποστηρίζω ότι η τιμή του χρυσού θα μειωθεί, αλλά η ζήτηση για μετοχές στα χρηματιστήρια θα αυξηθεί και θα μειώσει την τροχιά ανόδου του. Τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά αποτελούν ένα ρεαλιστικό όριο αυτή τη στιγμή. Το επόμενο ψυχολογικό όριο είναι τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά. Είναι πασιφανές, όλοι το λένε, όμως, όπως πιστεύει ο John Schofield, «… πρόκειται για στόχο που θα αργήσει».

 

Μέχρι πού θα φτάσει;

Σύμφωνα με τους αναλυτές παρατηρείται το εξής φαινόμενο: «από τη μία έχεις μεγάλους επενδυτές που αγοράζουν χρυσό, όχι διότι θέλουν απαραίτητα να αγοράσουν χρυσό, αλλά κυρίως επειδή επιδιώκουν να ‘ξεφορτωθούν’ άλλου είδους τοποθετήσεις τους. Από την άλλη, υπάρχουν οι μικροί επενδυτές που, με δεδομένη και την κρίση στην Ευρώπη, απλά δεν εμπιστεύονται το ευρώ».

Πράγματι ο χρυσός διαφυλάσσει και συντηρεί την αγοραστική ισχύ. Το γεγονός αυτό διαφαίνεται διαχρονικά αφού κατά τις περιόδους που παρατηρείται άνοδος της τιμής του, δεν είναι η αξία του χρυσού που ανεβαίνει, αλλά είναι η αξία του δολαρίου (ευρώ, γιέν, φράγκου, κλπ.) που πέφτει.

Μετά από μία 2ετία που το δολάριο αμφισβητήθηκε όσο κανένα άλλο νόμισμα, δεν δείχνει ιδιαίτερα σημάδια ανάκαμψης, διότι συνεχώς υποβαθμίζεται – πληθωρίζεται λόγω της συνεχούς δημιουργίας νέου χρήματος που θα χρηματοδοτήσει τα διογκούμενα χρέη του κρατικού προϋπολογισμού και άλλα δημόσια ή ιδιωτικά χρέη. Αυτός ο πληθωρισμός υποσκάπτει την αγοραστική αξία του δολαρίου. Είναι λοιπόν λογικό όλο και περισσότερος κόσμος να στρέφεται στο χρυσό για καταφύγιο και αποθεματική προτίμηση.

Τέλος κάνοντας μια ανασκόπηση να πούμε ότι οι τιμές για τον χρυσό έχουν σημειώσει άνοδο 18% φέτος, μεγαλύτερη από την άνοδο 14% στις τιμές του κίτρινου μετάλλου, ενώ την τελευταία 5ετία έχουν ενισχυθεί 150%.

 

Κι αν είναι φούσκα ο χρυσός;

Οι αγορές έχουν προδιάθεση τόσο στους πανικούς όσο και στις φούσκες γιατί είναι εκτεθειμένες στο ευμετάβλητο του χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τις ανορθολογικές εξάρσεις της. Πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από την άνοδο και την πτώση των τιμών κρύβονται θεμελιώδεις μεταβολές. Αυτό αφορά μετοχές, νομίσματα, πρώτες ύλες, χρυσό, και γενικώς ό,τι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση

Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζονται πάντα να συμπέσουν μια σειρά προϋποθέσεις. Η παρούσα συγκυρία, ενώ από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών θα ευνοούσε τις μετοχές των εταιριών που η κεφαλαιοποίηση έχει πέσει κάτω από το συμβατικό κόστος αντικατάστασης, το ενδιαφέρον ενδέχεται να αποκτήσει χαρακτήρα αγελαίας υπόστασης στο χρυσό.

Θα χρειαστεί να προστεθεί η σύμπτωση και άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στο μέτωπο των πληθωριστικών προσδοκιών στη διεθνή οικονομία αλλά και το φόβο μιας ενδεχόμενης νομισματικής κατάρρευσης για να οσμωθούν οι συνθήκες για εκρηκτική φούσκα στο χρυσό. Υπάρχει γόνιμο έδαφος γι’ αυτό.

Τη δεκαετία του ΄70 η τιμή του χρυσού εκτοξεύθηκε από τα 32 περίπου δολάρια το ΄72 στα 900 το 1980. Μιλάμε για 28πλασιασμό. Από το 2000 μέχρι σήμερα η τιμή του χρυσού έχει ανέλθει από τα 300 δολάρια περίπου στα 1.200 δολάρια η ουγκιά. Μιλάμε για 4πλασιασμό.  Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους αν επαναλαμβανόταν κατά προσέγγιση το φαινόμενο της δεκαετίας του ΄70 θα είχαμε 300*28= 8.400 δολάρια η ουγκιά.

 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Μετά την κρίση του 2008 όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τη λάμψη του χρυσού. Κάποιος αναλυτής οίκου πέρυσι προέβλεψε μια πιθανή τιμή στις 5.000 δολάρια η ουγκιά. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάποια τιμή όταν αυτή εξαρτάται από τη μανία του πλήθους. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να καταστρώσει μια τακτική και να διαμορφώσει ένα μείγμα χαρτοφυλακίου, έτσι που είτε στα 1.200 δολάρια τελειώσει η κούρσα του χρυσού, είτε στα 2.000, είτε στα 5.000 ή 15.000, αυτός θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτά που θα ρισκάρει.

Αυτό όμως που μπορεί μια στήλη σαν αυτή να επισημάνει είναι ότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για δημιουργία συνθηκών φούσκας ακόμη και πάνω από τις 5.000 δολάρια να φτάσει η ουγκιά, η «πυρηνική» έκρηξη θα λάβει χώρα στις τιμές των ορυχείων.

Έτσι έγινε και στη δεκαετία του ΄70. Είχα επισημάνει πρόσφατα ότι όπως και στα απλά χρηματιστήρια, πρώτα τρέχουν οι καλές μετοχές επί 50 φορές τη μεταβολή των θεμελιωδών, μετά η μεσαία επί 100, η μικρή κεφαλαιοποίηση επί 500, και τέλος τα ορυχεία που δεν έχουν βρει ακόμη ούτε κόκκο χρυσού, επί 1.000.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι σημαίνει μια φούσκα στην αγορά χρυσού. Από το 1972 μέχρι το 1975 η τιμή του χρυσού είχε ανέβει από τα 32 στα 100-150 δολάρια η ουγκιά. Από το 1975 μέχρι το 1980 ανέβηκε από τα 100-150 δολάρια η ουγκιά στα 900 για να κλείσει στα 800 δολάρια.

Φυσικά οι φούσκες κάποτε σκάνε και μετά για χρόνια συνεχίζουν να τραβάνε σαν μαύρες τρύπες ό,τι αξία κυκλοφορεί στον ορίζοντα. Όπως συμβαίνει και στα χρηματιστήρια των άλλων μετοχών έτσι και στην αγορά του χρυσού και των συμπαρομαρτούντων, οι περισσότεροι θα έχουν ανακαλύψει το Ελντοράντο στη δύση του και θα πληρώσουν την απληστία τους ακριβά.

 

 

 


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;