Απαισιόδοξες για την παγκόσμια οικονομία του 2011, είναι οι προβλέπεις των τριών μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Παγκόσμια Τράπεζα στην πρόβλεψή της, κάνει λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας για το επόμενο έτος, τονίζοντας ωστόσο ότι από αυτή δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση μία «διψήφια ύφεση».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της, Ρόμπερτ Ζέλικ, σημείωσε ότι «δεν προβλέπεται να επαναληφθεί, διεθνώς, η οικονομική κρίση του έτους 2009», προσθέτοντας ότι «του χρόνου η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,3%, από 3,5% φέτος».

Ο κ. Ζέλικ ανέφερε παράλληλα ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες, φέτος, θα έχουν ανάπτυξη 2,5%, ενώ του χρόνου 2,3%, και υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα πλήξει κυρίως τους αναπτυσσόμενους, δεδομένου ότι φέτος αναπτύσσονται μεν με ποσοστό 6,6%, όμως του χρόνου η ανάπτυξή τους δεν θα ξεπεράσει το 6%.

«Από του χρόνου θα σημειωθεί μία αποκλιμάκωση 10% περίπου του έντονου ρυθμού ανάπτυξης, που τα τελευταία έτη γνώρισαν η Κίνα και η Ινδία,», πρόσθεσε ο κ. Ζέλικ.

ΔΝΤ

 Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εκτιμά στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2011 με ρυθμούς ελαφρώς χαμηλότερους των αναμενόμενων.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη 4,2% για τον επόμενο χρόνο, έναντι 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο.

Αυτή τη στιγμή, «η παγκόσμια ανάκαμψη φαίνεται ότι εξασθενεί», διαπιστώνει το ΔΝΤ, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εκτιμά ότι η ανάκαμψη παρουσιάζει σοβαρά ελαττώματα, καθώς εξαρτάται πολύ από την υποστήριξη των κρατών στις αναπτυγμένες χώρες, και δεν έχει επιτρέψει να μειωθεί, ούτε το σημαντικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, ούτε τα πλεονάσματα των ασιατικών χωρών. 

«Το αποτέλεσμα είναι μια ανάκαμψη που δεν είναι, ούτε ισχυρή, ούτε ισορροπημένη, και που διατρέχει τον κίνδυνο να μην είναι βιώσιμη», υπογραμμίζει ο Μπλανσάρ, ενώ το ίδιο το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του, και για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2011.

Βάσει των νέων εκτιμήσεων, το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6% φέτος, από 3,3% που αναμενόταν προηγουμένως, και μόλις κατά 2,3% το επόμενο έτος, αντί για 2,9%.

Για μία ακόμη φορά ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι η Κίνα θα είναι ο «οδηγός» της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ αντίθετα ο ανεπτυγμένος κόσμος –με φωτεινή εξαίρεση την ευρωζώνη– εμφανίζει «χαμηλές» προοπτικές.

Πιο αναλυτικά, οι προβλέψεις για τις χώρες του ευρώ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, τόσο για το 2010, όσο και για το 2011, με τον οργανισμό να υπογραμμίζει πάντως την εύθραυστη ανάκαμψη, και την ανάγκη να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Για φέτος η αύξηση του ΑΕΠ των 16 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 1,7%, έναντι του 1% που προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Το 2011 αναμένεται επιβράδυνση, με την ανάπτυξη να φτάνει μόλις το 1,5%, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου που την τοποθετούσαν στο 1,3%.

«Η ανάκαμψη έχει επιτέλους αποκτήσει μία κάποια ευρωστία, όμως αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι μέτρια και άνιση» στην Ευρώπη, αναφέρει συγκεκριμένα το ΔΝΤ.

Η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,3% το 2010, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 2% το 2011 εξαιτίας της ασθενούς ανάπτυξης των εμπορικών της εταίρων.

Στη Γαλλία η ανάπτυξη θα παραμείνει «μέτρια» (1,6% το 2010 και το 2011) εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών που οφείλεται στην αυξημένη ανεργία.

Η ανάπτυξη θα είναι «ακόμα πιο αργή» στην Ιταλία (1% και για τις δύο χρονιές), ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μείνουν πίσω.

«Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένει προτεραιότητα η δημιουργία ενός βιώσιμου δημοσιονομικού χρέους», υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Γι” αυτό το λόγο «τα προγράμματα σταθεροποίησης που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτει.

Ελλάδα

Απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει συρρίκνωση 4% του ελληνικού ΑΕΠ για φέτος, και 2,6% εντός του επόμενου έτους. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ τον τοποθετεί στο 4,6% εφέτος, και εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική υποχώρησή του στο 2,2% το 2011. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα φθάσει φέτος στο 10,8% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει στο 7,7% του ΑΕΠ εντός του επόμενου έτους. Δύσκολη παραμένει η εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας, με την ανεργία να φθάνει φέτος στο 11,8% και να σημειώνει σημαντική ενίσχυση, στο 14,6%, εντός του 2011.

 ΟΟΣΑ

Για «μέτρια σενάρια» και δυσάρεστες οικονομικές προβλέψεις για το μέλλον και το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ιδιαίτερα για τις χώρες της Ευρώπης, μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) κ. Χοσέ Ανχέλ Γκούρια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), κ. Χοσέ Ανχέλ Γκούρια, βλέπει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δυσκολίες. Οι περισσότερες χώρες θα υποφέρουν από μεγάλη ανεργία και μεγάλο έλλειμμα. Εάν δεν εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές, θα έχουμε ένα πολύ μέτριο σενάριο.

Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Γκούρια μίλησε για «τραγωδία» που χτυπά κυρίως τους νέους της Ευρώπης. Ο μέσος όρος ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9%, ενώ το πρόβλημα είναι πως παρά την ανάπτυξη, η αγορά εργασίας αναπτύσσεται με μεγάλη βραδύτητα.

«Με τις σημερινές συνθήκες», είπε, «και με την κρίση που περάσαμε, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει η απασχόληση στα προηγούμενα όριά της, αφού θα περάσουν μερικά χρόνια για να ξαναβρούμε το σωστό επίπεδο απασχόλησης», δήλωσε.

Η χρηματοπιστωτική κρίση, πρόσθεσε, έγινε οικονομική παραλυσία που μεταφράστηκε στην μεγάλη τραγωδία της ανεργίας η οποία χτυπά κυρίως τη νεολαία, με ανεργία της τάξεως του 20%. «Η τραγωδία της ανεργίας κλείνει μέσα της την τραγωδία της νεολαίας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πληγεί μια ολόκληρη γενιά», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη, ανέφερε ότι βάσει του Μάαστριχτ, το χρέος δεν έπρεπε να ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, σήμερα όμως, χώρες της Ευρώπης αγγίζουν και ξεπερνούν το 100%. «Το χρυσό μετάλλιο παγκοσμίως, το έχει η Ιαπωνία με 200%, οι δε ΗΠΑ που είχαν ανάπτυξη στη δεκαετία του ’90 σήμερα βρίσκονται σε ύφεση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ενώ πρόσθεσε πως «τελικά εκείνο που μας σκοτώνει, δεν είναι η σφαίρα, αλλά η ταχύτητα με την οποία μας αγγίζει».

Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ ανέφερε επίσης ότι «έχουμε μικρά σημάδια για μια μικρή πράσινη ανάπτυξη, όμως χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι τρόποι υποστήριξής της, γιατί δεν έχουμε αρκετά χρήματα». Ο μόνος τρόπος, είπε ο κ. Γκούρια, είναι να δράσουμε όπως τα παλιά χρόνια, να περάσουμε μέσα από την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την έρευνα, τον ανταγωνισμό, την ευελιξία, στην αγορά εργασίας, και από ’κει στην ανανέωση.

Σύμφωνα με τον κ. Γκούρια, η «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» των πολιτών προς τους ηγέτες, όταν αυτοί θα πρέπει να λάβουν επώδυνα μέτρα, είναι απαραίτητη για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων αυτών.

«Οι πραγματικοί ηγέτες», είπε, «είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν όλα αυτά, ενημερώνουν το λαό τους και ζητούν την υποστήριξή του», αναφέροντας ως επιβεβαίωση των λεγομένων του, τις χαμηλότερες δημοτικότητες των Μπ. Ομπάμα, Ν. Σαρκοζί, Α. Μέρκελ, Σ. Μπερλουσκόνι και Χ. Θαπατέρο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;