Ένας νέος νόμος που τροχιοδρομεί η ΕΕ βάζει τέρμα στο περίμενε και στις γνωστές καθυστερήσεις του Δημοσίου, όταν καλείται να πληρώσει τις οφειλές του, εν αντιθέσει με τις περιπτώσεις εκείνες που βρίσκεται στη θέση του δανειστή… οπόταν και τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται με μεγάλη ευλάβεια!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Η ΕΕ αποφάσισε να εισάγει στα κράτη – μέλη ένα νέο νόμο, ο οποίος ουσιαστικά θα υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να πληρώνουν τους εργολάβους τους μέσα σε 60 ημέρες.
Στόχος της απόφασης αυτής, η παροχή βοήθειας στις μικρές και μεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, αφού αυτές είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσχέρειες όταν δεν πληρώνονται από τους πελάτες τους, και εν προκειμένω από το Δημόσιο.
«Η συμφωνία αυτή σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα είναι πια υποχρεωμένες να χρησιμεύουν ως τράπεζες για δημόσιες επιχειρήσεις», δήλωσε η Γερμανίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Βάιλερ, μία από τους ευρωβουλευτές που ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων για το νέο νόμο.
Αναφορικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ευρωβουλευτές – αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δημόσιες αρχές σε περίπτωση που δεν καταβάλουν αυτά που χρωστούν μέσα σε διάστημα 60 ημερών, θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τόκο 8% επί του εκάστοτε λογαριασμού.
Η προθεσμία, που ορίστηκε για μικρότερους εργολάβους δημοσίων έργων και για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, είναι ακόμη αυστηρότερη, και δίνει περιθώριο για την τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου, μόνο 30 ημέρες!
Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβριο, και στη συνέχεια τα κράτη της ΕΕ θα έχουν προθεσμία δύο ετών για να τη μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρούς πονοκεφάλους σε κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετρητών, όπως π.χ. στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, όπου δεν είναι ασυνήθιστο οι δημόσιες αρχές να ρυθμίζουν τα χρέη τους ακόμη και έπειτα από 180 ημέρες.