Έχουμε δει μετοχές να σκαρφαλώνουν στα ύψη, και όσοι επένδυσαν σ’ αυτές να βγάζουν εκατομμύρια μέσα λίγα λεπτά. Έχουμε δει όμως και μετοχές, να κατρακυλάνε από την κορυφή, και εκείνοι που τοποθέτησαν τα ωραία τους επενδυτικά κεφάλαια σ’ αυτές, να μένουνε στο άσσο εν μία νυχτί.
Τώρα ζούμε στον πυρετό του χρυσού. Η τιμή του κίτρινου μετάλλου έχει πάρει την ανηφόρα, και οι προβλέψεις για την μελλοντική του πορεία πολλές, και -δυστυχώς για τους επενδυτές- αντιφατικές.
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο εκείνοι που αποφάσισαν να επενδύσουν, δεν έχασαν ποτέ, αυτό είναι η γη… Η σταθερή αξία, το μόνιμο αποκούμπι για έχοντες και μη έχοντες. Τεράστια τεμάχια-φιλέτα ή μικρά χωραφάκια στη μέση του πουθενά, δεν έχει σημασία… αφού όπως και να το κάνουμε η ακίνητη περιουσία, είτε μικρή, είτε μεγάλη, εξακολουθεί να είναι μία ασφάλεια για τις κακοτοπιές, ένα κεραμίδι για τη μέση κυπριακή οικογένεια, μια έξυπνη τοποθέτηση για τον επενδυτή, μια υποθήκη για τις τράπεζες που μας δανείζουν.
Από την άλλη, η πορεία των τελευταίων δεκαετιών στο νησί μας, κατέδειξε ένα πράγμα: Πως η γη τελειώνει. Τελειώνει στη Λευκωσία, και ο κόσμος προχωρά στα περίχωρα, τελειώνει στις βιομηχανικές ζώνες, κι αυτές επεκτείνονται, τελειώνει ακόμη και σε μικρούς δήμους, κι αυτοί μεγαλώνουν!
Αβίαστα λοιπόν μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα πως οποιαδήποτε κι αν είναι η αξία του ακινήτου σας σήμερα… αύριο θα είναι μεγαλύτερη, γιατί η ζήτηση  -με τα όποια σκαμπανεβάσματα της- θα είναι πάντα εκεί, και η προσφορά θα φροντίσει και πάλι να βρίσκεται ένα βήμα πίσω…  

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;