Το πρόβλημα της ανεργίας παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις σε όλους σχεδόν ανεξαιρέτως τους κλάδους. Ωστόσο ο τομέας των οικοδομών, που ακόμη μετράει τα πλήγματα της κρίσης, φαίνεται να παρουσιάζει μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού η ανεργία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την προτίμηση που δείχνουν κάποιοι εργολάβοι στα φθηνά μεν, αλλά παράνομα, χέρια αδήλωτων κοινοτικών εργατών.
Ήδη κάποιες Συντεχνίες Οικοδόμων απείλησαν με παναπεργίες και λήψη κι άλλων μέτρων στα εργοτάξια όπου παρατηρούνται αυτές οι παρανομίες, αν ο εργολάβος παρά την ενημέρωση που θα του γίνει, δεν επιλύσει τα προβλήματα.
Στο στόχαστρο των συντεχνιών βρίσκονται εργολάβοι, οι οποίοι μέσω ιδιωτικών γραφείων εργασίας και υπεργολάβων, εργοδοτούν κοινοτικούς αδήλωτους εργαζόμενους στους οποίους προσφέρουν αρκετά χαμηλότερους μισθούς και δεν τους καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις, κάτι που, όπως εκτιμάται, οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, την ώρα που ο αριθμός των εργαζομένων στη βιομηχανία παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν την κρίση, ενώ από την άλλη το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων χάνει 40 εκ. ευρώ ετησίως από την μη καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ο Μιχάλης Παπανικολάου, ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, είχε αναφέρει σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ, Γιαννάκη Ιωάννου, πως για την κατάσταση αυτή «ευθύνεται εκείνη η μερίδα των εργολάβων που ενώ προηγουμένως εργοδοτούσαν Κύπριους και άλλους εργαζόμενους κάτω από τους όρους των συλλογικών συμβάσεων, σήμερα εργοδοτούν, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των υπεργολάβων τους, μεγάλους αριθμούς συναδέλφων μεταναστών, στους οποίους καταβάλλουν εξευτελιστικούς μισθούς και ωφελήματα».
Ο κ. Ιωάννου από την πλευρά του, παρουσίασε στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία σε 238 επιθεωρήσεις εργολάβων, οι 24 ήταν αδήλωτοι ως εργολάβοι, χωρίς να καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις, και χωρίς να καταβάλλουν ΦΠΑ, ελέχθησαν 492 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 163 ήταν αδήλωτοι, ενώ από τους 492 εργαζόμενους οι 168 ήταν Ε/κ, εκ των οποίων 21 αδήλωτοι, 22 Τ/κ εκ των οποίων 9 αδήλωτοι, 219 κοινοτικοί, εκ των οποίων οι 85 ήταν αδήλωτοι, 65 αλλοδαποί, εκ των οι 48 αδήλωτοι και 46 από τους αλλοδαπούς ήταν παράνομα στην Κύπρο.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους… Το κυνήγι του κέρδους με κάθε τρόπο, από μερικούς «επαγγελματίες» του χώρου, πλήττει κατ’ αρχήν τον ίδιο τον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο προσβάλλει τα υπερεθνικά δικαιώματα κάθε εργαζόμενου ανθρώπου, απ’ όποια χώρα κι αν αυτός προέρχεται, και με οποία επακόλουθα μπορεί να έχει κάτι τέτοιο, τόσο για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για το πρόσωπο που βγάζει η Δημοκρατία αυτή στο εξωτερικό.