Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί η ιδέα που προωθεί η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία σχεδιάζεται η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου… εν πλω!

Μάλιστα, καλά ακούσατε. Συγκεκριμένα προωθείται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον πυρήνα της επιφάνειας του νερού, στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου. Μ’ αυτό τον τρόπο οι οποιεσδήποτε υδάτινες αναταράξεις δεν θα επηρεάζουν τα ενεργειακά αυτά συστήματα, αφού δεν πρόκειται να καλύπτουν το 100% της επιφάνειάς του.

Πέραν του ενεργειακού και οικολογικού κέρδους του όλου εγχειρήματος, η χώρα μας αναμένεται ότι θα αποκομίσει και υδατικό όφελος, αφού με την τοποθέτηση αυτών των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα  σκιάζεται ένα μεγάλο μέρος της υδάτινης επιφάνειας των φραγμάτων, περιορίζοντας έτσι την εξάτμιση νερού. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση δύο εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως.

Εξάλλου, με την αξιοποίηση της επιφάνειας των φραγμάτων δεν θα χρειαστεί το κράτος να προβεί σε απαλλοτριώσεις περιουσιών, ενώ θα αποφευχθεί και η έκθεση των φωτοβολταϊκών σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μην επηρεαστεί σε καμία περίπτωση η απόδοσή τους.

Το σημαντικότερο όμως όφελος, έχει να κάνει με το γεγονός, ότι το κόστος της κρατικής επιδότησης ανά κιλοβατώρα θα μειωθεί από τα 34 στα 18 σεντ του ευρώ.

Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης ιδέας δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για επιχορήγησή της από την ΕΕ, ενώ παράλληλα μελετάται μία ανάλογη εφαρμογή στο αρδευτικό κανάλι μήκους 12 χιλιομέτρων και πλάτους 8 μέτρων που διασχίζει την ανατολική περιοχή της Πάφου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;