Πρόσθετα μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση που αποσκοπούν σε οφέλη ύψους 4,8 δισ. ή 2% του ΑΕΠ. Προβλέπεται δηλαδή να καλύψουν την «τρύπα» στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής τους στην Αθήνα.  Στόχος είναι το βάρος να μοιραστεί ισομερώς μεταξύ της περικοπής των δαπανών και της αύξησης των εσόδων.

Ειδικότερα, αναφέρονται περικοπές ύψους 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα άδειας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Επίσης, αύξηση ΦΠΑ, σε μεγάλα εισοδήματα-ακίνητα και offshore, φόρος πολυτελείας και αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.

Οι δυο μεγάλες εκπλήξεις που έκρυβε το πακέτο έκτακτων μέτρων, ήταν η εισφορά 1% σε φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ το 2009, αλλά και επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για φετινά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Παράλληλα, αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο 2% για μια τριετία, για ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ, αλλά και αύξηση του τέλους ραδιοσυχνοτήτων από το 0,1% στο 2% για τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αναλυτικότερα το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει : 

1. Περικοπή δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος άδειας κατά 30%, για τους δημόσιους υπαλλήλους.

2. Περικοπή επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 12% αντί αρχικής εξαγγελίας για 10%.

3. Μείωση του επιδόματος δικαστικών κατά 20%.

4. Μείωση των επιχορηγήσεων για ΝΠΙΔ, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

5. Μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων στα ταμεία ΟΑΠ ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ, με αντίστοιχη προσαρμογή των παροχών.

6. Μείωση κατά 5% ή 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και κατά 100 εκατ. Ευρώ του ΠΔΕ Υπουργείου Παιδείας και κατά επιπλέον 100 εκατ. Ευρώ, των πιστώσεων νέων προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

7. Μείωση κατά 20% των τιμών των φαρμάκων.

8. Αύξηση φόρου από το 3% στο 15% στα ακίνητα των offshore εταιριών.

9. Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών στο δημόσιο, με παράλληλη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων στα μέλη διοικητικών συμβουλίων, πλαφόν στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, απαγόρευση bonus, μείωση κατά 30% των δαπανών για υπερωρίες και μετακινήσεις.

10. Αύξηση ΦΠΑ για τον πολύ χαμηλό συντελεστή από το 4,5 στο 5% για το χαμηλό από το 9 στο 10% και για τον υψηλό από το 19 στο 21%. Δε μεταβάλλεται η έκπτωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.

11. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα επιβάρυνση της τιμής της βενζίνης κατά 8 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 3 σεντ.

12. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά.

13. Κατάργηση απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιβολή του φόρου αυτού συνεπάγεται επιβάρυνση μιας οικογένειας με μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 1.770 KW/h το τετράμηνο, στα 9,7 ευρώ.

14. Επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ ή τιμή αγοράς άνω των 35.000 ευρώ, αλλά και σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, αεροσκάφη, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

15. Πάγωμα συντάξεων, δε θα δοθούν τελικά ούτε οι αυξήσεις 1,5% που είχαν ανακοινωθεί για όσους λαμβάνουν συντάξεις έως 2.000 ευρώ. Οι περικοπές των επιδομάτων δεν αφορούν τις συντάξεις.

Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάθε έσοδο από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ και νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών (υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ για το 2010) θα δοθούν για την αύξηση της απασχόλησης.

Ελπίζουμε, αυτά να τα λάβει υπόψη η κυβέρνηση μας και το πάθημα της Ελληνικής κυβέρνησης να μας γίνει μάθημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;