Αισιόδοξη εμφανίζεται στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας για το νεοεισαχθέν 2011, αφού καταλήγει στη διαπίστωση ότι στην υπάρχει, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα δώσει θετικό πρόσημο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ενώ η μεγάλη ώθηση θα γίνει ορατή ένα χρόνο αργότερα (2012).

Τώρα πώς γίνεται να μιλούν για άνοδο όταν ένεκα αποκοπών, μειώσεων μισθών, και ασήκωτων φορολογιών, έχουν ρίξει την αγοραστική δύναμη του Έλληνα στα πατώματα, αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τα απογοητευτικά ποσοστά της ανεργίας, αλλά και τα ακόμη πιο απογοητευτικά ποσοστά της νέας γενιάς Ελλήνων μεταναστών. Ας δούμε όμως, πώς εξηγεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αισιοδοξία της για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομική προσαρμογή υποστηρίζεται από μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε συνέχεια μιας δεκαετίας επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερβολικά υψηλών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών. Σε συνέχεια της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους την Άνοιξη του 2010 και την εκπόνηση του τριετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, έλαβε περιεκτικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Αναμένετο ότι τα εν λόγω μέτρα θα έχουν αρνητική επίδραση στην εγχώρια ζήτηση κατά το 2010 και το πρώτο μισό του 2011, ενώ τόνισε ότι οι επιτυχείς και αξιόπιστες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι αυτές που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα βελτιώσουν το κλίμα. Από την άλλη, τα κέρδη από τη βελτίωση της αξιοπιστίας αναμένει η Επιτροπή, να αντισταθμίσουν το οικονομικό κόστος της προσαρμογής και να οδηγήσουν στην έναρξη της ανάκαμψης κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η ισχυρή μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2010 έδειξε μια τάση σημαντικής υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πιέσεις των αγορών και τα υψηλά σπρεντς αύξησαν το κόστος δανεισμού και περιόρισαν την πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στη ρευστότητα. Παράλληλα, η πιστωτική επέκταση ανακόπηκε εν όψει των αυστηρότερων όρων δανειοδότησης και των υψηλών χρεών των νοικοκυριών.

Το αρμόδιο όργανο της ΕΕ αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να μειωθεί επιπλέον κατά 3% το 2011 – κυρίως λόγω των αλυσιδωτών επιπτώσεων – και η ανάπτυξη να αποκτήσει θετικό πρόσημο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ακόμη μεγαλύτερο, το 2012.

Για την ανεργία η Επιτροπή εμφανίζεται περισσότερο ρεαλιστική στις προβλέψεις της, αφού όπως εξηγεί, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που αντανακλάται στην υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικό στους κλάδους λιανικής και χονδρικής πώλησης και στον κατασκευαστικό τομέα, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση, η οποία υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει πάνω από 5%.

Οι μειωμένες δυνατότητες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως και το πάγωμα των προσλήψεων και οι περικοπές στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια στο δημόσιο τομέα, θα ωθήσουν τον δείκτη ανεργίας περίπου στο 15% για το 2012. Η αρνητική ανάπτυξη της απασχόλησης και η μείωση των μισθών αναμένεται να έχουν σοβαρή επίδραση στα διαθέσιμα εισοδήματα μεσοπρόθεσμα, ωθώντας σε χαμηλότερα επίπεδα την πραγματική ζήτηση.

Εξάλλου οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε σχέση με τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του Μνημονίου, την προοπτική συγκλίσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως με τη Ν. Δ., αλλά και την πιθανότητα να μεταπειστεί η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άγγελα Μέρκελ, ώστε να εγκαταλείψει τη σημερινή αδιάλλακτη στάση της και να συναινέσει σε πρωτοβουλίες, όπως η έκδοση ευρωομολόγου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;