Τελικά η κρίση στον χώρο της αγορά ακινήτων δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο, αφού και στην Ελλάδα καταγράφονται σημαντικότατες μειώσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 25%.

Πιο συγκεκριμένα, οι μειωμένες αυτές τιμές των ακινήτων εμφανίζονται τα τελευταία δύο χρόνια και αφορούν κυρίως ακίνητα 85τ-100τ.μ. που βρίσκονται σε περιοχές του κέντρου, αλλά και σε ημιαστικές περιοχές.

Η πτωτική αυτή πορεία έχει δημιουργήσει μία μικρή κινητικότητα από πλευράς αγοραστών, η οποία όμως δεν έχει την απαιτούμενη δυναμική για να επιβιώσει, λόγω της κακής ψυχολογίας και της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η κρίση.

Επίσης, τον τελευταίο χρόνο το κόστος κατασκευής ακινήτων ήταν μειωμένο, σε ποσοστό της τάξεως του 10%. Όμως η μείωση αυτή δεν φαίνεται να έχει διάρκεια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου των κατασκευών, προβλέποντας ότι από το επόμενο εξάμηνο τα κοστολόγια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Όπως επισημαίνει στο Α.Π.Ε. (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), ο κ. Μ. Χάτσιος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου HATSIOS GROUP S.A. που εξειδικεύεται σε κατασκευές και εκμεταλλεύσεις ακινήτων, «Το κόστος κατασκευής είχε πέσει τον τελευταίο χρόνο περίπου στο 10%. Το ποσοστό αυτό σήμερα έχει ανατραπεί, λόγω της αύξησης του πετρελαίου, των τιμών των μετάλλων και της εφαρμογής από 10 Ιανουαρίου του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων). Έτσι, συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό, θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση του κόστους. Κατά την εκτίμησή μου, η κτηματαγορά βιώνει το οριακό σημείο της πτώσης της. Μην εκπλαγούμε βλέποντάς την να ανεβαίνει, γιατί έχει συσσωρευτεί λόγω κρίσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγοραστών, που περιμένοντας τις εξελίξεις, βρίσκονται σε αναμονή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς ακινήτων, αυτή την περίοδο σε όλη την ελληνική επικράτεια υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί ακόμη να αποτυπωθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απούλητων αυτών διαμερισμάτων – περίπου 70% – βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε ημιαστικές περιοχές και σε περιοχές του κέντρου, για διαμερίσματα επιφανείας 80τ.μ. έως 100τ.μ., στα μεν νεόδμητα σε περιοχές όπως η Πεύκη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια, το τετραγωνικό μέτρο κοστίζει 2.000 ευρώ μάξιμουμ, ενώ τα μεταχειρισμένα στις αντίστοιχες περιοχές, ηλικίας από 10 έως 20 ετών, κοστίζουν 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα, σε περιοχές του κέντρου, το κόστος των ακινήτων αυτών κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ.

Πτώση και στις κατασκευές

Πέρυσι, το τελευταίο τρίμηνο, η παραγωγή στις κατασκευές σημείωσε κάθετη πτώση κατά 33,5%, επιτείνοντας την ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση στον ελληνικό χώρο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το 4ο τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 4ου τριμήνου του 2009, παρουσίασε μείωση 33,5%, έναντι μείωσης 21,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;