Με προϋπολογισμό 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια -διπλάσιο εκείνου των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου- και με σύνθημα «Καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή», άνοιξε πριν λίγες μέρες τις πύλες της, η Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2010 της Σαγκάης, στην Κίνα. Στην ουσία το θέμα της έκθεσης αντιπροσωπεύει την κοινή ευχή όλης της ανθρωπότητας για μια καλύτερη ζωή στα αστικά κέντρα.

Την έκθεση, η οποία εκτείνεται σε 5,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επιφάνεια που είναι διπλάσια από εκείνη που καταλαμβάνει το πριγκιπάτο του Μονακό, αναμένεται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται, να επισκεφθούν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, στη φετινή EXPO, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια (το 2005 είχε γίνει στο Αϊτσί της Ιαπωνίας και το 2000 στο Ανόβερο της Γερμανίας), θα παραβρεθούν περισσότεροι από εκατό πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών.

H τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 160 γιέν (περίπου 17,5 ευρώ), τιμή με την οποία οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν 192 περίπτερα.

Για όσους, όμως, δεν μπορέσουν να ταξιδέψουν έως την Σαγκάη, η περιήγηση στους χώρους της έκθεσης είναι δυνατή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της www.expo.cn

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Κάθε χώρα εκπροσωπείται με μια ξεχωριστή κατασκευή ανεπανάληπτης φόρμας και αισθητικής, αφού η ιδέα που επιλέγεται κάθε φορά, έχει τις βάσεις και την έμπνευσή της, σ’ αυτό που το κάθε κράτος αντιπροσωπεύει.

ΚΥΠΡΟΣ -ΕΛΛΑΔΑ

To νησί μας συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης με δικό του περίπτερο, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και Γενικός Επίτροπος της Κύπρου για την Έκθεση, Λάζαρος Σαββίδης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το περίπτερο της Κύπρου παρουσιάζει, μέσω εικόνων και ήχων, μια ιστορική αναδρομή στα αστικά κέντρα του νησιού, καθώς και στις παραμέτρους της σύγχρονης ανάπτυξής τους, προδιαγράφοντας μέσα από τον τεχνολογικό πολιτισμό, τις μελλοντικές προοπτικές τους. 

Στα πλαίσια της συμμετοχής της στη Διεθνή Έκθεση Σαγκάης κατά τους επόμενους έξι μήνες, η Κύπρος θα διοργανώσει στο χώρο της έκθεσης, αριθμό επιχειρηματικών, τουριστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με στόχο την προώθηση της χώρας μας, αλλά και την εξοικείωση του κοινού με την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.

Φτάνοντας στην είσοδο του περιπτέρου, οι επισκέπτες μένουν εντυπωσιασμένοι από μία τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει τη θεά της ομορφιάς, Αφροδίτη. Ξεχωριστό είναι, επίσης, το γυάλινο πάτωμα – καμβάς, το οποίο κατασκευάστηκε από φύλλα λουλουδιών, αλλά και από τα φιλμ που προβάλλονται συνεχώς στην τεράστια οθόνη που έχει τοποθετηθεί μέσα στο κυπριακό περίπτερο.

Συγκεκριμένα, η ταινία «Το σπίτι της Αφροδίτης» που παίζεται επανειλημμένα σε τρισδιάστατη μορφή, παρουσιάζει ένα φανταστικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, οι υπεύθυνοι του ελληνικού εκθεσιακού κέντρου παρουσίασαν την έκδοση στα κινεζικά «Μίκης Θεοδωράκης, η ψυχή της Ελλάδας». Θέμα της ελληνικής συμμετοχής είναι η Πόλις, ιδωμένη περισσότερο από μία ανθρωποκεντρική σκοπιά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναμένετο να επισκεφθεί την έκθεση στις 19 Ιουνίου.

Η μοναδικότητα, ωστόσο, του ελληνικού περιπτέρου, έγκειται στο γεγονός ότι συμπυκνώνει το 24ωρο της ζωής σε μια ελληνική πόλη, σ’ ένα 12ωρο, όσες δηλαδή και οι ώρες που το ελληνικό περίπτερο παραμένει ανοικτό. Αυτό στην ουσία, μετατρέπει το περίπτερο σε ζωντανό οργανισμό που ακολουθεί έναν καθημερινό κύκλο, συγχρονισμένο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, με τον κύκλο του ήλιου της Σαγκάης.

ΚΙΝΑ-ΣΑΓΚΑΗ

Το περίπτερο της φιλοξενούσας χώρας, Κίνας, ξεχωρίζει, καθώς ακολουθεί τις αρχιτεκτονικές γραμμές της παράδοσης, τόσο μορφικά, όσο και χρωματικά.  Θέμα του, η κινέζικη σοφία στην αστική ανάπτυξη. Το Πεκίνο παρουσιάστηκε με το θέμα: «Γοητευτική πρωτεύουσα- Το Πεκίνο τέχνη-Το Πεκίνο επιστήμη-Το πράσινο Πεκίνο».Από την άλλη, η πόλη που φιλοξενεί τη φετινή παγκόσμια έκθεση, η Σαγκάη, συνοψίζει το θέμα της στη φράση: «Νέοι ορίζοντες για πάντα».

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Εντυπωσιακό είναι επίσης το περίπτερο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο σε έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων και με θέμα «Χτίζοντας στο παρελθόν, φτιάχνουμε το μέλλον», αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη εικόνα του Crystal Palace, του κτιρίου στο οποίο για πρώτη φορά διοργανώθηκε παγκόσμια έκθεση, γνωστή ως Great Exhibition, και που δυστυχώς καταστράφηκε πριν μισό αιώνα, εξαιτίας πυρκαγιάς. Επρόκειτο για μια εκπληκτική κατασκευή από μέταλλο και γυαλί, η οποία δικαίως θεωρείτο ως μία από τις ωραιότερες κατασκευές στον κόσμο. Το «σημερινό» Crystal Palace είναι στην ουσία ένας εκθαμβωτικός κύβος, ο οποίος κατασκευάστηκε από περισσότερες από 60.000 λεπτές και διαφανείς ράβδους από ρίζες διαφόρων φυτών, τα οποία φυτά συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια ενός προγράμματος βιο-ποικιλότητας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Απαστράπτον, αλλά ταυτόχρονα και πολύ διαφορετικό απ’ όλα τα’ άλλα, το περίπτερο των κοσμοπολίτικων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε 6.000 τμ. ξετυλίγει την όλη φιλοσοφία του θέματός του, που δεν είναι άλλο από τη «Δύναμη των ονείρων».

Πρόκειται για μία κατασκευή εμπνευσμένη από την έρημο της χώρας, και η οποία θυμίζει χρυσό αμμόλοφο. Το εξωτερικό περιτοίχισμα του περιπτέρου είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι στο χρώμα του χρυσού. Η κυματιστή οροφή φαντάζει σαν να έχει πάρει το σχήμα της από τη δύναμη του ανέμου, κάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο το περίπτερο να αλλάζει χρώματα, και θυμίζοντας στους επισκέπτες την ποικιλία του φυσικού πλούτου της Ανατολής.

ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ με θέμα «Καινοτομία για μια καλύτερη ζωή» εκτίθεται σε έκταση 2.000 τμ. και σε μία κατασκευή που σε κάποιους θυμίζει όστρακο, ενώ σε άλλους, παλάμες χεριών που χειροκροτούν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του περιπτέρου της, η οποία εκφράζει μέσα από την ξεχωριστή της φόρμα, το ίδιο το θέμα που επέλεξε η χώρα για την έκθεση, και που δεν είναι άλλο από την «Ισορροπία».

ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

Σε περισσότερο κυβικές φόρμες κινούνται οι δομικές επιλογές της Γαλλίας και της Ιταλίας, με θέματα «Αισθησιακή πόλη» και «Η πόλη του άνδρα», αντίστοιχα.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία με κύριο χαρακτηριστικό το παραδοσιακά αγαπημένο χρώμα της χώρας, το κόκκινο, επιλέγει για θέμα της, τη «Γέννηση του πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;