Η ΕΕ εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να καταφέρει να μειώσει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, και παράλληλα να καθιερώσει μια κοινή ενεργειακή πολιτική εντός της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ θα πρέπει μέχρι το 2020 να διπλασιάσει το ποσοστό ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, και από 10,3% που ήταν το 2008, να ανέλθει μέχρι το 2020, στο 20%.

 

ΕΝΝΕΑ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

 1. Χρησιμοποιείτε ενεργο-αποδοτικές συσκευές, ηλιακούς θερμοσίφωνες κτλ. 

2. Εγκαταστήστε φωτοβολταϊκά.

3. Οδηγείτε ποδήλατο για μικρές αποστάσεις, και μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορείο) για μεγαλύτερες.

4. Χαμηλώστε κατά 4-5 βαθμούς τη θερμοκρασία του θερμοστάτη σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τις ώρες που δεν βρίσκεται κανένας στο σπίτι.

5. Φροντίστε η οικία σας να έχει πολύ καλή μόνωση.

6. Σβήστε συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε.

7. Για τις διακοπές σας σκεφτείτε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε αντί για αυτοκίνητο, μέσα μαζικής μεταφοράς.

8. Στηρίξτε όσο μπορείτε τα διάφορα προγράμματα δενδροφύτευσης. 

9. Διαπαιδαγωγείστε τους γύρω σας για θέματα οικολογίας, και υπερτονίστε τη σπουδαιότητα της οικολογικής συνείδησης.

Οικιακή eco-νομία

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Για εξοικονόμηση ενέργειας βάλτε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη σας όσο πιο χαμηλά γίνεται το χειμώνα και όσο πιο ψηλά γίνεται το καλοκαίρι.

Σκεφτείτε πως «εξοικονομώντας» ένα βαθμό κελσίου στο θερμοστάτη (ένα λιγότερο το χειμώνα ή ένα περισσότερο το καλοκαίρι), στην ουσία εξοικονομείτε 3% του κόστους ψύξης (καλοκαίρι) ή θέρμανσης (χειμώνα) ημερησίως.

Χρησιμοποιείτε με σύνεση τους αποροφητήρες και εξαεριστήρες της οικίας σας, έχοντας κατά νου πως ένας εξαεριστήρας μπορεί να ανανεώσει όλο τον αέρα της οικίας σας, σε μόλις μία ώρα.

Εξαερώνετε μία με δύο φορές το χρόνο τα σώματα θέρμανσης.

Να χρησιμοποιείτε συστήματα θέρμανσης ή ψύξης σε μεμονωμένα δωμάτια του σπιτιού σας, μόνο όταν βρίσκεστε σε αυτά.

Κάθε χρόνο φροντίστε να κάνετε μία συντήρηση (service) σε όλα τα συστήματα κλιματισμού (θέρμανσης ή ψύξης) της οικίας σας.

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

 Πλένετε με κρύο νερό όσο περισσότερο μπορείτε. Μην βάζετε το πλυντήριό σας σε λειτουργία μισογεμάτο. Μην υπερφορτώνεται πλυντήριο και στεγνωτήριο.

Καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση το φίλτρο αέρα του στεγνωτηρίου σας.

Φροντίστε να βάζετε στο στεγνωτήριο τα ρούχα σας, πολύ καλά στυμμένα. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε αυξάνοντας τις στροφές του πλυντηρίου σας κατά την στύψη.

ΦΩΣ

 Χρησιμοποιείτε φωτιστικά εστίασης για το διάβασμα και τις νέες οικολογικές λάμπες LED. Οι LED κρατάνε 8 φορές περισσότερο και χρειάζονται μόνο 20% της ενέργειας που χρειάζονται οι συμβατικοί λαμπτήρες.

Διατηρείτε τα φωτιστικά σας καθαρά, για περισσότερη απόδοση.

Τοποθετήστε σύστημα αυτοματισμού (χρονοδιακόπτες, φωτοκύτταρα) στην οικία σας, ώστε τα φώτα να ανάβουν μόνο το  βράδυ και μόνον όταν κάποιος βρίσκεται στο χώρο.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Επιλέγετε για κάθε σας χρήση, το κατάλληλο μαγειρικό σκεύος, διότι μεγάλα μαγειρικά σκεύη καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια, ασχέτως της ποσότητας του φαγητού που τους τοποθετούμε.

Το μαγειρικό σας σκεύος θα πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στην εστία σας.

Όταν μαγειρεύετε στην κατσαρόλα βάλτε στο φαγητό σας μόνο όσο νερό χρειάζεται.

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, βάζετε καπάκι στο μαγειρικό σας σκεύος, διότι αν είναι ξεσκέπαστο καταναλώνει τριπλάσια ενέργεια. Αν επιθυμείτε να παρακολουθείτε το φαγητό σας όσο μαγειρεύετε προτιμήστε γυάλινα καπάκια, αντί για μεταλλικά.

Μην ανοίγετε συνέχεια την πόρτα του φούρνου σας κατά το ψήσιμο, γιατί η θερμοκρασία του πέφτει μέχρι και 25 βαθμούς Κελσίου κάθε φορά που ανοίγει!

Κάνετε απόψυξη στο φαγητό σας πριν το μαγειρέψετε.

ΨΥΓΕΙΟ

Διατηρείτε τις πισινές σπείρες του ψυγείου σας καθαρές από σκόνη, γιατί η σκόνη αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%. 

Μην παραγεμίζεται το ψυγείο σας, για να υπάρχει η ελευθερία κίνησης του ψυχρού αέρα στο εσωτερικό του, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση.

Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του κλείνει καλά. Αν η πόρτα ούσα κλειστή, δεν καταφέρνει να συγκρατήσει ένα χαρτονόμισμα, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την αντικατάσταση της περιμετρικής της βεντούζας.

Αντικαταστήστε παλιές συσκευές. Ένα ψυγείο μοντέλο του ’80 κοστίζει 75% περισσότερο στον μηνιαίο λογαριασμό του ηλεκτρικού σας, σε σχέση με ένα καινούργιο.

Μην τοποθετείτε στο ψυγείο ζεστά φαγητά. Για την καλύτερη και πιο σωστή απόδοση διατηρείτε το ψυγείο στους 4 βαθμούς Κελσίου, και την κατάψυξη στους μείον 18.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μην υπερφορτώνετε το όχημά σας, γιατί όσο περισσότερο είναι το βάρος του, τόσο περισσότερη βενζίνη ή πετρέλαιο καταναλώνει.

Χρησιμοποιείτε το air condition μόνο όταν χρειάζεται.

Η επιθετική οδήγηση εκτός από επικίνδυνη είναι και ασύμφορη.

Αν πρόκειται να αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο συγκρίνετε την ενεργειακή αποδοτικότητα των διαφόρων μοντέλων που σας ενδιαφέρουν και επιλέξετε την πιο συμφέρουσα, και για την τσέπη σας, αλλά και για το περιβάλλον.

Η τοποθέτηση του cruise control στον αυτοκινητόδρομο εξοικονομεί καύσιμα.

Ελέγξτε αν ο αέρας στα λάστιχά σας είναι επαρκής και φροντίστε τα φίλτρα αέρα και λαδιού να είναι πάντα καθαρά. Μην παραλείπετε τα σέρβις του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;