Στην τελική 6άδα για το βραβείο «Mies van der Rohe 2011»,  που στον κόσμο της Αρχιτεκτονικής είναι ό,τι και το Όσκαρ στον Κινηματογράφο, βρίσκεται για φέτος το έργο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης του περίφημου Αρχιτέκτονα, Bernard Tschumi.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα «Mies van der Rohe» ανακοίνωσαν τις έξι καλύτερες υποψηφιότητες που διαγωνίζονται για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 2011 (βραβείο Mies van der Rohe), ενώ η επιλογή για τον μικρό κατάλογο υποψηφιοτήτων έγινε μεταξύ 343 έργων που βρίσκονται σε 33 χώρες της Ευρώπης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Περίπτερο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Mies van der Rohe στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, Ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, δήλωσε ότι οι τελικοί υποψήφιοι, έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά, είναι Ευρωπαίοι και συγκαταλέγονται στους πιο διορατικούς αρχιτέκτονες του κόσμου. Το βραβείο της ΕΕ, συνέχισε, τιμά το ταλέντο τους και αναδεικνύει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική σημασία των δημιουργικών κλάδων της οικονομίας μας.

Το βραβείο Mies van der Rohe προβάλλει την αριστεία στο σχεδιασμό σύγχρονων κτιρίων, αλλά και τη συμβολή στη διαμόρφωση νέων ιδεών και τεχνολογιών στον τομέα της αστικής ανάπτυξης. Θεσπίστηκε το 1987 και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ και το Ίδρυμα «Mies van der Rohe». Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 60.000 ευρώ και αποτελεί την μεγαλύτερη διάκριση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έργα που αποπερατώθηκαν εντός της προηγούμενης διετίας. Η φετινή τελετή απονομής είναι η 12η κατά σειρά. Τα υποψήφια για βράβευση έργα προτείνονται από ανεξάρτητους ειδικούς από όλη την Ευρώπη, από τις εθνικές αρχιτεκτονικές ενώσεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, καθώς και από τη συμβουλευτική επιτροπή του βραβείου.

ΟΙ ΕΞΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

1. Νέο Μουσείο (Βερολίνο, Γερμανία)

David Chipperfield Architects

2. Θέατρο Νεολαίας Bronks (Βρυξέλλες, Βέλγιο)

MDMA – Martine De Maeseneer Architecten

3. MAXXI: Μουσείο Τεχνών 21ου Αιώνα (Ρώμη, Ιταλία)

Zaha Hadid Architects

4. Μέγαρο Συναυλιών Δανικής Ραδιοφωνίας (Κοπεγχάγη, Δανία)

Ateliers Jean Nouvel

5. Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα, Ελλάδα)

Bernard Tschumi Architects

6. Κέντρο Αποκατάστασης Groot Klimmendaal

(Άρνεμ, Κάτω Χώρες)

Architectenbureau Koen van Velsen.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;