Κάντε το σπίτι σας… Eco!

Η πράσινη ανάπτυξη μέσω της υιοθέτησης οικολογικής πολιτικής από όλα τα κράτη του κόσμου είναι πλέον θέσφατο. Κι όταν μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη κατά κύριο λόγο εννοούμε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο αυτή είναι η μία πτυχή της πράσινης ανάπτυξης (σε επίπεδο κράτους). Υπάρχει όμως και η άλλη, η οποία ίσως και να είναι πολύ πιο σημαντική. Πρόκειται για την εμπέδωση της ανάγκης να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και να την εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας όλοι ανεξαιρέτως. Ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας αυτής είναι ο προσωπικός μας χώρος -σπίτι, εξοχικό, γραφείο, κτλ.

Τι σημαίνει όμως το “οικολογικό” ή “πράσινο σπίτι” που ακούμε όλο και πιο συχνά και πώς μπορεί κανείς να το κάνει πραγματικότητα σε μία κτιριακή κατασκευή -νέα ή υπάρχουσα;

Οικολογικό σπίτι είναι μια γενική έννοια που κάτω από την ομπρέλα της περιλαμβάνει αρκετές υποκατηγορίες λύσεων, καθώς επίσης και μικρών ή μεγάλων εφαρμογών.

Με την επιλογή και πραγματοποίηση της όποιας τέτοιας εφαρμογής, το περιβάλλον, έμμεσα ή άμεσα, επιβαρύνεται λιγότερο, απ’ ό,τι με τις μέχρι σήμερα συμβατικές μεθόδους κατασκευής στον κάθε τομέα.

Ο ιδιοκτήτης που επιλέγει αυτές τις λύσεις, πέρα από τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος, απολαμβάνει σημαντικά οφέλη οικονομίας και υγιεινής διαβίωσης .

Οι περισσότερες λύσεις είναι δυνατό να εφαρμοστούν και σε υπάρχοντα κτίρια, ενώ η επιλογή τους και η αποτελεσματικότητά τους, εξαρτώνται από τη γεωμετρία και τον τρόπο κατασκευής του κάθε κτιρίου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ

Θερμοπρόσοψη

Το σύστημα θερμοπρόσοψης εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων, νέων ή παλαιών, και αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό, το οποίο «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα, το οποίο προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους. Κατασκευάζεται δηλαδή μια διαστρωμάτωση της τοιχοποιίας με οικολογικά/βιολογικά δομικά υλικά υψηλής θερμομονωτικής και ηχομονωτικής αξίας.

Κουφώματα

Εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου σε λευκό χρώμα με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια (low-e) με ρολό ή πατζούρι και σίτα.

Εφαρμογές οικολογικών υλικών

Σε μονωτικά, επιχρίσματα, χρώματα, πλακίδια, προϊόντα ξυλείας, δάπεδο-πάτωμα, ηλεκτρικά καλώδια, σωλήνες ύδρευσης, υλικά φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Παραδείγματα:

– Ξύλινο δάπεδο από ξυλεία αειφορικής, προλουστραρισμένο με υπόστρωμα φελλού και με επεξεργασία κεριού ή λαδιού (πλωτό, κολλητό)

– Ξυλεία πιστοποιημένη και ανθεκτική κωνοφόρων αειφορικής διαχείρισης, χωρίς συντηρητικά

– Χρήση ηλεκτρικών καλωδίων απαλλαγμένα από αλογόνα (PVC=0)

– Εσωτερικοί αγωγοί αποχέτευσης και σωληνώσεις νερού από πολυαιθυλένιο (PE) ή πολυπροπυλένιο (PP) (όχι χαλκός, όχι PVC)

– Χρήση οικολογικών χρωμάτων με προϊόντα που φέρουν κάποια οικολογική σήμανση (το «Οικολογικό Σήμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον «Γαλάζιο Άγγελο» του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, το «Green Seal» των ΗΠΑ κλπ.), ή ισοδύναμα προϊόντα με φυσικά συστατικά

Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την μερική ή ολική ενεργειακή κάλυψη

Παραδείγματα

– Φωτοβολταϊκά panels για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογα της διαθέσιμης επιφάνειας για την τοποθέτηση των panels (και του προϋπολογισμού), μπορεί να αυτονομηθεί από ένα τμήμα του φωτισμού και των ηλεκτρικών συσκευών, έως ολόκληρη η κατοικία

– Ανεμογεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τα φωτοβολταϊκά panels

– Θερμικό panel για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με boiler ή/και τροφοδοσίας συστημάτων θέρμανσης με καλοριφέρ, ενδοδαπέδιας, fan coils

– Μελέτη, κατασκευή γεωθερμικών συστημάτων κλιματισμού (ζέστη το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια)

Φύτευση δωμάτων – Ταρατσόκηπος

Σκιασμός από το φύλλωμα – Αύξηση θερμικής προστασίας κτιρίου – Μείωση ηχορύπανσης – Δέσμευση σκόνης και ρύπων – Αξιοποίηση χώρου – Αύξηση αξίας της ιδιοκτησίας – Πλεονεκτήματα αισθητικά

 

Σκίαση – Συστήματα κινητής ηλιοπροστασίας – Πέργκολες

Τοποθέτηση τεντών, συστημάτων αυτόματων ηλεκτροκίνητων περσίδων με κίνηση ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου ή τη θέση του ήλιου. Ανάλογοι αυτοματισμοί για τέντες

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πράσινη ατμόσφαιρα = καθαρή ατμόσφαιρα. Παραδείγματα: Αγλαόνημα (Aglaonema) – Αλόη-Aloe barbadensis (Aloe Vera) – Χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum) – Χρυσάνθεμο – Ζέρμπερα Μαργαρίτα (Gerbera Daisy) – Φιλόδεντρο (Philοdendron)

Θέρμανση

Φυσικό αέριο – Εγκατάσταση δεξαμενής για χρήση LPG – Ενεργειακό τζάκι – ηλιακά panels

Αερισμός – Ψύξη

Ανεμιστήρες οροφής για δροσισμό – Ηλιακή καμινάδα για αερισμό

Ύδρευση – Εξοικονόμηση νερού

Συστήματα επανάχρησης νερού και συστήματα αξιοποίησης βρόχινου νερού. Σχεδιασμός και κατασκευή Compact Βιολογικού καθαρισμού οικιακών λυμάτων για εξοικονόμηση νερού προς άρδευση ή πυρόσβεση, με παράλληλη μείωση των δαπανών εκκενώσεων

Οικιακές συσκευές

Ενεργειακής κλάσης  Α

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας μπορούν να ενταχθούν και ιδιαίτερες κατασκευές, όπως:

– Αεριζόμενη πρόσοψη

– Φύτευση των κατάλληλων δέντρων στον περιβάλλοντα χώρo

– Φωτισμός με χρήση φωτιστικών νέας τεχνολογίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση των συνθηκών χρήσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;