Υπομονή μέχρι και τον Οκτώβριο θα πρέπει να κάνουν οι χιλιάδες των συμπολιτών μας, οι οποίοι περιμένουν εδώ και χρόνια την έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας για το ακίνητό τους. Κι αυτό γιατί όπως μας πληροφόρησε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, στα πλαίσια συνέντευξής του στο SELL & BUILD, η συζήτηση των νομοσχεδίων για την Πολεοδομική Αμνηστία που ξεκίνησε τον Απρίλιο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές εσωτερικών και νομικών, δεν ολοκληρώθηκε πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως ήλπιζε το υπουργείο, με αποτέλεσμα το θέμα να μετατίθεται για συζήτηση τον Σεπτέμβριο

Κύριε Υπουργέ θεωρείτε τις απώλειες που μέτρησε η οικοδομική βιομηχανία κατά το προηγούμενο έτος (2009) ως απόρροια της παγκόσμιας  οικονομικής κρίσης και μόνο ή μήπως κάτι θα πρέπει να αλλάξει και στην κυβερνητική τακτική;

Αναμφίβολα περνούμε μια προβληματική εποχή σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της οικοδομικής βιομηχανίας. Ανησυχεί βεβαίως και την κυβέρνηση η κατάσταση που έχουμε στα χέρια μας, η οποία εν μέρει είναι απότοκο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την έννοια ότι έχει περιορίσει δραματικά τις δυνατότητες των ξένων αγοραστών, οι οποίοι αποτελούσαν ένα μεγάλο μερίδιο που ενίσχυε και υποστήριζε την οικοδομική βιομηχανία.

Είπατε εν μέρει απότοκο της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Κατά το υπόλοιπο μέρος που δεν είναι αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η κάμψη;

Τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκαν διάφορα προβλήματα στην οικοδομική βιομηχανία.

Όπως;

Όπως για παράδειγμα η δυσκολία που παρουσιάζεται στην έκδοση ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας και στη μετεγγραφή τους στους αγοραστές. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα, διαδοχικά, και το οποίο έχουν αξιοποιήσει διάφορες ομάδες αγοραστών με το δικό τους τρόπο και για τους δικούς τους στόχους, με αποτέλεσμα να εκθέσουν σε διάφορες περιπτώσεις την κυπριακή κτηματαγορά σε άλλες χώρες.

Αυτή η δυσκολία στην έκδοση ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας, πού οφείλεται;

Έχοντας μελετήσει την όλη  κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια, η δική μας διαπίστωση είναι ότι δεν είναι ένας ο λόγος που εξηγεί, γιατί έχουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα. Οι διάφορες υφιστάμενες νομοθεσίες που εφαρμόζονται για την αδειοδότηση, την υλοποίηση της ανάπτυξης και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στη συνέχεια, έχουν διαμορφωθεί αρκετά χρόνια πριν, και δεν είναι τόσο εκσυγχρονισμένες ώστε να αντιμετωπίσουν τον όγκο των αιτήσεων και των υποθέσεων που έχουμε σήμερα να χειριστούμε.

Άρα το σημαντικό βήμα του εντοπισμού των προβλημάτων έγινε. Από δω και πέρα ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Το έχουμε κάνει και το επόμενο βήμα. Έχουμε αξιοποιήσει τον τελευταίο χρόνο, για να ετοιμάσουμε τα πέντε συνολικά νομοσχέδια που περιγράφονται με τον τίτλο Πολεοδομική Αμνηστία, στόχος των οποίων είναι να γίνει μια διευθέτηση, όσων εκκρεμοτήτων μπορούν να διευθετηθούν, χωρίς να δημιουργούνται ουσιαστικά προβλήματα σε τρίτους. Ταυτόχρονα, η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται και στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας, με την έννοια της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών ελέγχου. Βασικά ο κύριος στόχος που είχαμε θέσει -και εκείνον είναι που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε πρωτίστως- είναι να απαλλάξουμε όλους αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες αγοραστές, οι οποίοι έχουν πληρώσει λεφτά από το υστέρημά τους, και παρόλα αυτά δεν έχουν αποκτήσει τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτά τα νομοσχέδια βρίσκονται από τον Απρίλιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο, και από τότε συζητούνται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, εσωτερικών (τρία νομοσχέδια), και νομικών (δύο νομοσχέδια). Δυστυχώς ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση και να ψηφιστούν αυτά τα νομοσχέδια πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές, δεν έχει επιτευχθεί. Μόλις πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε ότι η Βουλή, επειδή κλείνει μέσα Ιουλίου, θα διακόψει τη συζήτηση και θα τη συνεχίσει τον Σεπτέμβριο.

Μ’ αυτή την αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα που είχατε θέσει για την ψήφιση της Πολεοδομικής Αμνηστίας, πότε υπολογίζετε ότι θα προχωρήσουμε στην τελική έγκριση και ψήφισή της;

Εφόσον δεν έχουν τελειώσει οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, η ελπίδα μας είναι ότι, αφού ξεκινήσουν και πάλι τις εργασίες τους τον Σεπτέμβριο, μέσα στον Οκτώβριο -ελπίζω- θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, και θα προχωρήσει η Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Άλλωστε εάν αυτά τα νομοσχέδια ψηφιστούν, θα πρέπει να δομηθούν τα όργανα και οι διαδικασίες που προβλέπονται στις νομοθεσίες, για να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα της αδειοδότησης και της νομιμοποίησης. Ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι όλα διευθετημένα, ώστε οι πολίτες να αρχίσουν να προχωρούν στην υποβολή αιτήσεων, η οποία είναι υποχρεωτική.

Αυτά τα πέντε νομοσχέδια καλύπτουν όλους όσους δεν έχουν εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας λόγω παρατυπιών των ιδίων ή των εργολάβων τους;

Καλύπτουν τους πάντες, δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι τίτλο ιδιοκτησίας, χωρίς συνέπειες. Η προσπάθεια που γίνεται έχει, βασικά, δύο σκέλη. Το πρώτο είναι να νομιμοποιηθούν εκείνες οι παρανομίες που έγιναν και δεν επηρεάζουν τρίτους, νοουμένου ότι θα υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις -για παράδειγμα ότι θα πληρωθούν οι υπερβάσεις των εμβαδών που έχουν κτιστεί, πέραν εκείνων που προβλέπονται στις άδειες. Είμαι ωστόσο βέβαιος ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παρανομιών που δεν θα μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Εκεί λοιπόν έρχεται το δεύτερο σκέλος. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις –και τις ξέρουμε- όπου σε μια ενιαία ανάπτυξη με 20 μονάδες παραθεριστικής κατοικίας στα παράλια της Κύπρου, οι δύο απ’ αυτές έχουν κτιστεί -από λάθος ή άλλως πως- ενδεχομένως και σε ξένη ιδιοκτησία. Δεν θα νομιμοποιηθούν αυτές οι δύο μονάδες που έχουν κτίσει σε ξένη περιουσία, όμως οι υπόλοιπες 18 θα αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Υπάρχουν κι άλλες πρόνοιες στα πλαίσια αυτών των νομοσχεδίων, που επιτρέπουν την έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας και σε ακίνητα που έχουν μικρής σημασίας παρατυπίες, έστω κι αν δεν έχουν νομιμοποιηθεί ή κι αν έχουν εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία  στην οποία όλα έγιναν σύμφωνα με τις άδειες, έχει μείνει αδιευκρίνιστο το ποιος χώρος στάθμευσης ανήκει στο κάθε διαμέρισμα. Στις περιπτώσεις αυτές θα εκδίδεται τίτλος ιδιοκτησίας για όλες τις μονάδες, και θα εισάγεται μια σημείωση στο κάτω μέρος του τίτλου, που θα περιγράφει τον τύπο της παρατυπίας που έχει διαπιστωθεί. Αυτές οι σημειώσεις θα καθιστούν τον τίτλο ιδιοκτησίας κάπως προβληματικό. Αυτό βέβαια δεν θα εμποδίζει τον κάτοχο του τίτλου, να το πουλήσει ή να το βάλει υποθήκη.

Ωστόσο θα έχει την ευκαιρία να διευθετήσει την εκκρεμότητά του…

Βεβαίως,  κι αυτό είναι το σημαντικό.

Σε σχέση με το καυτό θέμα των κινήτρων, τι κάνει το υπουργείο εσωτερικών προκειμένου να βοηθήσει την αγορά ακινήτων να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσο της διαδικασίας για την αναθεώρηση και των τοπικών σχεδίων και της δήλωσης πολιτικής. Μέσα στη διαδικασία αυτή συζητούμε και την πιθανότητα εισαγωγής κινήτρων, αλλά και αντικινήτρων, για ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατακρατούν αναξιοποίητή την ακίνητη ιδιοκτησία που εντάσσεται σε ζώνες ανάπτυξης.

Χρονικά όλες αυτές οι μελέτες και προετοιμασίες πότε ολοκληρώνονται;

Ο προγραμματισμός μας είναι να τα τροποποιήσουμε μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Η δήλωση πολιτικής, που αφορά τις ζώνες των κοινοτήτων, θα ξεκινήσουμε καθ’ ομάδες κοινοτήτων να τροποποιούμε τις ζώνες τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά. Περιφέρειες που ετοιμάζονται και έχουμε αποφασίσει πώς θα τις τροποποιήσουμε, θα τις δημοσιεύουμε κατά φάσεις.

Πώς σας φαίνεται η πρόταση υιοθέτησης πράσινων συντελεστών, δηλαδή αύξησης του Σ.Δ. ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Το πολεοδομικό συμβούλιο που εξετάζει τα τοπικά σχέδια, δεν έχει αποκρυσταλλώσει την τελική του θέση όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Εκείνο που ανησυχεί κάπως με την προσέγγιση αυτή, είναι το γεγονός ότι σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα έχουμε συγκεκριμένες οικοδομές οι οποίες θα έχουν συντελεστές δόμησης, ψηλότερους από τις γειτονικές, διότι θα βάζουν αυτά τα συστήματα. Επίσης, οι πρόσθετοι συντελεστές δημιουργούν επιβαρύνσεις και εντάσεις ανάπτυξης. Ο Σ.Δ. δεν είναι ένα μέγεθος το οποίο δεν έχει κόστος πουθενά.

Θα ήθελα τη θέση σας σε σχέση με το επιτρεπτό ύψος των οικοδομημάτων. Πολλοί εργολάβοι υποστηρίζουν ότι με βάση τον υπάρχοντα νόμο, είναι αδύνατο να τηρηθεί το όριο αυτό.

Έχουμε αντιληφθεί το ζήτημα που εγείρεται. Στις πρόνοιες των τοπικών σχεδίων που αναθεωρούμε, θα δίνεται επαρκές περιθώριο ευελιξίας στην πολεοδομική αρχή, έτσι ώστε να μπορεί να επιτρέπει κάποια αύξηση του ύψους του οικοδομήματος, εκεί βέβαια που δικαιολογείται. Όπως για παράδειγμα εκεί που είναι πιο χοντρές οι πλάκες, εκεί που πρέπει να μπουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, κτλ. Εκείνο που ανησυχεί πάντα την πολεοδομική αρχή, είναι πώς θα επηρεάσω τον γείτονα. Άρα αυτή η ευελιξία θα αφορά τις απαραίτητες, τις δικαιολογημένες αυξήσεις ύψους, και αφού επιμετρήσεις το τι θα υποστεί ο γείτονας.

Αναφορικά με το θέμα των WC για άτομα με ειδικές ανάγκες στο ισόγειο πολυκατοικιών, που υποχρεούνται να τοποθετούν οι εργολάβοι, φαίνεται να μην εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο έγιναν, αφού σε πολλές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε αποθήκες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Εξάλλου, θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι η διευκόλυνση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δεν αφορά μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες. Κινητικά προβλήματα έχουν κι οι ηλικιωμένοι, ακόμη και ένας νέος άνθρωπος που ξαφνικά ενεπλάκη σε δυστύχημα, έκανε εγχείρηση στη μέση του και για κάποιο διάστημα θα βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι και θα του είναι πολύ χρήσιμη μία τέτοια εγκατάσταση στην πολυκατοικία που διαμένει. Οι υποδομές υπάρχουν εκεί για να χρησιμοποιηθούν όταν καταστεί αναγκαίο.

Πολλοί επαγγελματίες του χώρου παραπονιούνται για κωλυσιεργία της κρατικής μηχανής στα τμήματα εκείνα που έχουν να κάνουν με το χώρο τους. Υπάρχει όντως πρόβλημα συντονισμού;

Υπήρχαν, προβλήματα μέχρι και πριν 2-3 χρόνια, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά από το υπουργείο. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει βελτιωθεί κατά πολύ η ανταπόκριση των αρχών στις ανάγκες του κοινού, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Ωστόσο δεν έχουμε λύσει ακόμη όλα τα προβλήματα. Όμως έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες πολεοδομικού ελέγχου, κατά πολύ. Συγκεκριμένα εισάξαμε το θεσμό του αυτοελέγχου -σύμφωνα με τον οποίο οι πολεοδομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν εντός 30 ημερών- για οικοδομές που κτίζονται σε συγκεκριμένα οικόπεδα (πολυκατοικίες μέχρι 10 διαμερίσματα ή κατοικίες σε σειρά, μέχρι 8 μονάδες), και τώρα πρόκειται να επεκτείνουμε αυτή τη ρύθμιση του αυτοελέγχου και για πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα, αλλά και για ορισμένες εμπορικές αναπτύξεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;