Το ότι για την περίπτωση αποτυχίας της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, έχουν γίνει σκέψεις εναλλακτικών χειρισμών, παραδέχεται εμμέσως, πλην σαφώς, στη συνέντευξή του στο περιοδικό μας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η ε/κ πλευρά επικεντρώνεται στους τρόπους καρποφόρησης της παρούσας προσπάθειας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου, το οποίο και αναμφίβολα προκαλεί προβληματισμούς σε σχέση με την επόμενη μέρα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλώντας για τις Βουλευτικές εκλογές του 2011, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ θα υπάρχει και «νέο αίμα» πολιτικών υποψηφίων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ                                                                           

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος. Ωστόσο δεν φαίνεται να λαμβάνει τη στήριξη που θα ήθελε από το εσωτερικό μέτωπο. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

Στρατηγικός στόχος, και του Προέδρου, και του ΑΚΕΛ, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Συνειδητοποιούμε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, τα δεινά τα οποία θα προκύψουν για την Κύπρο και τον λαό μας είναι πάρα πολλά και ο μοναδικός τρόπος αναχαίτισής τους είναι να εργαστούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτευχθεί μια λύση που θα είναι – υπό τις περιστάσεις βέβαια – δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λοιπόν, απ’ την πρώτη στιγμή σε αυτό στόχευσε. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 που ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, έχει καταθέσει σωρεία εγγράφων στο τραπέζι των συνομιλιών, προτάσεις που έχει δώσει και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Εμείς θεωρούμε ότι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν εκφεύγουν από τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού. Είναι προτάσεις οι οποίες όταν είχαν υποβληθεί από την ε/κ πλευρά στο παρελθόν, δεν είχαν απορριφθεί από θέση αρχής.

Δυστυχώς, όμως, κάποιοι καθοδηγούνται από σκοπιμότητες που κατά την άποψή μας, δεν έχουν σχέση με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. Αυτό μας ενοχλεί, και η έκκληση που απευθύνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι να μην επικεντρωνόμαστε πρώτα και κύρια στις διαφωνίες που έχουμε, αλλά να σταθούμε σε όλα εκείνα τα οποία μας ενώνουν, ώστε να σφυρηλατήσουμε την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Κάποιοι επέκριναν τον τρόπο υποβολής των προτάσεων Χριστόφια, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για λήψη αποφάσεων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.

Αυτές οι προτάσεις είχαν συζητηθεί αποσπασματικά και κατά διαστήματα στο Εθνικό Συμβούλιο. Π.χ. το θέμα της παράλληλης διαπραγμάτευσης είχε τεθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα τους τελευταίους μήνες, και ο Πρόεδρος ανταποκρινόμενος σε αυτή την επιθυμία των πολιτικών κομμάτων, ζήτησε να συνδυαστούν τα θέματα περιουσιακό, εδαφικό και έποικοι.

Αν – τώρα – γίνει αποδεκτή η σύνδεση του περιουσιακού, του εδαφικού και του ζητήματος των εποίκων, επισπεύδεται η όλη διαδικασία, απαντούμε στο επικοινωνιακό τέχνασμα της τουρκικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου, και δημιουργούμε μία δυναμική που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση, και των υπολοίπων πτυχών του προβλήματος,  εάν και εφόσον γίνει κατορθωτή η σύγκλιση σε αυτά τα ζητήματα.

Παράλληλα, παρέχουμε κίνητρα στην Τουρκική πλευρά για να ανταποκριθεί, αφού λέμε ότι εάν ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, τότε αυτομάτως θα λειτουργήσει το ελεύθερο εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ, και την ίδια στιγμή εμείς θα απελευθερώσουμε και τα έξι κεφάλαια της διαπραγματευτικής πορείας της Τουρκίας με την ΕΕ, που δεσμεύσαμε.

Τολμώ, όμως, να πω, ότι αυτές οι προτάσεις, μπορούν να συμβάλλουν και στη σφυρηλάτηση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, αφού πρόκειται για τρεις πτυχές του κυπριακού, πάνω στις οποίες όλοι έχουμε τις ίδιες, ή παρόμοιες προσεγγίσεις.

Εμείς, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αυτό το τρίπτυχο θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, όμως από την μία μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική προώθησή του, και από την άλλη, ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Τουρκικής πλευράς να μας επιρρίψει ευθύνες αδιαλλαξίας και μη επιθυμίας λύσης του Κυπριακού.

Τι απαντάτε σε αυτούς που θεωρούν ότι τέτοιες προτάσεις, στην ουσία είναι ενδιάμεσες λύσεις, που μας πάνε πίσω αντί μπροστά;

Δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική πίσω από αυτή την προσέγγιση. Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανένα από τα κεφάλαια τα οποία συζητούμε, δεν θα έπρεπε να ολοκληρωθεί, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε με το ένα κεφάλαιο συμφωνημένο, και στα υπόλοιπα να μην συμφωνήσουμε.

Και οι δύο πλευρές έχουμε δεσμευτεί ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθεί το όλο. Συνεπώς, δεν μπορούμε να πάμε σε μια συνολική λύση, δίχως να συζητήσουμε επιμέρους πτυχές του Κυπριακού. Το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου και επιστροφής της στους νόμιμους κατοίκους της, ήταν μια πάγια απαίτηση της ε/κ πλευράς. Δεν καταλαβαίνω γιατί σήμερα επειδή υποβάλλεται από τον Δημήτρη Χριστόφια, θα πρέπει να ενοχλεί κάποιους.

Για το θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης ήταν ξεκάθαρη η θέση του Προέδρου: Αυτή δεν θα συγκληθεί, εάν και εφόσον δεν έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας στα θέματα εσωτερικής πτυχής.

Έχουν γίνει σκέψεις εναλλακτικών προσπαθειών, για την περίπτωση ναυαγίου της παρούσας πρωτοβουλίας;

Πάντοτε, κάθε πρωτοβουλία, συνοδεύεται κι από κάποιες σκέψεις για το τί γίνεται αν αποτύχει αυτή η πρωτοβουλία. Ωστόσο, η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται στο πώς αυτή η πρωτοβουλία θα μπορέσει να καρποφορήσει. Σίγουρα όμως μας προβληματίζει το πώς θα λειτουργήσουμε, εάν και εφόσον αποτύχει αυτή η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είστε αισιόδοξος;

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Αυτό όμως δεν με απογοητεύει, ούτε με αποθαρρύνει. Ξέρω ότι ακόμη και το μικρότερο πράγμα για να το πετύχεις, χρειάζεται σκληρή προσπάθεια και αγώνας, πόσο μάλλον για το Κυπριακό. Όμως και εμείς, θα πρέπει να δούμε τις πραγματικότητες, και να μην φτιάχνουμε ένα ιδεατό σκηνικό στο μυαλό μας.

ΕΕ και ΝΑΤΟ 

Ένα άλλο θέμα που έφερε σε σύγκρουση Δημήτρη Χριστόφια και κόμματα, ήταν η ένταξή μας ή όχι, στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Κατ’ αρχήν, ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δεν είναι πρόγραμμα της ΕΕ, όπως ψεύτικα μερικά κόμματα προσπαθούσαν για χρόνια να πείσουν τον κυπριακό λαό, αλλά πρόγραμμα του ΝΑΤΟ που εκπονήθηκε το 1994 με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, και με στόχο να αγκαλιάσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Έχουμε μελετήσει το καταστατικό του Προγράμματος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, και διαφωνούμε ριζικά, τόσο με τη φιλοσοφία, όσο και με τις πρόνοιες αυτού του προγράμματος. Π.χ. πηγάζει άμεσα από το καταστατικό, η υποχρέωση των κρατών μελών του να υποβάλλουν στο ΝΑΤΟ, τους αμυντικούς τους σχεδιασμούς και προϋπολογισμούς. Με λίγα λόγια, η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι υπό κατοχή από την Τουρκία, θα πρέπει να υποβάλλει τους αμυντικούς της σχεδιασμούς και προϋπολογισμούς στο ΝΑΤΟ, και κατ’ επέκταση, και στην Τουρκία, η οποία θα γνωρίζει το κάθε τι. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό.

Πιστεύω – λοιπόν -πως αυτά τα θέματα δεν πρέπει να τα συζητούμε με ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά με πραγματικά δεδομένα και διαλλακτικότητα. Αυτό κάνει το ΑΚΕΛ.

Επίσης, αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα μια προσέγγιση που λέει ότι, επειδή η Τουρκία είχε πρόσφατα αυτό το επεισόδιο με το Ισραήλ, το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ θα μας βοηθήσουν να λύσουμε το Κυπριακό. Να μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό συνιστά πολιτική αφέλεια.

21Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΕΛ

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες του κόμματός σας για το επικείμενο Συνέδριο στις 25 – 28 Νοεμβρίου;

Στόχος μας, κατ’ αρχήν, είναι η επιτυχής διοργάνωση του 21ου Συνεδρίου μας, το οποίο αποτελεί σταθμό στην ιστορία του κόμματος, αφού συνέρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία για πρώτη φορά βρίσκεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο μέχρι πρότινος, ηγέτης του ΑΚΕΛ. Από την άλλη, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, και παράλληλα, παρατηρείται στο εσωτερικό ένας οργασμός προσπαθειών, από τη μια να αντιμετωπιστούν διαχρονικά ζητήματα που ταλάνιζαν την κυπριακή κοινωνία, και από την άλλη να προωθηθούν φιλολαϊκές προτάσεις που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

Θα υπάρξει μέσα από τις Βουλευτικές εκλογές του 2011 κάποια στροφή του ΑΚΕΛ προς την προώθηση «νέου αίματος», νέων ανθρώπων, στο πολιτικό προσκήνιο;

Αυτό μας απασχολεί συνεχώς ως κόμμα. Θεωρούμε ότι η διαδικασία της ανανέωσης είναι μία αέναη διαδικασία και θα πρέπει να την ασκήσουμε ακόμη περισσότερο. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε «νέο αίμα», ως υποψήφιους στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;