Μονόδρομο χαρακτηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση ο Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, πως ο Προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας για το 2011, είναι ο αυστηρότερος των τελευταίων 35 ετών.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο S&B, ο κ. Σταυράκης διευκρινίζει πως αυτή η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος δεν αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη, αφού θα γίνει με την μείωση – κυρίως – των μη παραγωγικών δαπανών, και με παράλληλο στόχο τη διατήρηση  συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, όπως είναι το ευνοϊκό φορολογικό της σύστημα. 

Για την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Σταυράκης φανερά διαλεκτικός, προσβλέπει, όπως λέει, σ’ ένα συναινετικό διάλογο με την ηγεσία της οργάνωσης, ώστε από κοινού να καταλήξουν στις δαπάνες που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, μετά την οποία εμφανιστήκατε σίγουρος για την επίτευξη του στόχου του 4,5% (δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011) και του 3% (δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012). Θα τα καταφέρουμε τελικά να φτάσουμε αυτούς τους αριθμούς, ενόψει και του γεγονότος ότι το 6% που είχε τεθεί ως στόχος για το 2010 δεν φαίνεται να πραγματοποιείται.

Είναι γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός που ετοιμάστηκε για το 2011, είναι ο πιο αυστηρός από το 1975, δεδομένου του πολύ χαμηλού ρυθμού αύξησης των εξόδων που έχουμε θέσει ως στόχο. Είναι πράγματι ένας φιλόδοξος στόχος, για τον οποίο θα πρέπει να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια από όλα τα Υπουργεία για να επιτευχθεί. Πιστεύω ότι έχει γίνει αντιληπτό από όλους το πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές που διερχόμαστε και ως εκ τούτου, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τον Προϋπολογισμό, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και το 2012, έτσι ώστε ως Κύπρος να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω του ορίου του 3%, όπως μας επιβάλλει η Ε.Ε., και να επαναφέρουμε τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη πορεία.

Το 2ο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα και με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, φαίνεται να παρουσιάζεται μια ελαφρά ανάκαμψη στην κυπριακή οικονομία. Πόσο εύκολο θα είναι να συγκρατήσετε αυτό το ρυθμό ανάπτυξης σε μια ανοδική πορεία, και παράλληλα να εφαρμόσετε έναν προϋπολογισμό λιτότητας που θα στοχεύει στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011 στο 4,5%;

Είναι γεγονός ότι έχουν διαφανεί κάποια σημάδια σταδιακής ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, εξέλιξη που υποδεικνύει ότι έχει αρχίσει η έξοδος από την οικονομική ύφεση. Ταυτόχρονα όμως, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ως Κυβέρνηση, δεδομένου ότι επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα ως προς το εξωτερικό περιβάλλον, που ως γνωστό επηρεάζει σημαντικά την Κύπρο. Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, δεν αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη, αφού οι αναπτυξιακές δαπάνες δεν θα επηρεαστούν αρνητικά. Ταυτόχρονα,  επιδιώκουμε τη διατήρηση  των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε ως Κύπρος, όπως το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα.  Επίσης, η προσπάθεια που θα καταβληθεί για δημοσιονομική εξυγίανση, είναι κυρίως μέσω της μείωσης μη παραγωγικών δαπανών του κράτους, που ως γνωστό δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη.

Τα ποσοστά ανεργίας φαίνεται να αυξάνονται. Ποιους άμεσους στόχους έχει θέσει το Υπ. Οικονομικών στο θέμα αυτό για το νέο οικονομικό έτος (2011) και πώς προτίθεται να τους υλοποιήσει;

Πράγματι το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης και αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα την Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσβλέπουμε στην αναχαίτιση της ανοδικής τάσης της ανεργίας, μέσω της συνέχισης στοχευμένων μέτρων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά και σε υιοθέτηση τυχόν νέων μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Θα χαρακτηρίζατε δίκαιες της περικοπές σε επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων στις οποίες προτίθεστε να προχωρήσετε; Η ΠΑΣΥΔΥ σας κατηγορεί για αναβλητικότητα στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής, την ίδια στιγμή που επιδεικνύετε «υπέρμετρο ζήλο», όπως ισχυρίζεται, στα θέματα των επιδομάτων που ουσιαστικά αφορούν κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων. Πώς το σχολάζετε;

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί μονόδρομο. Στο τραπέζι της διαβούλευσης, θέσαμε μια σειρά από μέτρα, που αγγίζουν τους βασικότερους τομείς της οικονομικής πολιτικής. Ιδιαίτερα στο θέμα της φοροδιαφυγής, όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει μια δέσμη 22 μέτρων, η οποία έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκκρεμεί για ψήφιση. Αισιοδοξούμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, θα καταφέρουμε για πρώτη φορά, ως Κυπριακή Δημοκρατία, την ουσιαστική μείωση της φοροδιαφυγής, που ταλανίζει για χρόνια την κυπριακή οικονομία. Ως Υπουργός Οικονομικών, προσβλέπω σε ένα συναινετικό διάλογο με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, έτσι ώστε από κοινού να καταλήξουμε στις δαπάνες που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία, με τις οποίες να γίνεται εξοικονόμηση του δημόσιου χρήματος.

Προέκυψε θέμα με την καταβολή πριν λίγο καιρό, βοήθειας από την ΕΕ ύψους 35 εκ. ευρώ προς την Eurocypria. Μετά και την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης για συγχώνευση ΚΑ και Eurocypria προκειμένου να διασωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας, πλέον κοινό ερώτημα όλων είναι πού πήγαν αυτά τα 35 εκ. ευρώ και γιατί ενώ υπήρξε αυτή η βοήθεια, ερχόμαστε λίγο καιρό μετά να μιλάμε για συγχώνευση των δύο εταιρειών; 

Θέλω να τονίσω ότι αναφορικά με το θέμα της αύξησης του κεφαλαίου της «Εurocypria» κατά 35εκ. ευρώ, η ενέργεια αυτή δεν έγινε για αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας, αλλά για τους εξής στόχους, οι οποίοι και επιτεύχθηκαν:

Διαφυλάχθηκε πλήρως  η αξιοπιστία και το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου αφορούσε την αποπληρωμή δανείων για τα οποία υπήρχε η ηθική υποχρέωση από μέρους του κράτους, τιμώντας έτσι τις υποχρεώσεις μας έναντι των πιστωτών μιας κρατικής εταιρίας. 

Διασφαλίστηκε επίσης, η κάθοδος πέραν των 250,000 τουριστών προς την Κύπρο για τη φετινή τουριστική περίοδο, που είναι σημαντικά αυξημένος έναντι του 2009, με θετικές προεκτάσεις στην απασχόληση και στην οικονομία, δεδομένων των ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών που διέρχεται η κυπριακή οικονομία.

Η διάσωση της «Eurocypria» και η βελτίωση της λειτουργικότητας της, παρείχε επίσης το χρόνο και τη δυνατότητα στο κράτος για λήψη στρατηγικών αποφάσεων για το μέλλον των δύο κρατικών αερομεταφορέων.

Από τον ερχόμενο Μάρτιο 2011  το Συμβούλιο των Υπ. Οικονομικών της ΕΕ σε συνεργασία και με την Κομισιόν, θα ξεκινήσει την εξέταση των σχεδίων των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών πριν την τελική έγκρισή τους από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και την ψήφισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.

Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου που στόχο θα έχει την αποτροπή δημοσιονομικών αποκλίσεων εντός της Ένωσης, το Συμβούλιο (ECOFIN) θα έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε συστάσεις προς τα κράτη – μέλη για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό. Αυτή η απόφαση όμως, ανάβει στην ΕΕ το πράσινο φως για άμεση παρέμβαση σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της άσκησης της εθνικής πολιτικής ενός κράτους, που είναι η κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού. Δεν νομίζετε ότι η ΕΕ (και ουσιαστικά οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ) τείνει να στενέψει κι άλλο τον κλοιό γύρω από (τα μικρότερα και πιο αδύναμα) κράτη – μέλη της, μη αφήνοντας ουσιαστικά κανένα περιθώριο κυριαρχικής βούλησης στην άσκηση πολιτικής; 

Η Κύπρος αναγνωρίζει την ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στη ΕΕ, και ιδιαίτερα στη Ευρωζώνη. Η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί προϋπόθεση για ανάπτυξη και ευημερία, και για την προώθηση πολιτικών στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των εθνικών Προϋπολογισμών, οι νέες αυτές ρυθμίσεις δεν θα επηρεάζουν την αρχή ότι η διαμόρφωση του Προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής αποτελεί πρώτιστα εθνική υπόθεση και ότι η Ε.Ε. έχει ενισχυτικό ρόλο. Σε αυτά τα πλαίσια, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών θα προβαίνει σε Συστάσεις προς τις χώρες – μέλη, οι οποίες δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;