Αμείλικτοι στο θέμα της οδικής ασφάλειας των νέων, μέσω νομοθεσιών και άλλων ριζοσπαστικών μετώπων, δηλώνει για το Υπουργείο της, στο πλαίσιο συνέντευξής της στο Sell&Build, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σε σχέση με το θέμα της δημόσιας συγκοινωνίας, η Υπουργός Συγκοινωνιών δίνει την υπόσχεση πως η επανάσταση που σημειώθηκε στον τομέα αυτό, δεν σταματάει εδώ, αφού ήδη μελετάται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και τραμ, ενώ για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, εμφανίζεται αισιόδοξη πως ο στόχος του 2012, οπόταν και θα αναλάβουμε την Προεδρία της ΕΕ, θα επιτευχθεί.

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 Πόσο ικανοποιημένη είστε από την μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος δημόσιας συγκοινωνίας;

Είχα μιλήσει πριν μερικούς μήνες για μια επανάσταση, και πραγματικά το εννοώ, γιατί αυτή η υπόσχεση προς τον λαό η οποία δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προεκλογική του πρόταση, έχει πραγματοποιηθεί. Όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς δεν είχαμε σωστές συγκοινωνίες, και είναι γι’ αυτό που καταλήξαμε η κάθε οικογένεια να έχει 5 με 6 αυτοκίνητα. Επιδιώκουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον Κύπριο πολίτη και στον κάτοικο της Κύπρου γενικότερα, να έχει αυτή την επιλογή, συμβάλλοντας έτσι, και στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, και σε μία πιο προσεγμένη περιβαλλοντική πολιτική.

Αλλά δεν σταματούμε ως εκεί, έχουμε σχέδια για ποδηλατοδρόμους – και ήδη βρισκόμαστε στην εφαρμογή αυτών των σχεδίων. Έχουμε μακροχρόνια σχέδια τα οποία μελετούμε τώρα, για την εισαγωγή του τραμ στην Κύπρο, κάτι που – πιστέψτε με – δεν είναι απραγματοποίητο όνειρο. Πιστεύω πάρα πολύ στο θέμα του τραμ, και έχω την άποψη ότι σε επιλεγμένες περιοχές μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, και να μειώσει στο ελάχιστο την απόσταση. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που αφορά την πρωτεύουσα, και τώρα προχωρούμε με τις άλλες πόλεις.

Ο λόγος που καθυστερήσαμε να συμπορευθούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ποιος ήταν;

Αυτό δεν είναι μόνο με τη δική μου παρουσία στο Υπουργείο που έγινε, εγώ απλώς πάτησα το κουμπί για να ξεκινήσει αυτό το σύστημα. Ο προκάτοχός μου ο κ. Νικολαΐδης είχε δουλέψει πάρα πολύ, με όλους τους λειτουργούς του Υπουργείου.

Σίγουρα υπήρχαν πολλές πιέσεις από διάφορους κύκλους, για να μην ξεκινήσουμε στις 5 Ιουλίου, όμως έκρινα ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουμε άμεσα.

Στο ερώτημά σας, ποιες οι πρώτες εντυπώσεις, όπως είπαμε, ακόμα είμαστε στην αρχή. Έχουμε θέσει ένα περιθώριο μιας δεκαετίας μέχρι την πλήρη ανάπτυξη αυτού του συστήματος, όμως ήδη έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Δεχόμαστε πολύ θετικές ανταποκρίσεις από τον κόσμο, και ιδιαίτερα από τον κόσμο της υπαίθρου, γιατί σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία κοινότητα στην ύπαιθρό μας, που να μην καλύπτεται από λεωφορεία.

Μιας και αναφερθήκατε στην ύπαιθρο, είναι ικανοποιητική η συχνότητα των δρομολογίων, από και προς επαρχιακούς δήμους και κοινότητες;

 Ακόμη δεν είναι ικανοποιητική, κι αυτό διότι ο προϋπολογισμός τον οποίο έχουμε, και λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν είναι αυτός που θα θέλαμε, ώστε να έχουμε μια πλήρη ανάπτυξη του συστήματος από την αρχή. Άρα μέσα στα πλαίσια αυτού του προϋπολογισμού έχουν καθοριστεί, και τα δρομολόγια, και οι συχνότητές τους.

Παράλληλα, προωθούμε τη δωρεάν μεταφορά με τις αστικές συγκοινωνίες των ατόμων με ειδικές ικανότητες, ενώ έχουμε δεσμευτεί ότι όλα τα καινούργια λεωφορεία θα έχουν δύο θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ωστόσο έχετε εκφράσει κατά καιρούς δυσαρέσκεια για την μη επαρκή ενημέρωση των πολιτών για το σύστημα αστικής συγκοινωνίας, εκ μέρους των εταιρειών λεωφορείων.

Ναι, όμως αντιλαμβάνομαι και τις δυσκολίες. Σίγουρα αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Ήδη έχει γίνει μια πολύ ικανοποιητική ενημέρωση στις Επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου, αλλά ακόμα πρέπει να δουλέψουν οι εταιρείες για τη Λευκωσία, αφού έχει γίνει για τις αστικές περιοχές της πρωτεύουσας, δεν έχει γίνει όμως για τις αγροτικές. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα δρομολόγια.

Το θέμα των δρομολογίων μελετάται αν δεν κάνω λάθος αυτή τη στιγμή από ομάδα συγκοινωνιολόγων;

Τα υπάρχοντα δρομολόγια όπως έχουν διαμορφωθεί από τις εταιρείες και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, βρίσκονται υπό μελέτη από μία ομάδα συγκοινωνιολόγων, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού που έχουμε, αυτά θα είναι τα βέλτιστα δρομολόγια με τις βέλτιστες συχνότητες.

Πότε να αναμένουμε το τελικό πρόγραμμα των δρομολογίων;

Ένα 80% των δρομολογίων που υπάρχουν σήμερα, δεν θα αλλάξουν, όμως κάποιες διαφοροποιήσεις ίσως να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

ΜΕΓΑΛΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ 2012

 

Στην υλοποίηση μεγάλων οδικών έργων (π.χ. αναβάθμιση  αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού), βλέπετε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα;

Σίγουρα θα τηρηθούν. Τα περισσότερα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει τελευταία προνοούν κίνητρα για τους εργολάβους (bonus), εάν μας παραδώσουν το έργο νωρίτερα από το προκαθορισμένο. Έχουμε δει λοιπόν με τα δύο έργα που γίνονται τώρα στον αυτοκινητόδρομο, μία επίσπευση των διαδικασιών. Προσπάθειά μας, λόγω και της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ το 2012, είναι αυτά τα δύο έργα που αφορούν τον αυτοκινητόδρομο και την είσοδο της Λευκωσίας, να ολοκληρωθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή αρχές του 2012.

 ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΕΩΝ

 

Το 2010 ορίσθηκε ως Έτος για την Οδική Ασφάλεια των Νέων, πώς θα αξιολογούσατε την πορεία των προσπαθειών που έγιναν;

Κοιτάξτε, είναι μία μακροχρόνια και συλλογική προσπάθεια.

Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι πραγματικά απαράδεκτο, να θρηνούμε τόσο συχνά νέους μας, παιδιά συνήθως κάτω των 24 ετών, από δύο κυρίως αιτίες: Την ταχύτητα και το αλκοόλ. Γι’ κι εμείς έχουμε ξεκινήσει δρομολόγια λεωφορείων σε περιοχές όπου υπάρχουν στέκια της νεολαίας, κατά τις νυχτερινές ώρες (από τις 11 το βράδυ, μέχρι και τις 3-4 το πρωί), κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει ανταπόκριση.

Ωστόσο, μάς απογοήτευσε το γεγονός ότι στην ετήσια εκδήλωση που γίνεται από την τροχαία, και στην οποία τοποθετείται ένα βραχιολάκι στο χέρι εκείνου που δεσμεύεται ότι δεν θα πιει αλκοόλ, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που είχαν δεσμευτεί να μην πιούν – γύρω στο 30%- όχι μόνο είχαν πιει αλκοόλ, αλλά ήταν και πολύ ψηλά τα επίπεδα αλκοόλης. Είναι απογοητευτικό.

 Μήπως θα έπρεπε η ανάπτυξη οδικής συνείδησης να εισαχθεί ως κύριο μάθημα στα σχολεία μας;

Ήδη υπάρχει σαν ένα δευτερεύον βοηθητικό μάθημα. Βέβαια κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή έγινε η πρόταση να ενταχθούν αυτά τα μαθήματα μέσα στα επίσημα προγράμματα, κάτι που υποστηρίζω πλήρως, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε και με το Υπουργείο Παιδείας.

Εμείς πάντως θα είμαστε πραγματικά αμείλικτοι σ’ αυτό το θέμα, τόσο μέσω νομοθεσιών και ποινών, όσο και μέσω άλλων ριζοσπαστικών μετώπων.

 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 

Οι συντεχνίες των εργαζομένων στους Πύργους Ελέγχου δεσμεύτηκαν πριν λίγο καιρό να μελετήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για απομόνωση του Πύργου Ελέγχου, και να επανέλθουν με τις εισηγήσεις τους. Πού βρισκόμαστε τώρα;

Το θέμα πιστεύω έχει προσωρινά λυθεί. Εμείς εξετάζουμε το ενδεχόμενο να απομονωθεί ο Πύργος Ελέγχου, κάτι βέβαια που θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία και με όλες τις υπηρεσίες που δουλεύουν εκεί.

Πάντως οι συντεχνίες είχαν δεσμευθεί να μελετήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση και να επανέλθουν…

 Έχουμε μια προσωρινή λύση η οποία, και για μας, και για τους εργαζόμενους στον Πύργο Ελέγχου, είναι ικανοποιητική. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες από τις δικές τους προτάσεις, στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης.

Με τι ακριβώς έχει να κάνει αυτή η προσωρινή λύση;

Η προσωρινή λύση έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα αυτών που εργάζονται στον Πύργο Ελέγχου, οι οποίοι δεν έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό, και είναι γι’ αυτό, που για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, έχουν γίνει κάποιες ειδικές διευθετήσεις.

 

 ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας φαίνεται τελικά να υπάρχουν αρκετά εμπόδια…

Είναι κάτι που το αισθάνομαι πάρα πολύ έντονα, ίσως γιατί έχω τις δικές μου εμπειρίες, από μία άλλη περίοδο της ιστορίας μας όπου υπήρχε αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Σήμερα υπάρχουν βέβαια τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία μεταφέρουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό Κυπρίων στα ελληνικά νησιά, ή στη Στερεά Ελλάδα, όμως δεν είναι το ίδιο, και δεν είναι κι αρκετό.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης με την ηφαιστειακή σκόνη, όπου έκλεισε όλος σχεδόν ο εναέριος χώρος της Ευρώπης, η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα η οποία είχε πλήρως εγκλωβιστεί.

Γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει εδώ στο Υπουργείο, μετά από οδηγίες μου, μία ομάδα εργασίας, από την οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία ενδελεχής μελέτη όλων των επιλογών που έχουμε με την ΕΕ, όπως είναι τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ για διασυνοριακή σύνδεση. Προσπαθούμε , λοιπόν, να βρούμε εκείνα τα προγράμματα τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα, είτε μαζί με την Ελλάδα, είτε από μόνοι μας, να προχωρήσουμε με αυτό το θέμα.

Υπάρχει, όμως, ένα νομικό κώλυμα σε σχέση με την επιδότηση διεθνών μεταφορών.

Ναι, σίγουρα, όμως άλλες χώρες το έχουν επιτύχει. Είμαι σε στενή συνεργασία με τον ομόλογό μου, της Μάλτας, ο οποίος μας έχει ενημερώσει για το τι έχουν κάνει εκείνοι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά αυτό το θέμα.

 

 ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ FIR

 

Ένα σημαντικό θέμα το οποίο επανειλημμένα εγείρεται εκ μέρους της κυπριακής δημοκρατίας, είναι εκείνο του εμπάργκο που θέτει η Τουρκία σε κυπριακούς αερομεταφορείς στο FIR της. Βλέπετε πρόθυμη την ΕΕ να προωθήσει τα δίκαια αιτήματα της Κύπρου, έναντι των απαράδεκτων αποκλεισμών που θέτει η Τουρκία;

Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που θέσαμε επισήμως και με τόσο έντονο τρόπο αυτά τα διαβήματα στις 15 Οκτωβρίου, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών και μας δόθηκε η ευκαιρία, τόσο σε γραπτό κείμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, να αναπτύξουμε όλα τα προβλήματα (οικονομικά, περιβαλλοντικά) που δημιουργούνται από αυτή την κατάφωρη παρανομία, των διεθνών δεσμεύσεών που έχει αναλάβει η Τουρκία σαν συμβαλλόμενο μέλος της Σύμβασης του Σικάγο, που αφορά την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης αναφερθήκαμε και στην παραβίαση μιας πολύ σημαντικής αρχής της ΕΕ, που αφορά την ισότητα στον ανταγωνισμό.

Η ανταπόκριση την οποία είχαμε, στα ζητήματα που θέσαμε, ήταν πολύ θετική, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε επίπεδο Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μου στη Γενική Συνέλευση του ICAO, είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

Έχουν τροχιοδρομηθεί κάποιες ενέργειες εκ μέρους του ICAO προς την Τουρκία γι’ αυτό το θέμα, και πιστεύω πως ακριβώς επειδή πρόκειται για μία ξεκάθαρη περίπτωση, οι συντονισμένες μας προσπάθειες θα έχουν αποτελέσματα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;