“Εν έτη 2011 όλα παίζουν σε επίπεδο αρχιτεκτονικής έκφρασης.  Υπάρχουν ποικίλες τάσεις, όλες εξίσου ενδιαφέρουσες.  Πολλές φορές η νέα τάση είναι να συνδυάζουμε διάφορες αρχιτεκτονικές τάσεις μαζί”

Αν και νέος, ο Ανδρέας Τρισβέης έχει καταφέρει πολύ γρήγορα να αναρριχηθεί στο ρετιρέ της αρχιτεκτονικής έκφρασης του τόπου μας.

Με σπουδές στο Bartlett School of Architecture του UCL στο Λονδίνο, και με την πρώτη του επαγγελματική εμπειρία σε μια θέση που θα ζήλευαν πολλοί, στην εταιρεία «Kohn Petersen Fox International» της βρετανικής πρωτεύουσας, έχει δουλέψει για παγκοσμίως γνωστά projects, όπως το Abu Dhabi Investment Authority στο Abu Dhabi, το De Hoftoren στη Χάγη (όπου πήρε το βραβείο για το καλύτερο high-rise κτίριο της Ευρώπης), το Wave Tower της Bangkok, τα κτίρια στο Solitaire της Βηρυτού κ.α.

Το πρώτο του βραβείο ήρθε από τον Δήμο Λατσιών για το σχεδιασμό «Street Furniture», ενώ πέντε χρόνια μετά τη σημαντική σταδιοδρομία του στην «Kohn Petersen Fox International», o Ανδρέας Τρισβέης, επιστέφει στην Κύπρο και ενώνει τις δυνάμεις του, με δύο νέους και ταλαντούχους στον τομέα τους, τον Φοίβο Σταυρίδη – διακοσμητή – και τον Βαρνάβα Μισιέλλη – Πολιτικό Μηχανικό – όπου και δημιουργούν την αρχιτεκτονική εταιρεία Mobiüs Design Group.

Πλέον μέσα από τη Mobius Design Group, ο Ανδρέας Τρισβέης ξετυλίγει την αρχιτεκτονική του αυθεντία σχεδιάζοντας εντός και εκτός Κύπρου, κτιριακά συγκροτήματα, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κατοικίες, πολυκατοικίες, χώρους αναψυχής και εμπορικά συγκροτήματα.  

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Από πού είσαι;

Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο, αλλά μετά την εισβολή μεταφερθήκαμε με την οικογένεια μου στη Λάρνακα. Έτσι τα παιδικά μου χρόνια τα έζησα εκεί.

Οι σπουδές σου αν δεν κάνω λάθος, ήταν στο εξωτερικό…

Ναι, σπούδασα στο Λονδίνο, μια πόλη με τρομερά ερεθίσματα για το χώρο της αρχιτεκτονικής και του design. Έζησα συνολικά ένδεκα χρόνια στη πόλη αυτή, μιας και μετά από τις σπουδές μου στο Bartlett school of Architecture at University College London, δούλεψα με τους «Kohn Petersen Fox»  για συνολικά πέντε χρόνια.

Πότε κατάλαβες ότι είχες μια φυσική ροπή προς την αρχιτεκτονική δημιουργία;

Από πολύ μικρή ηλικία.  Για να φανταστείτε, από πολύ μικρό παιδί, το πλέον αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν τα LEGO με το οποίο μπορούσα να φτιάχνω τα «κτίρια» μου!! 

Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα στην Κύπρο;

Κάθε αρχή και δύσκολη, δεν είναι έτσι που λένε;   Στο ξεκίνημα,  χρειάστηκε αρκετή επιμονή και υπομονή και πολλή σκληρή δουλειά, ούτος ώστε να σε εμπιστευτεί ο κόσμος.

Ποια θεωρείς ως την μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιτυχία σου;

Αυτό επιτρέψτε μου να το αφήσω στους άλλους να το κρίνουν.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λαμβάνεις υπόψη σου ξεκινώντας ένα νέο έργο;

Ακούω με πολλή προσοχή τις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών μου και προσπαθώ να δημιουργήσω ένα κτίριο που θα καλύπτει τα παραπάνω, σαφώς μέσω της δικής μου αισθητικής.

Ποιο θεωρείς σημαντικότερο, η σκέψη του δημιουργού (Αρχιτέκτονα) ή οι προσωπικές ανάγκες εκείνου στον οποίο απευθύνεται ένα έργο κάθε φορά (πελάτης);

Και τα δυο είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός ‘ολοκληρωμένου’ έργου.

Σου αρέσει να αναζητάς νέα υλικά, νέες τεχνολογίες και τεχνοτροπίες και να τις εφαρμόζεις στη δουλειά σου, ή προτιμάς τη σιγουριά των συμβατικών;

Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου έργου, προσπαθώ να αναζητώ τα πιο νέα υλικά και να εφαρμόζω νέες τεχνολογίες και τεχνοτροπίες, φυσικά όσο το επιτρέπει το προϋπολογιζόμενο κόστος αυτού.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Θεωρείς ότι η Κύπρος έχει πλέον αφήσει πίσω της για τα καλά, την κακή εποχή όπου η αρχιτεκτονική αναζήτηση και έκφραση θεωρείτο πολυτέλεια;

Πιστεύω ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά θεωρώ ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας τις ‘κακές εποχές’ όπως λέτε και εσείς.

Θεωρείς πως η στροφή τα τελευταία χρόνια της κατασκευαστικής βιομηχανίας που απευθύνεται στον μέσο Κύπριο, σε μοντέρνες φόρμες κτιρίων, είναι ουσιαστική, ή πρόκειται απλά για μια προσπάθεια εντυπωσιασμού του αγοραστικού κοινού;

Πιστεύω πως πολύ λίγα από τα κτίρια αυτά είναι σχεδιαστικά δουλευμένα μέσω ουσιαστικής αρχιτεκτονικής. Τα πιο πολλά απλώς αντιγράφουν μοντέρνες φόρμες χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αιτία ως προς τη χρήση τους.  Αυτό γίνεται καθαρά για λογούς εντυπωσιασμού. Φυσικά πρέπει να πω,  ότι υπάρχουν και μερικά πολύ καλά παραδείγματα προς μίμηση, αλλά αυτά πιστεύω πως είναι λίγα.

Πόσο κατά την άποψή σου οι Πολεοδομικοί Κανονισμοί που ισχύουν στη χώρα μας, επηρεάζουν την αρχιτεκτονική έκφραση, και τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα;

Οι Πολεοδομικοί Κανονισμοί που ισχύουν στη χώρα μας είναι πεπαλαιωμένοι, έχοντας σαν αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την αρχιτεκτονική έκφραση του μελετητή.  Χρήζουν άμεσης αναβάθμισης, ώστε να συμβαδίζουν με την εποχή μας.

Ποια η άποψή σου για την παγκόσμια αρχιτεκτονική τάση εν έτη 2011;

Πιστεύω πως στο 2011 όλα παίζουν σε επίπεδο αρχιτεκτονικής έκφρασης.  Υπάρχουν ποικίλες τάσεις, όλες εξίσου ενδιαφέρουσες.  Πολλές φορές η νέα τάση είναι να συνδυάζουμε διάφορες αρχιτεκτονικές τάσεις μαζί.

Κορυφαίος κατά τη γνώμη σου αρχιτέκτονας (παγκοσμίως);

Πιστεύω ότι ένας από τους πρωτοπόρους δημιουργούς του μοντερνισμού στον 20ο αιώνα, ήταν ο Γερμανός αρχιτέκτονας, Ludwig Mies van de Rohe.

“… θεωρώ ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας τις κακές εποχές της κυπριακής αρχιτεκτονικής…”

“Οι Πολεοδομικοί Κανονισμοί που ισχύουν στη χώρα μας είναι πεπαλαιωμένοι… χρήζουν άμεσης αναβάθμισης, ώστε να συμβαδίζουν με την εποχή μας”.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;