Σίγουρα το αγαπάτε, σίγουρα το ακριβοπληρώσατε, σίγουρα τρέμει η ψυχή σας όταν κάποιοι από τους καλεσμένους σας δεν έχουν πάει ακόμη σχολείο, και σίγουρα απαγορεύσατε την είσοδο σε… γόβες!!!

Και είναι φυσικό. Το αυθεντικό ξύλινο πάτωμα, όπως και να το κάνουμε έχει τη χάρη του. Καλά τα laminate, και βολικά, αφού αντέχουν σε γδαρσίματα και λεκέδες πολύ περισσότερο, όμως δεν παύει το αυθεντικό παρκέ να κλέβει την παράσταση.

Ακόμη κι ένας χώρος άδειος από έπιπλα, μπορεί να είναι άκρως ζεστός και καλαίσθητος, αρκεί το πάτωμά του να ντύνεται με μασίφ ξύλο.

Όπως όμως κάθε ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση, έτσι και το ξύλο, σαν ζωντανός οργανισμός, θέλει την προσοχή σας. Γι’ αυτό κι εμείς μαζέψαμε επτά βασικά ερωτήματα, οι απαντήσεις των οποίων θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το παρκέ σας σαν καινούργιο, όσα χρόνια κι αν περάσουν!

 

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Πώς μπορούν να περιοριστούν οι φθορές από τις συστολές και τις διαστολές;

Ο βασικός παράγοντας που δημιουργεί αυτή τη συμπεριφορά του ξύλου είναι οι εναλλαγές της θερμοκρασίας. Το μυστικό για να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο βρίσκεται στην τοποθέτηση του πατώματος. Ο τεχνίτης οφείλει να προβλέψει ένα μικρό κενό (μη ορατό μετά την τοποθέτηση του σοβατεπί) περιμετρικά του δωματίου, ανάμεσα στον τοίχο και στο δάπεδο. Είναι ένας τρόπος να «αναπνέουν» οι τάβλες.

Τι σημαίνει το τρίξιμο;

 Εξαρτάται. Μπορεί να οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες και να μην είναι ανησυχητικό: πρόκειται, δηλαδή, για συστολή-διαστολή και τότε τρίζει ένα συγκεκριμένο σημείο την ώρα που το πατάτε και αυτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, αν κάθε φορά που περπατάτε τρίζει όλο το πάτωμα, έχει γίνει λάθος στην τοποθέτηση από τον τεχνίτη ή έχει χαλαρώσει το τελάρωμα.

Το σαράκι αποτελεί αιτία φθοράς;

Αυτό είναι μια παρεξήγηση. Όλη η ξυλεία που χρησιμοποιείται για δάπεδα φουρνίζεται, γεγονός που αποκλείει την προσβολή τους από το σαράκι. Ο πραγματικός εχθρός τους είναι η υγρασία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μία εβδομάδα μετά την τοποθέτησή τους. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί. Εξάλλου κάθε φθορά ή ζημιά αντιμετωπίζεται.

Το γυάλισμα καταστρέφει το πάτωμα;

Το αντίθετο. Το αναζωογονεί. Το πάχος του μειώνεται ελάχιστα – μόλις ένα χιλιοστό σε κάθε γυάλισμα. Συνολικά, ένα καρφωτό ή κολλητό πάτωμα τρίβεται και λουστράρεται 5-6 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όσον αφορά τα προγυαλισμένα όμως, που δεν έχουν μεγάλο πάχος, οι κατασκευαστές προτείνουν μέχρι 2-3 γυαλίσματα.

Ποια είναι η ιδανική συχνότητα γι’ αυτό;

Εξαρτάται από το βερνίκι, τα καλά βερνίκια διατηρούνται και για 20 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο γυάλισμα (στην περίπτωση των καρφωτών και των κολλητών) πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την τοποθέτηση.

Τι καταστρέφει τα πατώματα;

 Τα τακούνια! Γενικά, βέβαια, τα αιχμηρά αντικείμενα και σαφώς το τράβηγμα των επίπλων – ειδικά όταν έχουν λεπτά μεταλλικά πόδια – κάτι που αντιμετωπίζεται όμως με ειδικά κομμάτια τσόχας.

Υπάρχει ασφαλής τρόπος καθαρισμού;

Με παρκετέζα (κόκκινη υφασμάτινη σκούπα). Το σφουγγάρισμα συνιστάται μία φορά στις 15 ημέρες – κατά προτίμηση με πράσινο σαπούνι ή ξίδι. Στις περιπτώσεις που το βερνίκι δεν είναι καλής ποιότητας, τα απορρυπαντικά του εμπορίου μπορούν να καταστρέψουν τα πατώματα: τα ξύλα μαυρίζουν και ανοίγουν οι αρμοί. Όσον αφορά τη χρήση προϊόντων συντήρησης, θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις του τεχνίτη και τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;