Τα προϊόντα αποβλήτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα των ημερών μας. Το οργανικό μέρος, που αντιπροσωπεύει περίπου 30-35% των συνολικών αποβλήτων μας, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα λόγω των υψηλών δαπανών αποκομιδής και μεταφορών. Όλο αυτό μπορεί να επιλυθεί με μία απλή κίνηση… την οικιακή κομποστοποίηση! Έναν απλό, οικονομικό, αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο.
Τα περισσεύματα τροφίμων, τα φρούτα και τα φυτικά απορρίμματα, τα υπολείμματα χλόης και τα φύλλα από τον κήπο μας, μπορούν να ανακυκλωθούν, και με την πολύτιμη βοήθεια των οικιακών κομποστοποιητών, να μετατραπούν σε άριστο λίπασμα.
Οι κάδοι κομποστοποίησης με τη βοήθεια θερμών και υγρών συνθηκών, καθώς και με τη σωστή προσθήκη του οξυγόνου, επιταχύνουν την αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων.
Στο εσωτερικό τμήμα του κομποστοποιητή γίνεται μία ήρεμη δραστηριότητα ζύμωσης. Σε αυτό το θερμό, υγρό και θρεπτικό περιβάλλον, μικρά έντομα, γεωσκώληκες, βακτηρίδια και όλα τα είδη μικροοργανισμών, αναπτύσσονται και λειτουργούν για να αποσυνθέσουν το περιεχόμενο, μετατρέποντάς το σε λίπασμα, ιδανικό για τα φυτά του κήπου σας.
Θα πρέπει ωστόσο να προσέξετε τη σωστή θερμοκρασία (στην πρώτη φάση 45° με 55°C, και στη συνέχεια προοδευτική μείωση μέχρι να επιτευχθεί η περιβαλλοντική θερμοκρασία).
Σημαντικό είναι επίσης να υπάρχει η σωστή υγρασία, αφού όταν ο σωρός είναι πάρα πολύ ξηρός, η μικροβιακή αποσύνθεση επιβραδύνεται αρκετά. Για να ετοιμαστεί ξανά, είναι απαραίτητο να ψεκαστεί και να χαλαρωθεί ο σωρός με το ειδικό ραβδί συσκευών εμπλουτισμού σε διοξείδιο του άνθρακα. Αφ” ετέρου, ένας διαποτισμένος σωρός περικόβει τον ανεφοδιασμό οξυγόνου, με αποτέλεσμα η αποσύνθεση να μετατραπεί σε δυσώδη αποσύνθεση (λόγω μιας αναερόβιας αντίδρασης). Σε αυτήν την περίπτωση ο σωρός θα πρέπει να χαλαρωθεί και να αναμιχθεί με την ξερή ουσία, όπως τα ξύλινα ξύσματα, τα ξηρά φύλλα και τα κομμάτια του χαρτοκιβωτίου.
Σε έναν συμπαγή σωρό η οξυγόνωση πνίγεται, και οι μικροοργανισμοί – αρμόδιοι για το χωρισμό των οργανικών αποβλήτων – δεν μπορούν να είναι βιώσιμοι. Γι’ αυτό ο αέρας μπαίνει στο εσωτερικό μέσω των ειδικών σχισμών και διατρέχει το σωρό, επομένως αυτός δεν πρέπει να συμπιεστεί (προσέξτε την υπερβολική υγρασία!), αλλά να είναι μαλακός και δομημένος (αυτό πραγματοποιείται με την προσθήκη του τραχύτερου υλικού όπως οι κλαδίσκοι, τα τσιπ, τα φύλλα, το άχυρο, κλπ.). Μια ορθή πρακτική είναι να αναποδογυριστεί περιοδικά ή να χαλαρωθεί ο σωρός με ένα ραβδί, προκειμένου να ευνοηθεί ο αερισμός.
Μια κατάλληλη ισορροπία άνθρακα – αζώτου (C/N) ευνοεί μια γρήγορη αποσύνθεση: εάν το επικρατούν υλικό αποτελείται από άνθρακα (φύλλα, κλαδίσκοι, πριονίδι, κ.λπ.,) η διαδικασία είναι πολύ αργή λόγω έλλειψης του διαθέσιμου αζώτου και αυτό μπορεί να λυθεί με την προσθήκη των περισσευμάτων τροφίμων. Μία υπερβολική ποσότητα αζώτου (αποβλήτων κουζινών) απελευθερώνει υπερβολική αμμωνία και προκαλεί κακές μυρωδιές. Σ’ αυτή την περίπτωση, είναι ικανοποιητικό να προστεθούν οι τεμαχισμένοι κλαδίσκοι, τα φύλλα, τα κομμάτια του χαρτοκιβωτίου, κλπ., και να αναμιχθούν στο υλικό για να ευνοηθεί η οξυγόνωση.
Κατάλληλα απορρίμματα για κομποστοποίηση είναι: Φρούτα και λαχανικά, Μαραμένα λουλούδια και υπολείμματα ξύλου (τεμαχισμένα), Μπαγιάτικο ψωμί (τεμαχισμένο), Υπολείμματα και φίλτρα καφέ, σακουλάκι τσαγιού, Υγρά ή ξερά φύλλα, Αποξηραμένα υπολείμματα χλόης, Κλαδιά, θραύσματα, υπολείμματα από τα λουλούδια του κήπου (τεμαχισμένα), Υπολείμματα λαχανικών κήπου (όχι όμως όσα περιέχουν παράσιτα), Φλούδες εσπεριδοειδών, Μικρά υπολείμματα κρέατος, ψαριών, κρύες μερίδες, Ακαθαρσίες πουλερικών, λίπασμα, ακαθαρσίες ζώων.