Τι σημαίνουν  οι Eco-λάμπες σε Ευρώ;

Αρκετοί από εσάς θα έχετε σίγουρα αναρωτηθεί, τι θα μπορούσε να προσφέρει ένας οικολογικός λαμπτήρας στην τσέπη σας, όταν όλα τα υπόλοιπα αγαθά ακριβαίνουν, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει το ίδιο και στα έσοδά μας.

Κι όμως, αν και είναι απλά μια λάμπα, η αντικατάστασή της με μια νεότερη, μειωμένης κατανάλωσης, θα μπορούσε να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, αφού τόσο τα οικονομικά, όσο και τα περιβαλλοντικά μεγέθη που μπορούν να εξοικονομηθούν από τη στροφή των καταναλωτών, στον οικολογικό φωτισμό, θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως εντυπωσιακά!

Μια περιπλάνηση στον πλανήτη Γη μπορεί να μας δώσει αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα η Ινδονησία θα είχε τη δυνατότητα να εξοικονομήσει 1 δις δολάρια και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8 εκατ. τόνους κάθε χρόνο -όσο δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα- αν στρεφόταν σε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα νούμερα είναι αντίστοιχα σημαντικά για Νότια Αφρική (280 εκατ. δολ.), Μεξικό (900 εκατ. δολ., 5 εκατ. τόνοι CO2) και Βραζιλία (2 δις. δολ., 4 εκατ. τόνοι CO2).

Το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο (GEF) έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια τον οικολογικό φωτισμό σε αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί το GEF σε συνεργασία με το UNEP, έχει τίτλο “Enlighten”. Όλοι οι υπολογισμοί βασίζονται σε έρευνα του UNEP για 100 χώρες σε συνεργασία με ερευνητές από 25 κέντρα κλιματικής μοντελοποίησης σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας, κ.  Έτινγκερ, για την ΕΕ η μετάβαση στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας θα γλιτώσει τους πολίτες της ευρωπαϊκής κοινότητας από μια επιπλέον κατανάλωση 40 περίπου δισεκατομμυρίων κιλοβατώρων, δηλαδή ενέργεια που αντιστοιχεί στην κατανάλωση 11 εκατομμυρίων νοικοκυριών! Η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων δε, θα συμβάλει στην οικονομία της ΕΕ, καθώς, όπως σημείωσε, υπολογίζεται να αποφέρει περίπου πέντε έως δέκα δις ευρώ μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μέχρι εδώ όλα καλά κι όλα ωραία, ωστόσο επειδή τον καθένα τον ενδιαφέρει πέραν και πάνω απ’ όλα το σπίτι του, καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά και σ’ αυτό…

Κατανάλωση και φωτιστική απόδοση

Καταρχήν θα πρέπει να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας την ισχύ (Watt) από τη φωτιστική απόδοση (Lumen), αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν έναν λαμπτήρα.

Η ισχύς (Watt) υποδηλώνει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας λαμπτήρας, όταν λειτουργεί. Π.χ. ένας λαμπτήρας 100W, αν μείνει σε λειτουργία 10 ώρες, θα καταναλώσει 100W X 10H = 1KWH (μία κιλοβατώρα), την οποία θα πληρώσουμε στην ΑΗΚ.

Η φωτιστική απόδοση, από την άλλη, αναφέρεται στο πόσο έντονα φωτίζει ο λαμπτήρας. Δηλαδή ένας λαμπτήρας 300 Lumen φωτίζει πιο έντονα ένα δωμάτιο, σε σύγκριση με κάποιον άλλο των 200 Lumen.

Τα Lumen είναι ανεξάρτητα από τα Watt

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι δύο διαφορετικοί λαμπτήρες μπορούν να έχουν ονομαστική ισχύ 100 W, δηλαδή να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο πρώτος να φωτίζει περισσότερο. Δηλαδή πληρώνοντας τα ίδια χρήματα στην ΑΗΚ, ο πρώτος να δίνει περισσότερο φως.

Στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα τέσσερα είδη λαμπτήρων:

  • α. Πυρακτώσεως (κοινές λάμπες)
  • β. Φθορισμού (σωλήνες)
  • γ. Φθορισμού μικρού μεγέθους (οικονομίας)
  • δ. LED

 

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μια κλασική λάμπα 100W δίνει φωτισμό 2000 Lumen.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένας λαμπτήρας οικονομίας δίνει 3,6 φορές τον ίδιο φωτισμό σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως στα ίδια Watt, ενώ ένας λαμπτήρας LED δίνει 6 φορές τον ίδιο φωτισμό σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως στα ίδια Watt.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

  • Στους λαμπτήρες οικονομίας, επιλέγουμε αυτούς που δίνουν θερμό φωτισμό (κίτρινο χρώμα φωτός, που δεν κουράζει τα μάτια).
  • Οι λαμπτήρες οικονομίας απαιτούν 1-2 λεπτά, από τη στιγμή που θα ανάψουν, ώστε να φτάσουν στην μέγιστη απόδοση φωτισμού. Όσο παλιώνουν λόγω χρήσης, η μέγιστη απόδοση σε Lumen μικραίνει.
  • Οι λαμπτήρες LED, πέρα από τη χαμηλότερη κατανάλωση, δεν θερμαίνονται όταν λειτουργούν, πράγμα που τους καθιστά βολικούς σε κάποιες εφαρμογές, όπως σποτάκια, φωτισμό βιτρίνας ή κλειστού επίπλου με τζαμαρία κλπ.
  • Η διάρκεια ζωής που δίνει ο κατασκευαστής (κάποιες χιλιάδες ώρες) ισχύει με την προϋπόθεση ότι ο λαμπτήρας λειτουργεί σε στεγνό μέρος (όχι υγρασία) και συνεχώς, χωρίς να ανάβει ή να σβήνει. Στην πραγματικότητα, η διάρκεια ζωής μπορεί αναλόγως να πέσει και κάτω της μισής από αυτή που δίνει ο κατασκευαστής.
  • Δεν συμφέρει η τοποθέτηση λαμπτήρα οικονομίας σε χώρους όπου αναβοσβήνουν τα φώτα διαρκώς και για μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. μπάνιο – WC).
  • Όταν αγοράζουμε λαμπτήρες, συγκρίνουμε την απόδοση σε Lumen, στα ίδια Watt.

Τελικά τι είδους λαμπτήρες με συμφέρει να βάλω;

Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ των διαφόρων ειδών, με την παραδοχή ότι θα φωτίζουμε επί 20.000 ώρες (δηλ. 27,7 μήνες) ένα δωμάτιο με την ίδια ένταση φωτισμού (τα ίδια Lumen), λαμβάνοντας ως τιμή κιλοβατώρας τη σημερινή, και ως διάρκεια ζωής λαμπτήρα την μέγιστη ονομαστική τιμή που δηλώνει ο κατασκευαστής, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα.

Όπως βλέπουμε ο λαμπτήρας πυρακτώσεως καταλήγει σε χρονικό διάστημα δύο ετών και κάτι, να έχει υπερδιπλάσιο κόστος λειτουργίας, συγκριτικά με τους λαμπτήρες οικονομίας και LED.

Εδώ να σημειώσουμε ότι όλοι οι λαμπτήρες είναι μέσου κόστους και ποιότητας, και εννοείται ότι  Όσο αυξάνει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο πιο ασύμφορος γίνεται ο λαμπτήρας πυρακτώσεως.

Πηγή: acro

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;