Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα χρόνια από τότε που ταινίες με πρωταγωνιστές χαριτωμένα ρομπότ, συγκαταλέγονταν σε εκείνες με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο, η εξέλιξη της ρομποτικής επιστήμης ήταν τόσο ραγδαία, που μόνο φαντασία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλέον, οι ήδη υπάρχουσες εφαρμογές της.

Εκτός από χώρους, όπως η ιατρική, η βιομηχανία, η έρευνα, η διαστημική, χαρακτηριστικά παραδείγματα ρομποτικής εφαρμογής εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο, στην κατασκευαστική βιομηχανία.

Τα ρομπότ έχουν πλέον αναλάβει βασικότατους ρόλους στην πορεία υλοποίησης κατασκευαστικών έργων, ρόλους που πολύ δύσκολα – αλλά και με δυσάρεστες πολλές φορές συνέπειες – αναλάμβαναν μέχρι πρότινος τα ανθρώπινα χέρια.

 

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΗ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ;

Οι δυνατότητες εφαρμογής της ρομποτικής στις κατασκευές είναι απεριόριστές, γιατί πρόκειται για μία βιομηχανία πολυποίκιλης θεματικής, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για κάθε project που επιλαμβάνεται. Επίσης, η δυναμική φύση του κατασκευαστικού τομέα, με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων, όπως για παράδειγμα, οι καιρικές συνθήκες, κάνουν επιτακτικότερη την ανάγκη  αυτοματοποίησής της, μέσω της ρομποτικής εφαρμογής.

 

ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

 HyDRAS

 

Μια ομάδα φοιτητών της σχολής Ρομποτικής και Μηχανολογίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, κατάφεραν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν την «Ύδρα».

Πρόκειται για ένα ρομπότ που αν και μέχρι στιγμής, έχει την ικανότητα να μεταφέρει σε ανηφορικά και κατηφορικά εδάφη, στύλους και κολώνες, στόχος των σχεδιαστών του είναι να μπορεί στο μέλλον και να τις τοποθετεί σ’ ένα οικοδόμημα.

Παράλληλα σχεδιάζεται ένα σύστημα ανίχνευσης υπέρηχων και εικόνας στο συγκεκριμένο ρομπότ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιθεωρεί κτίρια και γέφυρες από πιθανές καταρρεύσεις – κάτι που θα γλιτώσει από το θάνατο εν ώρα εργασίας, πέραν των 1000 εργατών το χρόνο!

Πιο αναλυτικά πρόκειται για τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου ρομποτικού  συστήματος με τις ονομασίες: HyDRAS-Ascent, HyDRAS-Ascent II and Climbing Inspection Robot with Compressed Air (CIRCA), οι οποίες κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Συμπόσιο Εκπαίδευσης του 2008.

Αυτό το ελικοειδές πρωτότυπο ρομπότ HyDRAS αναρριχάται σε μία κολώνα, με τη μετατροπή της ταλαντευόμενης κίνησης των ενώσεών της, σε μια έρπουσα κίνηση όλων των σωμάτων της.

Παρόλο που κάποια απ’ αυτά τα ρομπότ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί επιτυχώς μέσω φορητών υπολογιστών, δεν είναι ακόμη σε θέση να βγουν στην αγορά, καθώς όπως εξήγησε μέλος της ομάδας σχεδιασμού, υπάρχει ακόμη αρκετό ερευνητικό έργο που θα πρέπει να γίνει. Αναμένουμε να δούμε την Ύδρα επί τω έργω σε 3-4 χρόνια.

BigDog

 Το BigDog είναι ένα ρομπότ το οποίο περπατάει, τρέχει, και αντέχει στην μεταφορά μεγάλου φορτίου.

Εξοπλισμένο με μια μηχανή υποκινούμενη από ένα υδραυλικό σύστημα, διαθέτει τέσσερα πόδια τα οποία έχουν αντιγράψει τα πόδια τετράποδου ζώου, τόσο μορφικά, όσο και κινητικά.

Οι κινητήριοι αισθητήρες του περιλαμβάνουν σύστημα θέσης, δύναμης, επαφής με το έδαφος, βάρους, γυροσκοπίου (LIDAR) και ψηφιακής εικόνας.

Άλλοι αισθητήρες επικεντρώνονται στην εσωτερική δομή του, δίδοντας εικόνα του υδραυλικού του συστήματος, της θερμοκρασίας του λαδιού, της λειτουργίας της μηχανής, της μπαταρίας και πολλών άλλων.

Σε διαφορετικά τεστ το BigDog απέδειξε ότι μπορεί και τρέχει με ταχύτητα 4 ίππων, σκαρφαλώνει σε έδαφος κλίσης μέχρι και 35 βαθμών, περνάει από χαλάσματα και λασπωμένα μονοπάτια, περπατάει μέσα σε χιόνι ή νερό, ενώ παράλληλα αντέχει φορτίο μέχρι 340 λιβρών!

Το BigDog κατέχει το ρεκόρ στα οχήματα με πόδια, αφού μπορεί και ταξιδεύει για 12.8 μίλια, χωρίς διακοπή ή στάση για ανεφοδιασμό καυσίμων.

Στόχος των σχεδιαστών του, είναι να κατασκευάσουν ένα ρομποτικό σύστημα που θα έχει τη δυνατότητα να κινείται, όπου ακριβώς μπορούν και κινούνται άνθρωποι και ζώα.

Robotops

 Αυτό το ρομπότ έχει τέσσερα πόδια, δύο χέρια, και είναι ουσιαστικά ένας αυτοματοποιημένος γερανός, με 29 συνολικά μέρη λειτουργίας, ικανός να μεταφέρει ανθρώπους, και – φυσικά – οικοδομικά υλικά.

Χρησιμοποιεί μια υψηλής ευκρίνειας κάμερα, ενώ μπορεί και εκτελεί κάθε είδος σκληρής, αλλά και επικίνδυνης εργασίας.

Brokk 180

H Brokk 180 είναι μια ηλεκτρικά καθοδηγούμενη, κατασκευασμένη μηχανή κατεδάφισης, που ελέγχεται από ένα σύστημα ραδιοελέγχου.

Αν και το βάρος της είναι μόνο δύο τόνοι, λειτουργεί με δυναμική μόλις 410 τζάουλ! Μπορεί να εξοπλιστεί για εργασία σε καυτά περιβάλλοντα, όπως είναι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Η επέκταση του βραχίονα μπορεί να φθάσει τα πέντε μέτρα, ενώ το μέγιστο βάρος σύνδεσης, τα 230 κιλά!

DX

Το ρομποτικό μοντέλο τηλεχειρισμού DX, είναι ένα σύνολο μερικότερων ρομποτικών συστημάτων. Ο χαρακτηρισμός ενός πιάτου βάσεων που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτήν που χρησιμοποιείται στη διαθέσιμη σήμερα κατασκευή ρομπότ, αποτελεί την καινοτομία στον όλο σχεδιασμό. Εξάλλου, περιέχει τρία μέρη για τρεις διαμορφώσεις βραχιόνων γερανών: Τον κάθετο βραχίονα σφιγκτήρων, τον οριζόντιο βραχίονα σφιγκτήρων, και έναν βραχίονα κάδων. Οι ρομποτικοί αυτοί οικοδόμοι μπορούν να αφήσουν τη δημιουργικότητά τους ελεύθερη, υποσχόμενοι απίστευτες δυνατότητες! 

Το σύνολο περιλαμβάνει: 

  • 4 ελεγκτές τεσσάρων ραβδιών (σαφής έκδοση) 
  • 4 ταχύτητες σε ασταθές κιβώτιο ταχυτήτων αξόνων (x2) 
  • Ενιαίο κιβώτιο ταχυτήτων (4 ταχυτήτων) (x2) 
  • Στενές ρόδες 
  • Καθολικός βραχίονας τροχίσκων, τύπου σφαιρών 
  • Καθολικό πιάτο 

CBot

Αυτό το βιονικής σύλληψης αναρριχόμενο ρομπότ βασίζεται σε βιομετρικά στοιχεία και χρησιμοποιεί έναν καινοτόμο σχεδιασμό ποδιού, ικανό να ανέλθει τοίχους χωρίς καμία τεχνητή πρόσφυση.

Ο αισθητήρας του εκπέμπει υπερηχητικές ακτίνες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να πάρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που επιθυμεί, μέσω της αντανάκλασης των ακτινών αυτών.

Μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις εσωτερικές βλάβες των κτιρίων, όπως για παράδειγμα τη σκουριά μέσα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Τρεις άξονες συμμετρίας επιτρέπουν στο ρομπότ να κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, χωρίς προσανατολισμό.

Το C-Bot μπορεί να κατευθύνονται μέσω GPS ή μέσω ενός 3D χάρτη που θα περιέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που μπορούν να γίνουν upload στο σκληρό δίσκο του.

Sample-Return Rover (SRR)

Το μοντέλο Sample Return Rover (SRR) και το δίδυμο μοντέλο SRR2K, είναι δύο κυλιόμενα ρομποτικά μοντέλα που το καθένα διαθέτει τέσσερεις τροχούς με ανεξάρτητη τηλεκατευθυνόμενη κίνηση.

Αυτά τα rovers έχουν σύστημα αναρτήσεων, ενώ ο όλος SRR μηχανισμός διαθέτει ξεχωριστή τηλεκατευθυνόμενη κίνηση των συναρθρώσεων των ώμων του.

Το SRR κατασκευάστηκε το 1997, ενώ το 2000 ακολούθησε το δίδυμο μοντέλο SRR2K.

Το καθένα ξεχωριστά, αλλά και τα δύο ταυτοχρόνως, έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα προγράμματα, όπως εξερευνήσεις εδάφους, πορεία σε δύσβατα σημεία, ρομποτικές εργασίες πληρωμάτων, και πολλά άλλα.

SURF ROBO

Ρομπότ το οποίο χρησιμοποιείται για την λείανση επιφανειών. Εξοπλισμένο με δύο μηχανισμούς κυκλικής κίνησης και ένα σύστημα κινητικής λειτουργίας του όλου ρομποτικού σώματος, το Surf Robo αυτομάτως λειαίνει κάθε είδος πατώματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;