Ο Peter Alwin αναδείχθηκε νικητής του ετήσιου διαγωνισμού Electrolux Design Lab για το 2010, στον οποίο συμμετείχε με τεχνολογικό του επίτευγμα που ακούσει στο όνομα “The Snail”.

O Peter Alwin είναι φοιτητής στο National Institute of Design της Ινδίας και εξέπληξε τους πάντες με τη φορητή συσκευή του, η οποία προσαρμόζεται απευθείας σε μαγειρικά σκεύη, θερμαίνοντάς τα μέσω μαγνητικής τεχνολογίας.

Ο φετινός διαγωνισμός βιομηχανικού σχεδιασμού, Electrolux Design Lab είχε ως θέμα την αναζήτηση δημιουργικών, τεχνολογικών λύσεων για μια πιο συμπαγή και φιλική προς το περιβάλλον διαβίωση.

Πιο συγκεκριμένα, το brief ζητούσε από τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν οικιακές συσκευές για το σπίτι του μέλλοντος. H χρονολογική τοποθέτηση ήταν για το 2050, όπου το 74% του πληθυσμού της γης υπολογίζεται να ζει σε αστικό περιβάλλον.

Πριν την ανάδειξη του Peter Alwin, είχαν επιλεχθεί για την τελική φάση του διαγωνισμού συνολικά οκτώ projects. Εμείς τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε, προκειμένου να πάρετε μια γεύση για το τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια…

ΟΙ 8 FINALIST

To βραβείο για τον πρώτο νικητή είναι ένα χρηματικό έπαθλο 5.000€ και μία πληρωμένη πρακτική εξάσκηση έξι μηνών σε ένα από τα κέντρα σχεδιασμού της Electrolux.  Το βραβείο για τη δεύτερη θέση δόθηκε στο «Bio Robot Refrigerator», του Yuriy Dmitriev από τη Ρωσία, ενώ η τρίτη θέση πήγε στο «The Elements Modular Kitchen», του Matthew Gilbride από τις ΗΠΑ.

Το «Bio Robot Refrigerator» έλαβε και το  «People’s Choice Award» (βραβείο του κοινού) – όπως ψηφίστηκε στο διαδίκτυο.

Κόμπακτ, φορητή συσκευή η οποία προσαρμόζεται απευθείας σε μαγειρικά σκεύη, θερμαίνοντάς τα μέσω μαγνητικής τεχνολογίας. Ειδικοί ενσωματωμένοι αισθητήρες αναγνωρίζουν τον τύπο του φαγητού και ρυθμίζουν αυτόματα χρόνο και θερμοκρασία μαγειρέματος.

The Snail (Peter Alwin)

To Snail είναι μία φορητή συσκευή θέρμανσης και προετοιμασίας φαγητού, που βασίζεται στη διαδικασία της μαγνητικής επαγωγής. Είναι τέτοιο το μέγεθος και η ευελιξία του Snail, που μπορεί να «κολλήσει» κατευθείαν στο σκεύος είτε είναι τηγάνι, είτε κούπα για να ζεστάνει το περιεχόμενό του. Ως αποτέλεσμα, μειώνει το χώρο που απαιτείται, ενώ επιπλέον προσθέτει «φορητότητα» στην όλη διαδικασία.

Έχοντας ως πηγή ενέργειας μία μπαταρία κρυσταλλικής ζάχαρης υψηλής πυκνότητας, το Snail μετατρέπει την ενέργεια της ζάχαρης σε θερμότητα για να τη μεταφέρει μέσω της μαγνητικής επαγωγικής διαδικασίας στο σκεύος. Ολοκληρωμένοι αισθητήρες ανιχνεύουν τον τύπο του φαγητού που θερμαίνεται και ρυθμίζουν αυτόματα τον απαιτούμενο χρόνο και θερμοκρασία. Με οθόνη αφής, είναι δυνατός ο έλεγχος της διαδικασίας.

Elements Modular Kitchen (Matthew Gilbride)

Σύστημα που βασίζεται στην ασύρματη τεχνολογία και συνδυάζει μαγείρεμα, ψύξη, κλιματισμό και φωτισμό σε μια επιτοίχια συσκευή, που ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει με διαφορετικούς τρόπους στο χώρο του.

Clean Closet (Michael Edenius)

Ultra slim ντουλάπα -πλυντήριο. Τα υφάσματα καθαρίζονται με τη βοήθεια μοριακής τεχνολογίας, χωρίς χρήση νερού ή απορρυπαντικού.

Bio Robot Refrigerator (Yuriy Dmitriev)

Το «πράσινο» ψυγείο ,που καταλαμβάνει 90% λιγότερο χώρο από τα κανονικά ψυγεία και χρησιμοποιεί ένα ειδικό gel για να ψύξει τα τρόφιμα. Μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια, κάθετα ή και από την οροφή!

Dismount Washer (Lichen Guo)

Συσκευή που συνδυάζει κάδο για άπλυτα και πλυντήριο, εξοικονομώντας χώρο. Μια κάψουλα που δρα σαν κάδος, τοποθετημένη σε έναν επιτοίχιο εκτοξευτή ατμού, φρεσκάρει και ανανεώνει τα ρούχα.

The Kitchen Hideaway (Daniel Dobrogorsky)

Κράνος εικονικής πραγματικότητας το οποίο επιτρέπει στους ένοικους ενός κτιρίου να οραματίζονται πως είναι στην κουζίνα και μαγειρεύουν χωρίς στην πραγματικότητα να το κάνουν. Οι εντολές που δίνει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενώνονται με ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο αναλαμβάνει ουσιαστικά να μαγειρέψει για σας!

External Refrigerator (Nicolas Hubert)

Ψυγείο εξωτερικού χώρου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα ηλιακά πάνελς που διαθέτει αποθηκεύουν ενέργεια. Κατά τις βραδινές ώρες ή τους χειμερινούς μήνες, η εξωτερική θερμοκρασία εξυπηρετεί τη λειτουργία της ψύξης.

Eco Cleaner (Ahi Andy Mohsen)

Φορητό πλυντήριο πιάτων, που χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα, που ιονίζουν το φαγητό μετατρέποντάς στο σε  επαναχρησιμοποιούμενα απόβλητα. Το Eco cleaner είναι οικολογικό, αλλά και εργονομικό αφού η εξοικονόμηση χώρου στο σπίτι σας είναι εξασφαλισμένη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;