Μπορεί να έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε, όμως σαν συντακτική ομάδα ενός περιοδικού το οποίο, μεταξύ άλλων, ρίχνει φως σε νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις που προσπαθούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, δεν μπορούμε παρά να δίνουμε προτεραιότητα και βήμα, σε εκείνες τις εφευρέσεις που σέβονται, αγαπούν, και κυρίως, προστατεύουν το περιβάλλον, το οποίο τόσο πολύ έχει ταλαιπωρηθεί από την αλόγιστη εκμετάλλευση κάθε πολύτιμου φυσικού του πόρου.

Γι’ αυτό κι εμείς στην τεχνολογική στήλη αυτού του μήνα, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε πέντε θαυματουργές – από κάθε άποψη – συσκευές… Απολαύστε τες!

ΧΑΡΤΙΝΑ USB     

H εταιρία Art Lebedev παρουσίασε μια πολύ πρωτότυπη πρόταση για τους χρήστες που έχουν οικολογική συνείδηση. Πρόκειται για τα ανακυκλωμένα USB sticks που είναι κατασκευασμένα από χαρτόνι και διαθέτουν τα βασικά ηλεκτρονικά στοιχεία καθώς και βύσμα σύνδεσης.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή για την ώρα βρίσκεται ακόμα σε στάδιο σχεδίασης και δεν έχει αποφασιστεί αν θα μπει σε στάδιο μαζικής παραγωγής.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΦΡΑΧΤΗΣ

Το διαστημικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Αεροπορίας “Space Fence” μπαίνει στην επόμενη φάση του. Είναι ένα πολύ σημαντικό όσο και φιλόδοξο πρόγραμμα, για το οποίο τρεις εταιρίες υπέγραψαν συμβόλαια αξίας $30 εκατομμυρίων προκειμένου να αναπτυχθεί το Space Fence.

Πρόσφατα η Northrop Grumman αποσύρθηκε από το σχέδιο με τις Lockheed Martin και Raytheon, με αποτέλεσμα να τους αποδοθούν $107 εκατομμύρια σε επιπλέον συμβόλαιο, για να αναπτύξουν πρωτότυπα για τα συστήματά τους, πριν το τελικό συμβόλαιο του Space Fence που θα υπογραφεί του χρόνου.

Όχι, για όσους το σκεφτήκατε επηρεασμένοι από κινούμενα σχέδια και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι ένα πρόγραμμα για να αναχαιτιστούν ξένοι εισβολείς, αλλά ένα πρόγραμμα που θα ανιχνεύει και θα παρακολουθεί τον απίστευτο αριθμό διαστημικών σκουπιδιών, που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη μας.

Το Space Fence θα αντικαταστήσει το υπάρχον πρόγραμμα Air Force Space Surveillance System, ή VHF fence, που είναι σε υπηρεσία από τη δεκαετία του ’60. Με χρήση ραντάρ πολύ υψηλότερης συχνότητας, θα μπορεί να ανιχνεύει και μικρότερους μικρο-δορυφόρους και σκουπίδια από το υπάρχον σύστημα. Θα υπάρχει ένα Κέντρο Ελέγχου στο Electronic Systems Center (ESC) της αμερικανικής αεροπορίας, ενώ στους 18 επόμενους μήνες θα κατατεθούν σχέδια, ανάλυση επιδόσεων ραντάρ και πρωτότυπα.

Το νυν VHF σύστημα έχει έδρα στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, ενώ το Space Fence θα έχει δύο με τρία, υψηλής ισχύος, S-band ραντάρ εδάφους σε στρατηγικά σημεία σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη πιθανότητα την Αυστραλία. Με την ολοκλήρωση της παρούσας φάσης το 2012, το ESC θα μπει σε παραγωγή, με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβρη του 2015.

nPower PEG

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να ξεμένουν τα έξυπνα γκατζετάκια σου από μπαταρία και εσύ να βρίσκεσαι εκτός σπιτιού και να μην μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα. Λύση στο πρόβλημα αυτό, ωστόσο, έρχεται να δώσει το πρωτοποριακό nPower PEG που παρουσιάστηκε φέτος στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών ειδών του Λας Βέγκας. Σχεδιασμένο για όσους έχουν μάθει να τρέχουν ολημερίς και ολονυχτίς, το nPower έχει τη δυνατότητα να εγκλωβίζει όλη την κινητική σας ενέργεια, και να την μεταφέρει σε όποια φορητή συσκευή επιθυμείτε να φορτιστεί, όπως για παράδειγμα ένα ξεφόρτιστο iphone. Αν έχετε λοιπόν όρεξη για λίγο τζόκινγκ, μην αφήσετε την ενέργειά σας να μείνει ανεκμετάλλευτη…

Smart Power Plug

 

Φανταστείτε οι πρίζες των ηλεκτρικών μας συσκευών να ήταν τόσο έξυπνες, που να μπορούσαν να προσδιορίσουν επακριβώς πόση ενέργεια και τάση χρειάζεται η κάθε ηλεκτρική συσκευή, χορηγώντας της, αυτή ακριβώς την ποσότητα, και όχι παραπάνω. Αυτό είχαν στο μυαλό τους και οι σχεδιαστές της εταιρείας Green Plug, όταν δημιούργησαν το Smart Power Plug. Πρόκειται για έναν έξυπνο και οικολογικό επεξεργαστή – τροφοδότη (πρίζα), που λειτουργεί για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, απορροφώντας πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με αντίστοιχους επεξεργαστές, με αποτέλεσμα, σχεδόν να εξαλείφει το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης – και στην ουσία σπατάλης – πολύτιμης ενέργειας.

Koostik’s Wooden iPhone Speakers

 

Αν είστε λάτρης της φυσικής (μη ηλεκτρονικής) μουσικής, τι θα λέγατε να δυναμώσετε λίγο την ένταση του iPhone σας, χρησιμοποιώντας ένα σετ ηχείων τα οποία μπορούν να μεταδώσουν τον ήχο σε υψηλότερη ένταση, χωρίς να χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το Koostik, ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο χειροποίητα ξύλινα ηχεία, που μεταδίδουν χωρίς ρεύμα τον ήχο, από τη φορητή σας συσκευή, και την αποδίδουν σε ψηλότερα Ντεσιμπέλ.

Για να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο, αρκεί να σας πούμε ότι τα ξύλινα ηχεία του Koostik λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και μία κλασική ακουστική κιθάρα. Στην προκειμένη περίπτωση, η μόνη ενέργεια που καταναλώνεται, είναι η μπαταρία του κινητού σας.

Δυστυχώς τα Koostik που κατασκευάζονται μέχρι στιγμής, μπορούν να αποδώσουν μόνο μέσω κινητών iPhones. Ωστόσο κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων και ειδών ξύλου, ενώ το καθένα τους, ως χειροποίητο, είναι και μοναδικό!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;