Και επειδή έχουμε μπει για τα καλά στον αιώνα της “πράσινης” τεχνολογίας, είπαμε να αφήσουμε για λίγο τον κατασκευαστικό τομέα, και να κάνουμε ένα οικολογικό αφιέρωμα στην μεγάλη αγάπη των αντρών αναγνωστών μας… τα αυτοκίνητα. Και για να είμαστε ακριβείς… τα eco-αυτοκίνητα!

Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο

Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε επαναφορτιζόμενες συστοιχίες συσσωρευτών. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες αντί των μηχανών εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ).

Αντιθέτως, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν και τα δύο (ηλεκτρικές μηχανές και ΜΕΚ) καλούνται υβριδικά αυτοκίνητα και συνήθως δεν θεωρούνται καθαρά Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα (ΗΑ).

Από την άλλη, τα αυτοκίνητα με τις μπαταρίες που μπορούν να φορτιστούν και να χρησιμοποιηθούν χωρίς ΜΕΚ καλούνται «βυσματωτά» ηλεκτρικά οχήματα, και είναι καθαρά HΑ, ενώ δεν καταναλώνουν καύσιμα.

Τα HΑ είναι συνήθως αυτοκίνητα, ελαφριά φορτηγά, ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανικά δίκυκλα, μικρά οχήματα γκολφ, ανυψωτικά (forklifts) και άλλα παρόμοια. Τα HΑ ήταν μεταξύ των αυτοκινήτων που εμφανίστηκαν από τις πρώτες μέρες της αυτοκίνησης και έχουν υψηλότερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης από όλα τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.

Υβριδικό – ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Μία ενδιάμεση εκδοχή, είναι τα λεγόμενα υβριδικό – ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Ηybrid Εlectric vehicles). Τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούν ηλεκτρικό κινητήρα και μηχανή εσωτερικής καύσης, αλλά διαφέρουν από τα υβριδικά αυτοκίνητα στην εξής λεπτομέρεια: τα υβριδικά αυτοκίνητα βασίζονται κατά κύριο λόγο στην μηχανή εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ), ενώ η ηλεκτρική μηχανή ενεργοποιείται μόνο σε χαμηλές ταχύτητες μέσα στην πόλη ή συμπληρωματικά με την ΜΕΚ σε έντονη επιτάχυνση, για την παροχή επιπλέον ισχύος.

Αντίθετα, τα υβριδικό – ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν ως καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σύντομες διαδρομές και χρησιμοποιούν την ΜΕΚ μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όταν απαιτείται αύξηση της αυτονομίας.

 Όχημα Διπλής Προώσεως  

Τα οχήματα διπλής προώσεως χρησιμοποιούν δύο πηγές ενέργειας (συνήθως συνδυάζουν ηλεκτρισμό με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή  υγραέριο ή άλλα υγρά καύσιμα). Επίσης τα Flexible Fuel Vehicles είναι οχήματα ή φορτηγά ελαφρού κυβισμού, που μπορούν να κινούνται με μίγματα συμβατικών και εναλλακτικών καυσίμων, σε ποσοστά ανάμειξης των εναλλακτικών καυσίμων, πέραν του 10%. Συνήθως χρησιμοποιούνται μίγματα συμβατικών καυσίμων με βιοκαύσιμα (μίγματα βενζίνης με βιοαιθανόλη και μίγματα ντίζελ με βιοντίζελ).

Το Green TOP-10 του 2011!

Peugeot iOn & Citroen C-Zero – CO2: 0 g/km

 Και τα δύο μοντέλα χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρικό κινητήρα 64 bhp, ο οποίος επιτρέπει στο όχημα να αναπτύσσει ταχύτητα 62 μιλίων/ώρα, με μέγιστη τα 80 μίλια/ώρα. Χρησιμοποιώντας μια τριπολική πρίζα, η πλήρης επαναφόρτισή του διαρκεί 7 ώρες, ενώ ένας φορτιστής ταχείας φόρτισης μπορεί να επαναφορτίσει κατά 80% την μπαταρία του αυτοκινήτου σε 30 μόλις λεπτά. Μια γεμάτη μπαταρία διαρκεί για 93 μίλια.

Peugeot 3008 HYbrid4 – CO2: 99 g/km

 Το Peugeot 3008 HYbrid4, το καλύτερο παγκοσμίως diesel-electric υβριδικό για το 2011, προσφέρει συνδυασμό πλεονεκτημάτων και μια μηχανή 2.0 HDi diesel που παράγει από 163bhp μέχρι και 200bhp.

Παρά το μεγάλο μέγεθός του, ενεργειακά αγγίζει τα 74.4mpg, ενώ οι εκπομπές CO2 δεν ξεπερνούν τα 99g/km.

Nissan LEAF electric – CO2: 0 g/km

Το πολύ ελκυστικό Nissan LEAF είναι το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του – από άποψη μεγέθους και από άποψη ενεργειακής κατανάλωσης – που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 5 επιβαίνοντες, αναπτύσσοντας ταχύτητα 80-100 μιλίων/ώρα.

Η ενέργεια του αυτοκινήτου διοχετεύεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου η οποία μεταφέρει στους τροχούς ένα ενεργειακό δυναμικό μεγέθους 80kW.

Το LEAF φορτίζει κατά 80% σε λιγότερο από μισή ώρα, όταν χρησιμοποιηθεί ένας δυνατός και γρήγορος φορτιστής, και σε 8 περίπου ώρες, όταν χρησιμοποιηθεί μια συμβατική πρίζα.

Lexus CT 200h hybrid – CO2: 96 g/km

Η Lexus έρχεται με το “πράσινο” CT 200h petrol-electric υβριδικό για να κατακτήσει την κατηγορία των μικρών οικογενειακών αυτοκινήτων, με εξαιρετικά χαμηλή εκπομπή Nox, και εκπομπή CO2 που δεν ξεπερνά τα 96g/km.

Renault Clio eco-champion – CO2: 90 g/km

Με ακόμη λιγότερη ποσότητα εκπομπής ρύπων CO2 το συγκεκριμένο μοντέλο με μηχανή DCi 90PS diesel, βραβεύθηκε ως eco-πρωταθλητής της κατηγορίας του, μαζί με τα Twingo (90g CO2/km), Megane (106g CO2/km), Laguna (120g CO2/km) και Scenic (130g CO2/km). 

Honda Jazz hybrid – CO2: 104 g/km

Με ακόμη χαμηλότερους ρύπους το νέο Honda Jazz υβριδικό εκπέμπει μόλις 104g CO2/km, ενώ ενεργειακά φτάνει τα 62mpg.

Range Rover Evoque – CO2: <130 g/km

Είναι το “καθαρότερο” μοντέλο της Land Rover, με εκπομπές κάτω των 130g/km στην diesel 150PS εκδοχή. Το Evoque προτείνεται με 2WD ή 4WD, αλλά και με μηχανικές δυνατότητες- όλες με την start-stop τεχνολογία για στάνταρ – που αντικατοπτρίζονται στις 2.0 petrol (240PS), 2.2 diesel (150PS) και 2.2 diesel (190 PS). 

Volkswagen Jetta – CO2: 109 g/km

Εδώ έχετε την επιλογή από έξι συνολικά εκδοχές turbocharged μηχανών, τέσσερεις εκ των οποίων petrol και δύο diesel.

Οι 1.2L petrol 1.6L diesel έρχονται με επιπλέον όπλα στη φαρέτρα τους, τις τεχνολογίες BlueMotion και stop-start. “Πρασσινότερο” δε, εξ αυτών, θεωρείται το BlueMotion 1.6 TDI (103bhp) diesel το οποίο ενεργειακά αγγίζει τα 68.9mpg και εκπέμπει μόλις 109g CO2/km – εκπληκτικό για ένα αυτοκίνητο του δικού του μεγέθους.

Ford Focus – CO2: 109 g/km

Το νέο Focus έρχεται με τρεις μηχανές petrol και τέσσερεις diesel. Το 1.6 150PS EcoBoost και το 1.6 115PS TDCi  διαθέτουν στα στάνταρ τους το σύστημα εξοικονόμησης καυσίμων start-stop, ενώ η εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 109g/km.

Audi A6 – CO2: 129 g/km

Το νέο Audi A6 έχει μειώσει το βάρος του, μετά από έναν επιτυχή συνδυασμό ατσαλιού και αλουμινίου, με το 2.0 TDI  να ζυγίζει πλέον, μόνο 1,575kg (μείον 15% σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο).

Το αγοραστικό κοινό έχει μία επιλογή από μία μηχανή petrol και τρεις diesel – με οικολογικότερη την 2.0 TDI (177 PS) manual, που αγγίζει τα 142mph σε μόλις 8.7 δευτερόλεπτα και εκπέμπει συνολικά 129g CO2/km.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;