Τηλεόραση… Η ΖΩΗ ΣΕ 3η ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Η τηλεοπτική τεχνολογική υπεροχή του 21ου αιώνα, έχει ήδη γίνει καθημερινή απαίτηση για κάθε καταναλωτή που θέλει να απολαμβάνει από τον καναπέ του σπιτιού του, τη βέλτιστη ευκρίνεια οθόνης, με ποιότητα χρωμάτων, και πάντοτε ξεκούραστα και άνετα. Για το λόγο αυτό, οι μεγάλες κατασκευαστικές βιομηχανίες του χώρου έχουν αφιερώσει την τελευταία δεκαετία σε έρευνες, προκειμένου να φέρουν στην αγορά πρωτοπόρες τεχνολογίες, και μάλιστα γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές τους. Το 2011 είχε να μας παρουσιάσει σημαντικές καινοτομίες στο χώρο της τεχνολογίας της τηλεόρασης, αλλά και να μας προϊδεάσει για το τι θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο έτος.

Τι είδαμε το 2011

Πέρα από την άψογη εμφάνιση και υψηλή κατασκευαστική ποιότητα των συσκευών, οι νέες τηλεοράσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά το τρέχον έτος, εναρμονίζονται απόλυτα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις των τελευταίων ετών και προσφέρουν τη δυνατότητα να απολαμβάνει ο καθένας από την άνεση του σπιτιού του, εικόνες μοναδικής ευκρίνειας.

Πιο αναλυτικά, είδαμε τηλεοράσεις στις οποίες υπήρχε η δυνατότητα επιλογής μίας ταινίας ή ενός προγράμματος, και η παρακολούθηση σε συμβατική μορφή ή σε τεχνολογία 3D (τριών διαστάσεων).

Επίσης, την εμφάνισή τους έκαναν οι νέες τηλεοράσεις Διαδικτύου με τις οποίες προσφέρεται άμεση πρόσβαση στον κόσμο της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, μέσω ενσωματωμένου Wi-Fi ή όντας Wireless Ready. Με την συγκεκριμένη τεχνολογική καινοτομία ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ταινίες ή βίντεο μέσω του internet, αλλά και να έχει επικοινωνία με φίλους μέσω Skype, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των νέων 3D οθόνων H/Y και Monitors, οι οποίες προσέφεραν φωτεινή και ξεκούραστη θέαση στους καταναλωτές. Πρόκειται για οθόνες στις οποίες η τρισδιάστατη απεικόνιση έγινε πιο ξεκούραστη από ποτέ, χωρίς ζαλάδες και καταπόνηση της όρασης, και με τη χρήση πιο άνετων γυαλιών (ελαφριά και χωρίς να απαιτούν φόρτιση).

Από την άλλη, οι συγκεκριμένες οθόνες είχαν το πλεονέκτημα της συμβατότητας με όλες τις κάρτες γραφικών και την πλειονότητα των λειτουργικών συστημάτων των οικιακών PC.

Εξάλλου, κάποιες από τις τηλεοράσεις του 2011 είχαν να μας προσφέρουν την απόλαυση, πλήθους multimedia χαρακτηριστικών, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία ψυχαγωγίας, όπως για παράδειγμα ευελιξία κατά τη θέαση ταινιών, βίντεο, παιχνιδιών και φωτογραφιών, εύκολη  διαδικασία διαχείρισης ψηφιακών αρχείων χωρίς τη χρήση Η/Υ με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να απολαύσει στην οθόνη, με μια κίνηση, το αγαπημένο του περιεχόμενο, όπως ταινίες, mp3 και video clips. Τα πλούσια multimedia χαρακτηριστικά συμπληρώνονται ιδανικά με προηγμένη τεχνολογία ήχου, που προσφέρει έντονο και απολαυστικό ήχο 3D Surround, μετατρέποντας τη χρήση του Monitor TV σε μια συναρπαστική εμπειρία ψυχαγωγίας.

Τέλος, από κάποιες εταιρείες δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην υψηλή ενεργειακή απόδοση και τον οικολογικό χαρακτήρα των συσκευών τους, με αποτέλεσμα αυτές να καταναλώνουν έως και 40% λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές οθόνες Η/Υ.

Τι μας φέρνει το 2012

3D ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ LAPTOP ΧΩΡΙΣ ΓΥΑΛΙΑ

Απογείωση της 3D τεχνολογίας φαίνεται να έχουμε το 2012, από μεγάλη κατασκευαστική βιομηχανία του χώρου, η οποία υπόσχεται την αφαίρεση της χρήσης γυαλιών σε τηλεοράσεις και laptop που προβάλλουν 3D.

55άρα ΟΘΟΝΗ OLED

Στην ανακοίνωση των σχεδίων της να παρουσιάσει στο κοινό μια τηλεόραση 55 ιντσών OLED TV στο 2ο τρίμηνο του 2012, προχώρησε πρόσφατα μια άλλη βιομηχανία -μεγαθήριο στο χώρο της κατασκευής τηλεοράσεων- αφήνοντας τους ανταγωνιστές της εμβρόντητους.

Οι τηλεοράσεις ΟLΕD (organic light-emitting diode- οργανική δίοδος εκπομπής φωτός) χρησιμοποιούν οργανικά υλικά που εκπέμπουν φως και όχι οπίσθιο φωτισμό, όπως συμβαίνει στις LCD και Ρlasma. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την κατασκευή ακόμα πιο λεπτών panel, τα οποία επιπλέον είναι πολύ πιο ανθεκτικά. Παράλληλα, η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και η ευκαμψία των υλικών έχει οδηγήσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να χρησιμοποιούν ήδη ευρέως την τεχνολογία στις συσκευές τους, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Συνολικά, οι ΟLΕD τηλεοράσεις βασίζονται στη χρήση οργανικών υλικών και πλαστικού, και έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό το πολύ μικρό πάχος, τη μεγάλη αντοχή και τη μικρή κατανάλωση ρεύματος (που μεταφράζεται σε πολύ μικρή έκλυση θερμότητας, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της τεχνολογίας LCD). Επίσης, οι ΟLΕD εξασφαλίζουν υψηλότερη αντίθεση, μεγαλύτερη φωτεινότητα, αναπαραγωγή χρωμάτων ζωντανών και με βάθος, καθώς και ταχύτερους χρόνους απόκρισης από τις συνηθισμένες τηλεοράσεις.

Αν και ελάχιστα προϊόντα χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία αυτή τη στιγμή, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα δούμε πολλά περισσότερα, μέχρι να επικρατήσει τελείως, μιας και παρέχει σειρά πλεονεκτημάτων επί των LCD.

Apple TV

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, πολλοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο το γεγονός η Αpple να έχει στους καταλόγους της το 2012 τηλεοράσεις. Αν και η Apple φλερτάρει από καιρό το χώρο της τηλεόρασης με τη συσκευή Apple TV που κυκλοφορεί, δέχεται επίθεση τώρα με τις Smart TV πλατφόρμες πολλών κατασκευαστών τηλεοράσεων.

Η Apple θέλει να έχει και τη δική της σειρά τηλεοράσεων με τις ανάλογες Smart TV εφαρμογές, ενώ πιστεύεται ότι η θα ανακοινώσει μοντέλα από 25 έως 50 ίντσες, ενώ το Σεπτέμβριο θα έχουμε το iPhone 5 και ένα νέο MacBook Air για μαθητές.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η συνέχεια… επί της οθόνης!!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;