Στην Κύπρο το καλοκαίρι διαρκεί πολύ, οι μέρες είναι ηλιόλουστες και τα βράδια απολαυστικά. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας είναι αναμφίβολα, περισσότερος. Για εκείνους -λοιπόν- που έχουν την ευχέρεια να διαθέτουν πισίνα στον προσωπικό τους χώρο, ταυτόχρονα έχουν και τη δυνατότητα απολαυστικής χαλάρωσης, ιδιαίτερα μετά από μία ζεστή και κουραστική μέρα στη δουλειά.

Συναντήσαμε τον διευθυντή της εταιρείας Blue Ocean Pools & gardens, κ. Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος μας έδωσε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουμε, πριν επιλέξουμε τον κατάλληλο τύπο πισίνας για το χώρο μας.  

Οι περισσότερες πισίνες έχουν σχήμα ορθογώνιο, κι αυτό γιατί ταιριάζει απόλυτα στη γενική αισθητική της κατοικίας. Τα παραδοσιακά σχήματα  με την ίδια επιφάνεια, είναι χαμηλότερα σε κόστος από τα ελεύθερα. Από την άλλη, πισίνες μεγάλων διαστάσεων ταιριάζουν συνήθως σ’ ένα γεωγραφικό πλάνο σε σχήμα λεκάνης, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη -σχετικά- απόσταση από το χώρο της κατοικίας.

Οι κατασκευαστικές λύσεις για τη δημιουργία πισίνας, είναι τέσσερεις. Με μπετόν, προκάτ (προκατασκευασμένες) από μέταλλο ή πλαστικό, και οι σύμμεικτες. Οι πισίνες από μπετόν προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες, αφού οποιοδήποτε μέγεθος, βάθος και σχέδιο, είναι εφικτό, ενώ υπάρχει δυνατότητα εξοπλισμού με οποιοδήποτε αξεσουάρ. Άλλο βασικό πλεονέκτημά τους, είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής. Κύριο  -ωστόσο- μειονέκτημά τους, είναι η τιμή, η οποία είναι πιο τσουχτερή από τις προκατασκευασμένες.  Από την άλλη, οι πισίνες προκάτ τοποθετούνται, είτε εντός, είτε εκτός εδάφους. Συναρμολογούνται επιτόπου, γι’ αυτό και εξοικονομούν χρόνο και εργασία. Κύρια χαρακτηριστικά  τους είναι το χαμηλό κόστος, η εύκολη εγκατάσταση. Τα διαθέσιμα σχήματα είναι πολλά, απλά και καλαίσθητα, αλλά μειονεκτούν στο ότι δεν επιδέχονται  τροποποιήσεις, και στο ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Αναφορικά με τον τρόπο ανακυκλοφορίας του νερού της πισίνας υπάρχουν τρεις  επιλογές, η σημειακή υπερχείλιση (skimmer), μια πλευρά υπερχείλιση (side over flow) και η περιμετρική. Το skimmer προσφέρεται ως οικονομικότερη λύση, ενώ είναι υπερβολή να επιλέξει κάποιος την περιμετρική υπερχείλιση για μια μικρή σχετικά πισίνα (40 – 50 τμ.).

Τώρα σε ό,τι αφορά τη θέρμανση της πισίνας, κάποιες απ’ τις επιλογές που έχουμε είναι η χρήση ηλιακών συλλεκτών και η χρήση ηλεκτρικών εναλλακτών. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι η θέρμανση με πετρέλαιο, η οποία γίνεται από τον ειδικά σχεδιασμένο εναλλάκτη θερμότητας, που  συνδέεται με τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Επιπλέον, μία άλλη επιλογή για θέρμανση της πισίνας είναι τα heat pump χαμηλού κόστους  κατανάλωσης ρεύματος, όπως  είναι το κλιματιστικό ή ένα ψυγείο.

Για τους ρομαντικούς -τέλος- μια έξυπνη λύση είναι η τοποθέτηση υποβρύχιου φωτισμού, ο οποίος  δημιουργεί μαγικές νυκτερινές εικόνες, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από ατυχήματα. Πολλοί, ωστόσο, αποφεύγουν συνειδητά την εγκατάσταση φωτισμού, γιατί η υδάτινη επιφάνεια μετατρέπεται το βράδυ σ’ έναν φυσικό καθρέφτη, που προσθέτει ιδιαίτερη δυναμική στον περιβάλλοντα χώρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;