Ένας λαμπτήρας στο κέντρο ενός δωματίου, ποτέ δεν είναι αρκετός, αφού κάθε μας δραστηριότητα (διάβασμα, κέντημα, φαγητό κλπ.) χρειάζεται και το δικό της φως. Έτσι χρησιμοποιούμε διάφορες πηγές φωτισμού, ανάμεσα στις οποίες, είναι και τα φωτιστικά δαπέδου.

Αυτού του είδους τα φωτιστικά προσφέρονται για συμπληρωματικό, αλλά σημειακό φωτισμό, ο οποίος μπορεί να είναι αμέσως, εμμέσως, ή ένας συνδυασμός και των δύο.

Η σωστή επιλογή ενός φωτιστικού δαπέδου

Τα φωτιστικά δαπέδου είναι εξαιρετικά ευέλικτες συσκευές φωτισμού, οι οποίες μπορούν να καλύψουν βασικές χρηστικές ανάγκες, ή να αποτελέσουν αξεσουάρ διακόσμησης του χώρου.

Πρόκειται για ιδανική λύση σε περιπτώσεις ανακαίνισης ή διακόσμησης, καθώς μπορούν να προσδώσουν ένα ξεχωριστό ύφος σ’ αυτόν.

Πριν επιλέξετε ή προτείνετε ένα φωτιστικό δαπέδου για ένα συγκεκριμένο χώρο, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη τη χρήση του φωτιστικού, καθώς και το προσωπικό ύφος και στυλ διακόσμησης του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί.

Η χρήση του φωτιστικού δαπέδου

Αφετηρία λοιπόν στην επιλογή ενός φωτιστικού δαπέδου πρέπει να αποτελέσει αναμφισβήτητα ο σκοπός για τον οποίο θα τοποθετηθεί το συγκεκριμένο φωτιστικό.

Για παράδειγμα, αν θα αποτελέσει απλώς ένα πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο, τότε αξιόλογη επιλογή μπορεί να είναι ένα φωτιστικό – τύπου μοντέρνας γραμμής, αντίκα ή με βάση – γλυπτό, χωρίς να χρειάζεται να ενδιαφερθούμε για τον τύπο ή τα watt του λαμπτήρα που δέχεται.

Αν όμως το φωτιστικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για μελέτη ή διάβασμα, τότε καλύτερα να προτιμήσετε φωτιστικό με ευμετάβλητο σκελετό (π.χ. swing arm, gooseneck lamps), προκειμένου να σας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσετε στο σημείο που θέλετε.

Από την άλλη πλευρά, αν το φωτιστικό θα το τοποθετήσετε για να προσδώσετε μία ατμόσφαιρα στο χώρο, επιλέξτε ένα στύλο δαπέδου με ροοστάτη, για ρυθμιζόμενη ένταση του φωτισμού.

Ωστόσο, εάν είναι ξεκάθαρο ότι θέλετε να φωτίζεται ολόκληρο το δωμάτιο, τότε δώσετε έμφαση σε μία σκοτεινή γωνιά, ή κάντε το φωτιστικό, επίκεντρο ενός χώρου. Μ’ αυτό τον τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολο να ξεχωρίσετε το κατάλληλο φωτιστικό ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία που διατίθεται στην αγορά.

Η θέση του φωτιστικού δαπέδου

Το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί το φωτιστικό δαπέδου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του σχήματος και του μεγέθους του.

Έτσι, είναι σκόπιμο να γνωρίζετε την ακριβή θέση του φωτιστικού στο χώρο, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τις κατάλληλες διαστάσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον, δεν πρέπει να αγνοούνται περιορισμοί που σχετίζονται με την παροχή ρεύματος και τη θέση της πρίζας κοντά στο επιλεγμένο σημείο εγκατάστασης, ώστε να μην υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια.

Το στυλ διακόσμησης του χώρου

Στην αγορά υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ τέτοιων φωτιστικών για κάθε γούστο: Vintage, ασιατικά, Tiffany, Art Deco, σουηδικά, Retro, σύγχρονα, παραδοσιακά, βικτωριανά, χωριάτικα, τροπικά, μοντέρνα, κτλ.

Η ένταση και το χρώμα του φωτός

Οι λαμπτήρες που δέχεται ένα φωτιστικό κάνουν – ως γνωστό – εξαιρετικά μεγάλη διαφορά στο χρώμα και την ένταση του φωτός. Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως μπορούν να διαχέουν απαλό και πιο ζεστό φως, ενώ οι λαμπτήρες φθορισμού βγάζουν πιο φωτεινό, και ψυχρό φως. Επίσης, ιδιαίτερα έντονο και ζωηρό φως προσφέρουν και οι λάμπες αλογόνου.

Η επιλογή εξαρτάται για μία ακόμη φορά, από το ποια θα είναι η χρήση του συγκεκριμένου φωτιστικού δαπέδου.

Ξεκαθαρίζοντας τις ανάγκες σας σε σχέση με τις παραπάνω παραμέτρους, μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο, από άποψης χρηστικότητας και αισθητικής, φωτιστικό δαπέδου. Καλές αγορές!!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;