Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τον ύπνο δεν πρέπει να επιλέγεται τυχαία. Πρέπει να βρίσκεται στην πιο ήσυχη γωνιά του σπιτιού, απομονωμένος από τα δωμάτια που έχουν έντονη κίνηση, και οπωσδήποτε μακριά από την είσοδο.

Το υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οι άλλοι χώροι της κατοικίας, αλλά ως ένας χώρος μοναδικός και πολύτιμος, ένα καταφύγιο χαλάρωσης και αναζωογόνησης, μακριά από το θόρυβο και το άγχος της καθημερινότητας.

Οι κύριες λειτουργίες τις οποίες εξυπηρετεί το υπνοδωμάτιο, είναι ο ύπνος και η ξεκούραση. Όμως εκτός από αυτά, χρησιμοποιείται και για την αποθήκευση των ρούχων, το ντύσιμο, και γενικότερα την καθημερινή προετοιμασία.

Το κρεβάτι είναι το κυρίαρχο στοιχείο σ’ ένα υπνοδωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι και το πρώτο κομμάτι της επίπλωσης, που θα ενταχθεί στο χώρο.

Το κρεβάτι συνήθως τοποθετείται με το κεφαλάρι ακουμπισμένο στον τοίχο, ο οποίος θα πρέπει να μην είναι εξωτερικός, ώστε να αποφευχθεί το κρύο και η υγρασία, ενώ καλό είναι να βλέπει στην πόρτα για να μπορεί χωρίς κόπο να ελέγχεται η είσοδος στο δωμάτιο.

Το αίσθημα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό σ’ ένα χώρο που προορίζεται για χαλάρωση. Επίσης, όταν πρόκειται για διπλό κρεβάτι είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόσβαση και από τις δύο πλευρές. Εάν η διάσταση του χώρου το επιτρέπει, το κρεβάτι μπορεί να τοποθετηθεί στη μέση του δωματίου. Ως ιδέα είναι αρκετά εκκεντρική, αλλά σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα καλώδια που διέρχονται μέσα από τους τοίχους επιβαρύνουν το σώμα με τάση, που όσο γίνεται, θα πρέπει να αποφεύγεται. Έτσι, ως τελευταία δυνατή τοποθέτηση του κρεβατιού σ’ ένα υπνοδωμάτιο, παρουσιάζεται η υπό γωνία. Ίσως, βέβαια, να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο, αλλά εκμεταλλεύεται τη γωνία πίσω από το κεφαλάρι για αποθήκευση. Εξάλλου, δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και κίνησης.

Τα υπνοδωμάτια στα σημερινά διαμερίσματα, σπάνια ξεπερνούν τα 12m2. Από την άλλη, η τοποθέτηση της ντουλάπας πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, καθώς λόγω της μεγάλης της διάστασης, είναι ένα στοιχείο που δεσπόζει, και μπορεί – αν επιλεγεί λάθος θέση – να καταστραφεί η οπτική αρμονία του χώρου. 

Άλλωστε, η σημερινή κατοικία δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει διαφορετικούς χώρους για κάθε δραστηριότητα, έτσι το υπνοδωμάτιο, ως χώρος πιο ιδιαίτερος και ήσυχος, επιστρατεύεται για να φιλοξενήσει το γραφείο, τα ενδιαφέροντα των ενοίκων του, όργανα γυμναστικής, και τηλεόραση.

Η πιο σημαντική αρχή η οποία εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες, είναι να δημιουργηθούν ιδιαίτερες γωνιές και μερικώς απομονωμένες, ώστε η κάθε δραστηριότητα να έχει το χώρο της. Έτσι, παραβάν ή χαμηλές βιβλιοθήκες, μπορούν να λειτουργήσουν ως διαχωριστικά. 

Ακολουθώντας τις βασικές αρχές ενός στιλ, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα επιτυχημένο. Βέβαια το υπνοδωμάτιο, ως χώρος απόλυτα προσωπικός και ιδιωτικός, μπορεί να διαφέρει από τη γενικότερη εικόνα του σπιτιού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το υπνοδωμάτιο μιας κατοικίας κλασικής γραμμής, μπορεί να ακολουθεί ακραίες μινιμαλιστικές τάσεις, ή το αντίστροφο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;